Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 11 27.01.2010 11

3742-2009 (041)

Kulttuurilaitosten toimintatilastot 1.1.-31.12.2009

Tiivistelmä: -

Kultlk § 11

Kaupunginteatteri

vs. hallintopäällikkö Ari Aho

Teatterin kävijämääräksi 2009 muodostui 69.102 katsojaa. Se oli useaan vuoteen suurin katsojamäärä Turun kaupunginteatterissa. Edelliseen - toiminnallisesti tosin varsin poikkeukselliseen - vuoteen verrattuna lisäystä tuli yli 42 % eli 20.512 katsojaa.

Lasten esitysten osalta katsojamäärässä tapahtui myös huomattava nousu, kun lasten esitysten katsojamäärä nousi yli 90 % (6.685 katsojaa). Kokonaisesitysmäärä jäi vuoden tavoitteesta yhden esityksen verran (lomautusten vuoksi peruutettiin kolme esitystä).

Kaupunginorkesteri:

Intendentti Marja-Liisa Lieppinen:

Orkesterin kokonaiskuulijamäärä (51.582) on noussut verrattuna kahteen edelliseen vuoteen, mikä on ilahduttava ilmiö. Niin ikään positiivista on, että lapsille ja nuorille suunnatut tapahtumat (16 kpl) ja niiden osallistujamäärät  (2.050 kävijää) ovat ylittäneet huomattavasti tavoitteensa (10 kpl / 750 kävijää). Sen sijaan sinfoniakonserttien täyttöaste on edelleen hienoisessa laskussa. Taloudellisesti ja toiminnallisesti huolestuttavinta on konserttitalon ulosvuokrausten ja niiden kävijämäärän jatkunut laskusuhdanne, joka johtuu suurelta osin taloudellisen tilanteen mukanaan tuomasta konsertinjärjestäjien varovaisuudesta ja huonon ennakkomyynnin aiheuttamista peruutuksista .

Kaupunginkirjasto

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari:

Kirjastossa oli vuonna 2009 yhteensä 1 678 968 käyntiä, mikä oli 7,5 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Pääkirjaston käynnit lisääntyivät 5,7 % ja lähikirjastojen vähenivät 29 %. Väheneminen johtui pääasiassa kirjastojen kahden viikon kiinniolosta lomautusten vuoksi, Martin ja Mikaelin kirjastojen sulkemisesta maaliskuussa sekä Nummen ja Härkämäen kirjastojen kiinniolosta muutostöiden ja muuton vuoksi. Yleinen suuntaus on kaiken kaikkiaan, että pääkirjaston käyttö kasvaa ja pienempien kirjastojen vähenee. Kirjaston verkkokäynnit lisääntyivät 5,5 %, ja Turun osuus Vaski-kirjastojen verkkokäynneistä oli jo 3,6 miljoonaa.

Museokeskus

Vs. museotoimenjohtaja Maarit Talamo-Kemiläinen 15.1.2010

Turun museokeskuksen kävijämäärät jäivät tarkennetusta ennusteesta 17.000. Luostarinmäen käsityöläismuseon ja biologisen museon kävijämäärät olivat ennusteen mukaisia, Apteekkimuseo ja Kuralan kylämäki ylittivät ennusteen, kylämäki lähes 5000 kävijällä. Turun linnan ja WAMin kävijämäärien lasku selittynee osittain sillä, että viesti näyttelyistä ja tapahtumista ei tavoittanut yleisöä toivottavissa määrin. Turun linnan osalta kävijämäärät noudattivat viime vuosina tasaisena jatkunutta laskua. Kävijämäärien laskun taustalla voidaan olettaa olevan myös tarve perusnäyttelyiden uusintamiseen. WAMin osalta toteutumattomien kävijätavoitteiden syynä on kesän heikko toteuma. Venäläistä avantgardea esitellyt näyttely joutui väärennösepäilyjen takia kansallisen ja myös kansainvälisen huomion kohteeksi ja näyttely jouduttiin sulkemaan. Yhden näyttelyn sulkeuduttua yleisö ei enää löytänyt museossa esillä olevaan Leonhard Lapinin näyttelyyn ja kesän kokonaiskävijämäärä jäi alhaisimmaksi museon historiassa.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusMerkitään kulttuurilautakunnalle tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHeikkinen Tuomas
tiedRantasaari Juha


Liitteet:

Kultlk § 11
Liite 1:Kulttuurilaitosten toimintatilastot 1.1.-31.12.2009