Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 253 18.11.2009 12

14115-2009 (002)

Kirjastojen seudullinen yhteistyö

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunta päättää Turun kaupunginkirjaston osallistumisesta kirjastojen seudulliseen yhteistyöhön

Kultlk § 253

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari 10.11.2009:

Turun seudun Paras-hankkeessa on toiminut palvelutyöryhmän alaisena kirjastotyöryhmä, jonka keskeisin tehtävä oli toteuttaa seutukirjastoselvitys. Selvitykseen osallistuivat Turun, Kaarinan ja Raision kaupunginkirjastojen lisäksi Auran, Liedon, Mynämäen, Paimion, Ruskon ja Sauvon kunnankirjastot.

Selvitystyöryhmän tehtävänä oli selvittää, mitkä seudullisen yhteistyön vaihtoehdoista sopivat parhaiten Turun seudun kirjastoyhteistyöhön. Seudulliselle yhteistyölle on käytännössä kolme vaihtoehtoa: kirjasto ostopalveluna, isäntäkuntamalli ja aktiivinen yhteistyö ilman hallinnollista yhdistymistä. Kaksi ensimmäistä vaihtoehtoa ovat hallinnollisia malleja, ja yleensä seutukirjasto-termillä tarkoitetaan jompaakumpaa niistä.

Seutukirjastoselvitys valmistui 21.10.2009 ja se on esitetty Turun seudun kuntien palvelutyöryhmälle 28.10.2009.

Seudullisten kirjastopalvelujen tavoitteena on asiakaslähtöinen ja kustannustehokas toiminta sekä tasalaatuinen palvelu. Selvitystyöryhmän näkemyksen mukaan hallinnollisella yhdistymisellä on ainakin seuraavat edellytykset:

Yhtenäinen asiointialue

Selvitysalue ei muodosta yhtenäistä asiointialuetta. Selvityksessä Vaski-kirjastoista puuttuivat Naantali, Masku, Nousiainen ja Taivassalo. Mukana olivat Raisio, Lieto, Mynämäki ja Rusko. Vaskin ulkopuolelta osallistuivat Aura, Kaarina, Paimio ja Sauvo.

Yhteinen kirjastojärjestelmä

Seudullinen kirjastoyhteistyö perustuu Vaski-yhteisjärjestelmään, jolla on käytössä PallasPro-kirjastojärjestelmä.

Kaarinan, Auran, Paimion ja Sauvon liittyminen Vaskiin ei ole mahdollista nykyisellä järjestelmäversiolla. Näissä kirjastoissa on aikanaan eri toimittajalta hankittu järjestelmä ATP Origo, mutta PallasPro ja Origo –järjestelmien toimittajat ovat fuusioituneet vuonna 2007. Erillisten järjestelmien pohjalta ollaan tekemässä uutta yhteistä versiota, joka mahdollistaa Vaskin laajentamisen.

Kaikki selvityksessä mukana olleet ja Vaski-yhteisjärjestelmään kuuluvat kirjastot ovat esittäneet budjetteihinsa rahoitusta versionvaihtoa varten. Uusi versio on valmistumassa, ja se voidaan ottaa käyttöön vuonna 2010, jos kunnat myöntävät rahoituksen. Versionvaihto liittyy myös kansainvälisten tallennusformaattien muuttumiseen, mikä edellyttää muutoksia kaikkiin suomalaisiin kirjastojärjestelmiin.

Kirjastojen verkkopalvelujen ja järjestelmien kehittämistä johtaa Kansalliskirjasto, ja Vaski on tiiviisti mukana tässä kansallisessa kehittämisessä. Tavoitteena on keskittää osa toiminnoista valtakunnallisesti ja keventää kirjastojen omia seudullisia tietojärjestelmiä.

Yhtenäiset toimintatavat ja palvelutuotteet

Vaski-järjestelmässä on luotu yhtenäisiä toimintatapoja: kirjastokortti, laina-ajat ja maksut. Käyttösääntöjä ollaan uusimassa. Turku on kilpailuttanut kaikkien puolesta aineistohankinnat ja kuljetukset, myös it-hankintojen yhteiskilpailutuksesta on jonkin verran kokemusta. Mukaan tulleet kunnat ovat säästäneet sekä hinnoissa että kilpailutuksen vaatimassa työmäärässä. Tavoitteena on laatia yhtenäiset kokoelmalinjaukset yhteistyön tehostamiseksi.

Palvelut on tuotteistettava ja palvelun laatu on määriteltävä. Palvelujen tuotteistaminen on alullaan Turussa osana sopimusohjausmallia, Raisiossa sitä on tehty osana tilaaja-tuottaja-mallia. Edellyttää yhtenäistämistä.

Kirjastojen konseptointi on aivan alussa. Konseptoinnissa määritellään yksittäisten toimintayksiköiden palvelutaso. Sen avulla jäsennetään alueellista kirjastoverkkoa ja sen palveluja. Tähän liittyy opetusministeriön laatukriteerityöryhmä, jonka työn on tarkoitus valmistua vuodenvaihteessa. Sen pohjalta uudistetaan myös kirjastolakia.

Kuntien panostus

Kuntien panostus kirjastotoimintaan vaihtelee suuresti. Erityisen tärkeää on harmonisoida asukaskohtaiset aineisto- ja henkilöstömenot ja kirjastohenkilökunnan palkkaus, jotta palveluja pystytään tuottamaan yli kuntarajojen.

Yhteenveto

Selvitykseen osallistuneiden kirjastojen näkemyksen mukaan hallinnollisen yhdistymisen edellytykset eivät täyty. Siksi selvitystyöryhmä ei tässä vaiheessa ehdota mukana olevien kuntien kirjastolaitosten hallinnollista yhdistymistä, mutta se pitää tärkeänä yhteistyön vahvistamista ja tehostamista asiakaspalvelun laadun ja toiminnan kustannustehokkuuden näkökulmasta.

Yhteistyön kehittämisessä on vielä runsaasti tehtävää ja mahdollisuuksia. Erityisen tärkeää on kirjastojärjestelmän uudistaminen mahdollisimman pian ja sen jatkuva kehittäminen. Samalla kirjastoissa tulee seurata seudullisen yhteistyön kehittymistä muilla alueilla ja omissa kehysorganisaatioissa, ja ottaa se huomioon jatkoyhteistyössä. Jos myöhemmässä vaiheessa päädytään hallinnon yhdistämiseen, on tärkeää, että kaikki siihen mukaan tulevat kirjastot ovat seutukirjastokunnossa.

Selvitystyöryhmä ehdottaa, että

- Turun seudun kirjastoille laaditaan vuonna 2010 strateginen yhteistyösuunnitelma, johon sisällytetään konkreettinen toimenpideohjelma aikatauluineen. Suunnitelma kattaa esimerkiksi nelivuotiskauden. Suunnitelma käsitellään kunnissa vuonna 2011, ja yhteistoimintaa suunnataan jatkossa sen perusteella.

- uudistetaan kirjastojärjestelmää vuonna 2010 ja laajennetaan Vaski-yhteistyökokoonpanoa niin, että halukkaat kirjastot voivat liittyä mukaan. Tässä yhteydessä määritellään myös Turun kaupunginkirjaston osuus järjestelmän tuessa ja ylläpidossa sekä se, miten tukitehtävien kustannukset jaetaan.

Strategiseen yhteistyösuunnitelmaan tulisi työryhmän mukaan sisällyttää kirjastojärjestelmän uudistamisen lisäksi mm. seuraavat asiat: 

Ehdotan edelleen kulttuurilautakunnalle esitettäväksi, että

1. Turun seudun kirjastoille laaditaan Turun kaupunginkirjaston johdolla vuonna 2010 strateginen yhteistyösuunnitelma (seudullinen strategia), johon sisällytetään konkreettinen toimenpideohjelma aikatauluineen. Lähtökohtana seudulliselle yhteistyölle on Vaski-järjestelmä.

Suunnitelma kattaa esimerkiksi nelivuotiskauden. Suunnitelma käsitellään kunnissa vuonna 2011, ja yhteistoimintaa suunnataan jatkossa sen perusteella. Samalla seurataan seutuyhteistyön kehittymistä muilla osa-alueilla ja otetaan se huomioon jatkoyhteistyössä.

Seudullisessa kirjastostrategiassa

2. Uudistetaan kirjastojärjestelmä vuonna 2010 osana Vaski-yhteistyötä edellyttäen että valtuusto myöntää sitä varten tarvittavat määrärahat. Laajennetaan Vaski-yhteistyön kokoonpanoa niin, että halukkaat kirjastot voivat liittyä mukaan. Määritellään Turun kaupunginkirjaston osuus järjestelmän tuessa ja ylläpidossa sekä se, miten tukitehtävien kustannukset jaetaan.

Kehitetään yhteisiä verkkopalveluja sekä hyödynnetään tehokkaasti tekniikan mahdollisuuksia ja kansallisia ratkaisuja.

3. Kulttuurilautakunta esittää Vaski-yhteisjärjestelmässä mukana oleville kunnille kutsun osallistua seudullisen yhteistyösuunnitelman laatimiseen. Lisäksi mukaan kutsutaan kunnat, jotka ovat halukkaita liittymään Vaski-järjestelmään.

Edellä esitetyillä toimenpiteillä varmistetaan, että mikäli myöhemmin päädytään hallinnolliseen yhdistymiseen, siirtyminen tapahtuu hallitusti.

OheismateriaaliTurun seutukirjastoselvitys 21.10.2009

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää, että

1. Turun seudun kirjastoille laaditaan Turun kaupunginkirjaston johdolla vuonna 2010 strateginen yhteistyösuunnitelma (seudullinen strategia), johon sisällytetään konkreettinen toimenpideohjelma aikatauluineen. Lähtökohtana seudulliselle yhteistyölle on Vaski-järjestelmä.

Suunnitelma kattaa esimerkiksi nelivuotiskauden. Suunnitelma käsitellään kunnissa vuonna 2011, ja yhteistoimintaa suunnataan jatkossa sen perusteella. Samalla seurataan seutuyhteistyön kehittymistä muilla osa-alueilla ja se otetaan huomioon jatkoyhteistyössä.

Seudullisessa kirjastostrategiassa

2. Uudistetaan kirjastojärjestelmä vuonna 2010 osana Vaski-yhteistyötä edellyttäen että valtuusto myöntää sitä varten tarvittavat määrärahat. Laajennetaan Vaski-yhteistyön kokoonpanoa niin, että halukkaat kirjastot voivat liittyä mukaan. Määritellään Turun kaupunginkirjaston osuus järjestelmän tuessa ja ylläpidossa sekä se, miten tukitehtävien kustannukset jaetaan.

Kehitetään yhteisiä verkkopalveluja sekä hyödynnetään tehokkaasti tekniikan mahdollisuuksia ja kansallisia ratkaisuja.

3. Lisäksi kulttuurilautakunta päättää esittää Vaski-yhteisjärjestelmässä mukana oleville kunnille kutsun osallistua seudullisen yhteistyösuunnitelman laatimiseen. Mukaan kutsutaan myös kunnat, jotka ovat halukkaita liittymään Vaski-järjestelmään.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tpvKaupunginkirjasto