Liite 1 § 238

 

Apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi 15.10.2009:

 

”Turun kaupungin valtuustoryhmien välisessä sopimuksessa todetaan, että ”Turku uusii elinkeinostrategiansa yhdessä yrittäjien, ay-liikkeen, kauppakamarin, korkeakoulujen ja ammatillisten oppilaitosten kanssa yhteisellä ohjelmalla, jonka tavoitteena on monipuolisen yrityselämän säilyminen, uusien työpaikkojen luominen sekä uusien veronmaksajien saaminen kaupunkiin”.

 

Kaupunginvaltuusto päätti 9.3.2009 § 78 ohjeellisesta ohjelmarakenteesta ja oikeutti kaupunginhallituksen jatkamaan toimeenpanoa. Uuden mallin tavoitteeksi asetettiin, että johtaminen kytkeytyy operatiiviseen toiminnanohjaukseen aiempaa paremmin ja että toimijoiden väliset roolit ja vastuut on selkeytetty voimassa olevien johtamisjärjestelmien mukaisesti.

 

Uuden osaamis- ja elinkeino-ohjelman valmistelu käynnistyi päättyneen strategian ulkopuolisella arvioinnilla keväällä 2009. Kaupunginvaltuusto käsitteli arvioinnin tulokset 15.6.2009 ja päätti, että suositukset huomioidaan soveltuvin osin Turun kaupungin uuden osaamis- ja elinkeinopoliittisen ohjelman 2009 – 2013 valmistelussa.

 

Uuden osaamis- ja elinkeino-ohjelman valmisteluaikataulua on pidettävä hyvin tiukkana, koska sille oli osoitettu erityinen vaatimus kuulla ja huomioida ulkopuolisten yhteistyökumppaneiden näkemyksiä. Aikataulu on kuitenkin perusteltu, koska ohjelmassa tehtävät valinnat ohjaavat suoraan kaupunginhallituksen (mm. elinkeinotoiminnot) ja oppilaitosten talousarvioiden valmistelua, jota parhaillaan suoritetaan.

 

Haasteellisesta aikataulusta huolimatta, ulkoisten sidosryhmien kuuleminen onnistui erittäin hyvin. Ohjelman valmisteluun haastateltiin ja työryhmätyöskentelyyn osallistui lähes sata henkilöä alueen yrityksistä, kehittäjäorganisaatioista, yrittäjä- ja työmarkkinajärjestöistä, oppilaitoksista sekä Turku konsernin yhteisöistä. Osallistujalista on esitetty ohjelmapaperin lopussa.

 

Ohjelman sisältö painottaa läpi asiakirjan neljää kulmakiveä, joissa on onnistuttava:

 

-Kaupungin veropohjan vahvistaminen ja ulkoisen rahoituksen hankkiminen

-Koulutus- ja tutkimuskaupungin korostaminen ja sen aluevaikuttavuuden tehostaminen

-Pk-yritysten kasvu ja kärkialojen uudistuminen työpaikkojen luomiseksi

-Kansainvälisyyden arkipäiväistyminen ja vetovoimaisuuden lisääminen

 

Ohjelma määrittelee viisi toiminnallista painopistettä, jotka jakautuvat mitattaviin tavoitteisiin. Painopisteistä kolme ensimmäistä ovat alueen kansainvälisesti vahvoja osaamisaloja 1) bio- ja materiaaliteknologia, 2) matkailu- ja kulttuuripääkaupunki sekä 3) meri- ja metalliteollisuus. Elinkeinojen uudistumista ja alueen vetovoimaa tukevat painopisteet 4) yhteiset kehittämisedellytykset sekä 5) osaaminen ja yrittäjyys, joissa on huomioitu alueen ICT osaaminen, logistinen asema, laadukas koulutus ja pienten yritysten näkökulma.

 

Ohjelmilta edellytettyjen periaatteiden mukaisesti, jokainen painopiste ja toiminnallinen kokonaisuus on selkeästi vastuutettu konserniyhteisön sisällä. Lisäksi toiminnan ja talouden yhteensovittamiseksi niille on osoitettu pääasialliset resurssilähteet.

 

Kaupunginhallitus päätti 22.9.2009 palauttaa osaamis- ja elinkeino-ohjelman uudelleen valmisteltavaksi. Palautuksen aikana ohjelmaa on tarkistettu kaupunginhallituksen kokouksessa esille tulleilla seikoilla, jotka koskivat mm. seuraavia asioita: vetovoimaohjelman toimenpiteiden sisällyttäminen soveltuvin osin osaamis- ja elinkeino-ohjelmaan, logistiikan roolin nostaminen, pk-yritysten sijoittumiseen liittyvät toimenpiteet konsernitasolla, pk-yritysten kuuleminen, kansainvälinen koulu, kaupungin Brysselin toimiston ja mahdollisen Pietarin toimistojen rooli, kaksikielisyyden merkitys sekä meri- ja metalliteollisuuden toimenpiteiden konkretisointi.

 

Kaupunginhallitus päätti 28.9.2009 palauttaa ohjelman uudelleen valmisteltavaksi siten, että ohjelma tuodaan kaupunginvaltuuston käsittelyyn 26.10.2009. Palautuksen aikana ohjelmaan on tehty tarkistuksia valtuustoryhmiltä saatujen kommenttien perusteella.

 

Liite 2                                 Turun kaupungin osaamis-, yrittäjyys- ja elinkeino-ohjelma 2009 - 2013 liitteineen

 

Kaupunginhallitus puoltaa liitteenä 2 olevan ohjelman hyväksymistä siten, että ohjelman nimenä on Turun kaupungin osaamis-, yrittäjyys- ja elinkeino-ohjelma. Ohjelman nimen muuttumisesta aiheutuvat muutokset tullaan ohjelmaan tekemään kaupunginvaltuuston hyväksyttyä ohjelman.

 

Samalla tulisi kumota kaupunginvaltuuston 27.2.2006 § 39 kohdalla hyväksymä Turun kaupungin osaamis- ja elinkeinostrategia vuosille 2006 - 2009.

 

Lisäksi kaupunginhallitus ilmoittaa päättäneensä, että osaamis-, yrittäjyys- ja elinkeino-ohjelma tullaan muokkaamaan yhteisen ohjelmarakenteen mukaiseksi ja että osaamis-, yrittäjyys- ja elinkeino-ohjelman seurantamittarit käsitellään talousarvioprosessin yhteydessä.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteenä 2 olevan Turun kaupungin osaamis-, yrittäjyys- ja elinkeino-ohjelman 2009 - 2013.

Samalla kaupunginvaltuusto päättää, että kaupunginvaltuuston 27.2.2006 § 39 kohdalla hyväksymä Turun kaupungin osaamis- ja elinkeinostrategia kumotaan.