Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 548 19.10.2009 7 Kj
Kulttuurilautakunta 248 18.11.2009 7

12359-2009 (642)

Turun linnan juhlatilojen käyttöön ja palveluihin liittyvät järjestelyt

Tiivistelmä:

Turun museokeskus on kansliapäällikön ja suhdetoimintapäällikön kanssa käytyjen neuvottelujen pohjalta esittänyt eräitä muutoksia Turun linnan juhlatilojen käyttöön ja palveluihin liittyviin käytäntöihin. Muutosten tarkoituksena on yksinkertaistaa juhlatilojen käyttöön liittyvää päätöksentekoa sekä saattaa asiassa noudatettavat käytännöt vastaamaan paremmin voimassa olevia säännöksiä.

Kh § 548

Turun museokeskus/museotoimenjohtaja Juhani Kostet 6.10.2009:

Turun linnan neuvottelukunta on kokouksessaan 19.5.2009 käsitellyt Turun linnan juhlatilojen käyttöön liittyviä ohjeita. Turun linna juhlatilojen ohjeistus on laadittu alun perin 1960-luvun alussa, kun tilat otettiin käyttöön restauroinnin jälkeen. Sen jälkeen ohjeita on muutettu vain vähän. Kun linnan vuokrasopimusta uudistettiin 1990-luvun lopussa, sopimukseen liitettiin ohjeistus, joka perustui sen hetkiseen tilanteeseen. Linnan vuokrasopimus on säilynyt samanlaisena kuin se laadittiin v. 2001. Tilanne linnan toiminnan osalta on kuitenkin muuttunut monelta osin. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä on luopunut Turun linnan kirkon ylläpidosta ja välittämisestä kirkollisiin tilaisuuksiin. Päätösvalta kirkon käytöstä on siirtynyt museotoimenjohtajalle. Linnan ravintolapalvelut ovat siirtyneet jo 2000-luvun alussa Fazer Juhlapalveluille, joka huolehtii sekä juhlakerroksen että Juhana Herttuan kellarin ravintolapalveluista. Neuvottelukunnan tavoitteena on ollut ohjeitten ajanmukaistaminen ja toisaalta juhlatilojen käyttöön liittyvän päätöksenteon yksinkertaistaminen. Turun linnaan liittyvä ohjeistus on liitetty valtion ja Turun kaupungin väliseen vuokrasopimukseen, joka on kaupunginhallituksen hyväksymä.

Keskushallinnon toimintasäännössä on määritelty tilojen varaamista koskevista asioista. Toimintasäännön 8. § mukaan kansliapäällikkö ”päättää kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja kaupunginkanslian käytössä olevien edustus- ja kokoustilojen sekä muiden huonetilojen ja kulkuneuvojen tilapäisestä luovuttamisesta ja muusta käyttämisestä”.

Turun linnan tilat on luovutettu Turun kaupungin ja Suomen valtion sekä Turun kaupungin tilalaitoksen ja Turun maakuntamuseon välisellä vuokrasopimuksella kokonaisuudessaan Turun maakuntamuseon hallintaan ja käyttöön. Turun maakuntamuseo vastaa kokonaisuudessaan Turun linnan vuokrasta, hoidosta ja ylläpidosta liinavaatteita ja astiastoja myöten. Turun kaupungin kulttuuritoimen johtosäännön 4. § mukaan kulttuurilautakunta ”päättää kulttuuritoimen hallinnassa olevien tilojen luovuttamisen ja vuokraamisen sekä tilojen vuokravapauden myöntämisen perusteista”. Kulttuuritoimen toimintasäännön mukaan museotoimenjohtaja ”päättää kulttuurilaitoksen hallinnassa olevien tilojen ja alueiden käyttöön luovuttamisesta, vuokraamisesta sekä vuokravapauden myöntämisestä vahvistettujen perusteiden mukaisesti”.

Nykyinen menettely Turun linnan tilojen luovuttamisesta ei vastaa sen enempää keskushallinnon toimintasääntöä kuin kulttuuritoimenjohtosääntöäkään. Molempien sääntöjen mukaan Turun linnan tilojen luovuttamista koskevan päätöksen teon tulisi kuulua museotoimenjohtajalle, koska museokeskus on sopimusten mukaan tilojen haltija ja vastaa kaikista tiloihin liittyvistä kustannuksista. Toimintasääntöjen mukaista järjestelyä puoltaa myös se, että Museoviraston laatiman ja kaupunginhallituksen hyväksymän linnan käyttöä koskevien periaatteiden mukaan museon aukioloaikaan sijoittuvista varauksista pitää pyytää aina museotoimenjohtajan lausunto. Nykyinen käytäntö edellyttää varauksen tekemistä kaupunginkansliasta, varauksen ilmoittamista Turun linnan vahtimestareille, päätöksen tekemistä kaupunginkansliassa ja päätöksen ilmoittamista linnan vahtimestareille, museon reskontraan, joka huolehtii laskutuksesta. Asioiden hoitaminen eri paikoissa on myös asiakaspalvelun kannalta hankalaa. Tilojen luovuttamisen asiakaspalvelun joustavuuden, varausten koordinoinnin ja yksinkertaistamisen vuoksi sekä linnan tiloja koskevien päätösten keskittäminen toimintasääntöjen tarkoittamalla tavalla olisi tarkoituksenmukaista.

Kulttuurilautakunta on kokouksessaan 19.11.2008 § 276 hyväksynyt Turun museokeskuksessa perittävien maksujen periaatteet. Päätökseen liittyy myös periaatteet kaupungin muilta hallintokunnilta perittävistä maksuista seuraavasti: ”Museoiden yhä lisääntyvänä palvelumuotona on kaupungin virastojen ja laitosten vieraskäynnit museoissa. Etenkin kaupunginkanslia on edellyttänyt käyntien maksuttomuutta. Käynnit aiheuttavat kuluja mm. opastus- ja vahtimestaripalvelujen osalta etenkin kun monet vierailut tapahtuvat aukioloajan ulkopuolella. Yhä lisääntyvien tulovaatimusten vuoksi on välttämätöntä, että museot saavat maksut kaikista kävijöistä ja menoja aiheuttavista palveluista. Kaupungin virastojen ja laitosten vierasryhmiltä on kohtuullista periä samat pääsymaksut kuin muiltakin asiakkailta ja lisäksi mahdollista opastuksista ja vahtimestaripalveluista aiheutuneet kulut.”

Turun linnan tilat ovat kaupungin merkittävimmät edustustilat. Turun kaupunki käyttää tiloja jokseenkin paljon, mutta kaupunginkanslia ei maksa tällä hetkellä tiloista kaupunginhallituksen vahvistamia käyttökorvauksia. Tilanne on museokeskuksen näkökulmasta vaikea, koska museokeskus maksaa kaikki tiloihin liittyvät kustannukset. Kaupunginkanslia on korvannut museotoimelle vain juhlavahtimestaripalvelut.

Viitaten Turun linnan neuvottelukunnan ehdotukseen ja Turun linnan käyttöön koskevaan ohjeistukseen sekä kansliapäällikön, suhdetoimintapäällikkö Stig Blomqvistin ja allekirjoittaneen väliseen neuvotteluun esitän,

- että Turun linnan juhlatilojen (Kuninkaan sali, Kuningattaren Sali, Kuningattaren kamari ja Eteläinen Sali) käytöstä päättäminen delegoidaan museotoimenjohtajalle,

- että Herrainkellari varataan kaupungin keskushallinnon käyttöön ja tilankäytöstä päättää kansliapäällikkö,

- että kaupunginkanslia korvaa Turun museokeskukselle tilojen käytöstä 25 % vahvistetuista korvauksista kiinteiden menojen (sähkö, vesi jne.) kattamiseksi sekä juhlavahtimestarin palkkakustannukset,

- että Turun museokeskus myöntää kaupunginkanslian vieraiden museokäynneistä ja niihin liittyvistä muista palveluista ryhmäalennukset, vaikka vierasmäärä ei täyttäisikään ryhmän ehtoja.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että museotoimenjohtaja oikeutetaan päättämään Turun linnan juhlatilojen (Kuninkaan sali, Kuningattaren sali, Kuningattaren kamari ja Eteläinen sali) käytöstä,

että Herrainkellari varataan kaupungin keskushallinnon käyttöön ja että kansliapäällikkö oikeutetaan päättämään tämän tilan käytöstä,

että keskushallinto korvaa Turun museokeskukselle tilojen käytöstä 25 % vahvistetuista korvauksista kiinteiden menojen (sähkö, vesi jne.) sekä lisäksi juhlavahtimestarin palkkakustannukset ja

että Turun museokeskuksen tulee myöntää keskushallinnon vieraiden museokäynneistä ja niihin liittyvistä muista palveluista ryhmäalennukset, vaikka vierasmäärä ei täyttäisikään ryhmän ehtoja.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kokouksessa apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Kultlk § 248

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.