Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 278 16.12.2009 9

14728-2009 (011)

Opetusministeriön kirjastopolitiikka 2015

Tiivistelmä: -

Kultlk § 278

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari:

Opetusministeriö on julkaissut kirjastopolitiikka-ohjelman, joka ulottuu vuoteen 2015. Se sisältää yleisten kirjastojen strategiset painoalueet ja sen lähtökohtana on varmistaa kansalaisten kulttuurin ja tiedon saatavuus myös verkottuneessa yhteiskunnassa. Strategian mukaan panostamalla palvelujen laatuun ja osaamistason nostamiseen varmistetaan kansalaisten sivistykselliset perusoikeudet.

Turun kaupunginkirjasto on ehdotuksessaan palvelutuotantosopimukseksi ottanut huomioon opetusministeriön strategisia linjauksia. Uusi pääkirjasto on toiminut monella tavalla uusien toimintamallien esikuvana, kuten jo ohjelman kuvituksesta ilmenee. Lähikirjastoja kehitetään nyt vastaavien konseptien mukaan. Organisaationmuutoksen yhteydessä kiinnitetään erityistä huomiota tiedonhallinnan, asiakaspalvelukonseptien ja osaamisen kehittämiseen. Seudullisesta yhteistyöstä on tehty erillinen selvitys ja ehdotus jatkotyöskentelyksi. Kirjastopolitiikka-ohjelmassa korostetaan myös opetuksen kirjastopalvelujen kehittämistä. Lähikirjastojen sijoittaminen koulujen yhteyteen uuden monipalvelumallin mukaan ja oppimateriaalikeskuksen siirtäminen kirjastoon ovat tästä esimerkkejä, ja sen lisäksi tarvitaan jäsentynyttä yhteistoimintaa opetustoimen ja kirjaston välille. Kulttuuripolku on sisällytetty osaksi peruskoulujen opetussuunnitelmia, ja toimintaa tulee uudistaa ja laajentaa myös toisen asteen opetukseen seuraavia opetussuunnitelmia laadittaessa. Kaikkia näitä osa-alueita syvennetään edelleen kirjaston tulevien vuosien toiminnassa. Ohjelman mukaan rahoitusratkaisuissa kirjasto tulee nähdä kaikkia väestöryhmiä ja muita hallintokuntia palvelevana voimavarana.

Esitän edelleen kulttuurilautakunnalle esitettäväksi, että lautakunta merkitsee tiedokseen Opetusministeriön kirjastopolitiikka-ohjelman.

OheismateriaaliOpetusministeriön kirjastopolitiikka 2015 (painettuna julkaisuna)

Julkaisu on luettavissa sähköisenä osoitteessa www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2009/kirjasto_ohjelma.html?lang=fi

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää merkitä tiedokseen Opetusministeriön kirjastopolitiikka 2015 -ohjelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginkirjasto
tiedOpetustoimi