Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 261 18.11.2009 20

14114-2009 (015)

Elokuvan esittämisen tilanne Turussa

Tiivistelmä:

Vaihtoehtoisen elokuvataiteen esittäminen vaarantuu oleellisesti joulukuussa 2009.

Kultlk § 261

Kulttuuriasiankeskuksen kanslia, kulttuurisihteeri Riitta Luoma:

Marraskuusta 2009 lähtien Turussa on vain yhdeksän jatkuvassa käytössä olevaa elokuvasalia. Nämä salit ovat kaikki Finnkinon elokuvateatterissa. Marraskuussa suljetaan Finnkinon Julia-teatteri, jossa on esitetty valtavirrasta poikkeavia elokuvia. Viimeinen esityspäivä on 22.11.2009. Tiloja Finnkinolle vuokrannut taho ei halunnut jatkaa sopimusta, vaan tilat saneerataan rakennuksessa toimivan hotellin käyttöön.

Turussa lopetettiin vuonna 2007 Kino Thalia, joka keskittyi eurooppalaiseen elokuvaan. Tilat omistava Åbo Akademin säätiö muutti elokuvateatterin liikehuoneistoksi.

Joulukuun alusta 2009 jäljelle jää vain yksityinen tila Domino, joka on vaihtelevasti esittänyt myös elokuvia ohjelmistossaan. Dominossa on pääasiallisesti järjestetty harvakseltaan muita tapahtumia.

Turku on kulttuurikaupunki ja se tarvitsee oman toimivan elokuvateatterin vaihtoehtoiselle elokuvatarjonnalle, jossa pystytään pitkäjänteisesti suunnittelemaan ohjelmistoa, festivaaleja ja muita poikkitaiteellisia tapahtumia. Vuosittaisen kausiohjelmiston esittämisen lisäksi Turkua elokuvataiteen kaupunkina vahvistavat monet vaihtoehtoiset elokuva- ja animaatiotaiteen tapahtumat.

Turussa on jo 18 vuotta järjestetty Suomalaisen elokuvan festivaalia sekä Vinokino lesbo- ja homoelokuvan festivaalia, joka järjestetään myös Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa. Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiassa annetaan laadukasta elokuva- ja animaatioalan opetusta. Paikalliset animaation opiskelijat sekä ammattilaiset ovat niittäneet laajasti myös kansainvälistä mainetta. Tämä vireä toiminta ja Turun kulttuurielämään olennaisesti kuuluva taiteen ala vaarantuu marras-joulukuun vaihteessa 2009, kun Finnkinon Julia-teatterikin sulkee ovensa.

Elokuva-, animaatio-, ja mediataide tarvitsevat viimeistään vuoden 2009 loppuun mennessä korvaavat tilat Julia-teatterin sulkiessa ovensa. Tällaisen väliaikaisen ratkaisun lisäksi on vuoden 2010 aikana löydettävä vaihtoehtoiselle elokuvatarjonnalle pysyvä oma elokuvateatteri.   

Vaihtoehtoisia tiloja on käyty läpi toimijoiden kanssa. Palatsi on osoittautunut kustannuksiltaan sekä tilan muun käytön osalta kannattamattomaksi ratkaisuksi. Vr:n Konepajan kehittäminen luovan talouden keskukseksi voisi olla toimiva ratkaisu vaihtoehtoisen elokuvan esittämisen paikaksi, mikäli kulkuyhteydet Konepajalle helpottuvat ja paikkaa saadaan henkisesti lähemmäksi keskustaa.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle perustettavaksi työryhmän suunnittelemaan ja viemään eteenpäin pysyvän vaihtoehtoisen elokuvateatterin perustamista Turkuun sekä etsimään pikaisen ratkaisun väliaikaisen tilan löytämiseksi vuoden 2009 loppuun mennessä.

Työryhmässä tulisi olla ainakin keskushallinnon, kulttuuriasiainkeskuksen ja tilaliikelaitoksen edustajat. Lisäksi työryhmässä tulisi olla edustajat tarvittavilta elokuva-, media- ja animaatiotaiteen yhteisöiltä. Työryhmän vetäjäksi sekä kaupungin yhteistyötahoksi tulisi nimetä kulttuuriasiankeskus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus