Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 259 18.11.2009 18

12250-2009 (059)

Turun Lasten ja Nuorten Kuvataidekoulun avustusanomus perusopetustoiminnan tappioiden kattamiseksi (60.000 euroa)

Tiivistelmä: -

Kultlk § 259

Turun Lasten ja Nuorten kuvataidekoulu:

"Turun Lasten ja Nuorten Kuvataidekoulu/Lasten ja Nuorten Kuvataideyhdistys ry anoo avustusta tappioidensa kattamiseksi 60.000 euroa kertaluonteisena suorituksena siten, että avustus olisi käytettävissä viimeistään marraskuussa 2009.

Perustelut

Koulun taloudellinen tilanne on kriittinen tällä hetkellä, koulu ei suoriudu loppuvuoden palkoista, vuokrista ja pankkilainoista. Kaupungin myöntämät vuotuiset toiminta-avustukset ovat koulun toimintavuosien aikana säännöllisesti vähentyneet. Tilanne on nyt johtanut siihen, että koulu on ajautunut suuriin rahallisiin vaikeuksiin ja toiminta uhkaa loppua.

Turun Lasten ja Nuorten Kuvataidekoulu antaa lakiin perustuvaa koulun ulkopuolista tavoitteellista vuodesta toiseen etenevää kuvataiteen perusopetusta lapsille ja nuorille. Toiminta on aloitettu vuonna 1979. Koulu on hyväksytty perusopetusta antavaksi tahoksi vuonna 1993.

Opetuksen yleiset tavoitteet ovat lakiin perustuvien opetusohjelmien mukaisesti ohjata, opettaa ja taidekasvattaa lapsia ja nuoria piirustuksessa, maalauksessa, keramiikka- ja kuvanveistotaiteessa, grafiikassa ja taidehistorian tuntemuksessa.

Koulun on mahdotonta toimia ilman kaupungin tuntuvaa toiminta-avustusta. Nykyinen 27 000 euron vuotuinen toiminta-avustus on ja on ollut täysin riittämätön taideoppilaitoksille, jonka tarkoitus on ylläpitää yleishyödyllisiä lakiin perustuvaa kuvataiteen perusopetustoimintaa Turussa.

Kaupungin oma taidekasvatus- ja kerhotoiminta massiivisine investointeineen ja yleinen taloudellisen tila maassa ovat osaltaan vaikuttaneet siten, että Kuvataidekoulun oppilaskato on ollut n. 200 oppilasta viimeisten vuosien aikana. Tästä johtuen vuosittainen tappio oppilasmaksuissa on n. 200 oppil.x 420 € = 84 000 €/v. Toiminta-avustus vuodelle 2009 oli 27 000 € ja vuokra-avustus oli 111 771 €. Syksyllä 2009 harrastuksen aloittaneita oppilaita kirjattiin 467.

Koulu ei saa muualta tukea toimintaansa. Opetustoimintaa ylläpidetään pelkästään kulttuurilautakunnan avustuksella ja lukukausimaksujen turvin. Lukukausimaksujen korottaminen kesken kautta on mahdotonta. Maksut ovat jo nyt Suomen kuvataidekoulujen korkeimpia. Kuluista ei myöskään voida enää tinkiä. Materiaali- ym. kulut ovat jo minimissään.

Kuvataidekoulu/yhdistys on aloittanut toimenpiteet taloutensa tervehdyttämiseksi mm. karsimalla materiaali- ym. kuluja, oppilasryhmiä yhdistämällä, palkkakustannuksia leikkaamalla sekä suuntaamalla markkinointia ja tiedotusta kestävämmän oppilasrakenteen saamiseksi ja oppilasmäärän suurentamiseksi.

Näistä toimenpiteistä on kuitenkin odotettavissa tulosta vasta ensi tai seuraavien vuosien aikana. Todettakoon, että 30-vuotisen historian aikana Turun Kuvataidekoulu ei ole pystynyt kertaakaan palkkaamaan vakituista opetushenkilökuntaa määrärahojensa pienuuden vuoksi.

Lapset ja nuoret, heidän vanhempansa, koulun henkilökunta sekä lasten ja nuorten kuvataideyhdistys edellyttävät, että vakaan jalansijan Turussa saavuttaneen koulun toiminta on taattava ja kuvataiteen perusopetuksen on jatkuttava edelleen normaalisti.

Myöskin kulttuuriministeri Stefan Wallin odottaa, että eurooppalaiseksi kulttuuripääkaupungiksi päässyt Turku käyttäisi kaikkia valtion kulttuurin tarjoamia rahoja täysimääräisesti juuri tähän tarkoitukseen. Määrärahakäyrän suunta pitäisi olla nouseva. (Wallinin kommentti TS:ssä 16.5.2008)

Pyydän arvoisia kulttuurilautakunnan jäseniä kiinnittämään myös huomiota kuvataiteen perusopetusmäärärahojen jakotarpeisiin ja tekemään tarpeelliset muutokset pikaisesti sekä ohjaamaan avustusanomuksemme "oikeaan osoitteeseen", mikäli perusopetuksen tukeminen ei kuulu kulttuurilautakunnalle."

Oheismateriaali 1Turun Lasten ja Nuorten Kuvataidekoulun anomuksen liitemateriaali (jaetaan paperisena kulttuurilautakunnan jäsenille)

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

Oheismateriaali 2Kulttuuritoimen lausunto kaupunginhallituksen avustustoimikunnalle Lasten ja Nuorten kuvataideyhdistys ry:n avustusanomuksesta

EhdotusKulttuurilautakunta päättää hylätä Turun Lasten ja Nuorten Kuvataidekoulun avustusanomuksen todeten, että vuoden 2009 avustusmäärärahat on jaettu 25.2.2009 kokouksessa eikä lisäavustuksen myöntäminen ole mahdollista.

 

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kulttuurilautakunta päätti, että käydään neuvotteluja anojan kanssa Turun Lasten ja Nuorten Kuvataidekoulun toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi.

Jakelu

aoTurun Lasten ja Nuorten Kuvataidekoulu
tiedKaupunginhallitus
tpvLuoma Riitta