Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 256 18.11.2009 15

3814-2009 (011, 525)

Lausteen kirjaston tilaratkaisu

Tiivistelmä: -

Kultlk § 256

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari:

Kulttuurilautakunta päätti 25.3.2009 § 75, että Lausteen kirjasto muuttaa Lausteen nuorisotaloon ja talojen toimintaa muutetaan niin, että siitä muodostuu kirjaston ja nuorisoasiainkeskuksen yhteinen palvelupiste.

Päätöksen jälkeen opetuspalvelukeskus kutsui tilaliikelaitoksen, kirjaston, nuorisotoimen sekä varhaiskasvatuksen edustajat Lausteen koulukiinteistön tilojen käyttöä koskevaan neuvotteluun ja ilmoitti, että osa Lausteen koulun tiloista voidaan luovuttaa muuhun käyttöön 1.8.2010 lukien ja osa 1.8.2011 lukien.

Tämän pohjalta on yhteistyössä tilaliikelaitoksen kanssa laadittu Lausteen koulun käyttösuunnitelma, joka sisältää varhaiskasvatuksen, nuorisotoimen, kirjaston, terveydenhuollon ja opetustoimen tilat. Näiden toimijoiden työskentely rinnakkaisissa tiloissa avaa lukuisia mahdollisuuksia toiminnalliseen yhteistyöhön ja tilojen tehokkaaseen yhteiskäyttöön. Suunnitelman mukaan koulun tiloja tullaan käyttämään joustavasti eri hallintokuntien kesken. Tilojen joustavaa käyttöä tuetaan yhteisvastuullisilla, yhteisillä pelisäännöillä.

Lausteen kirjaston nykyinen tila koulussa on 103 m². Se on muusta toiminnasta erillinen eikä kirjaston käytössä ole koulun yhteisiä tiloja. Suunnitelmassa kirjastolle osoitetaan 86,5 m²:n tilat kadunpuoleisen sisäänkäynnin tuntumasta ja lisäksi aulatilaa noin 11 m². Kirjastotiloja pyritään pitämään joustavassa käytössä myös aikoina, jolloin kirjaston henkilökunta ei ole paikalla. Edellytyksenä on, että kirjastotila voidaan tarvittaessa sulkea ja että se kirjaston ollessa auki avautuu näkyvästi osaksi koulurakennuksen kokonaisuutta. Kirjaston ollessa kiinni sitä voi käyttää jonkin muun toiminnan (esimerkiksi opetuksen, esiopetuksen, nuorisotyön) vastuuhenkilön johdolla.

Rakennussuunnittelu on tarkoitus käynnistää heti käyttösuunnitelman ja rahoituksen hyväksymisen jälkeen. Rakennustyöt on mahdollista aloittaa kesällä vuonna 2010. Tällöin koululta vapautuneet tilat voidaan ottaa uuteen käyttöön viimeistään vuoden 2011 alussa. Tarkempi aikataulu määräytyy käyttäjien ja tilaliikelaitoksen kesken käytävien neuvottelujen pohjalta. Piha-alueiden suunnittelu on käynnissä ja piha-alueet saneerataan kesällä 2010.

Hankkeen kustannusarvio on 620 000 €, mistä muodostuu 11,56 euron neliövuokra. Kirjaston osalta vuokrakustannukset tulevat olemaan alustavan laskelman mukaan 13 455,84 €/v. Lausteen kirjaston nykyinen vuokra on 11 733 €/v. Lisäkustannus on 1 722,84 €/v. Vaikka hankkeessa Lausteen kirjaston vuokra nousee, kirjasto tulee tehokkaampaan käyttöön ja siten toiminnalliset hyödyt ovat nykymallia suuremmat.

Kirjaston sijainti koulurakennuksen sisäänkäynnin tuntumassa on toimiva ja mahdollistaa joustavan yhteistyö talon muiden toimijoiden kanssa. Ratkaisun myötä kirjaston mahdollisuudet tavoittaa pääkohderyhmänsä paranevat olennaisesti nykyisestä ja ovat myös paremmat kuin erikseen nuorisotoimen kanssa toimittaessa. Lausteen koulusta muodostuu monitoimikeskus, joka on 2010-luvun hengessä alueen julkisten palvelujen keskeinen palvelutuottaja. 

Ehdotan edelleen kulttuurilautakunnalle esitettäväksi, että kulttuurilautakunta päättää hyväksyä kirjaston osalta Lausteen koulun tilankäyttöohjelman ja kumoaa samalla päätöksen 25.3.2009 § 75 Lausteen kirjastoa koskevan osuuden.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää hyväksyä kirjaston osalta Lausteen koulun tilankäyttöohjelman ja kumoaa samalla päätöksen 25.3.2009 § 75 Lausteen kirjastoa koskevan osuuden.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunginkirjasto
mtpvOpetustoimi
mtpvTilaliikelaitos