Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 203 09.09.2009 25

10125-2009 (055)

Suurtuotantotuen muuttaminen koskemaan täysimääräisenä ja tasapuolisesti eri taiteen- ja kulttuurinaloja

Tiivistelmä: -

Kultlk § 203

Kulttuuriasiankeskuksen kanslia kulttuurisihteeri Riitta Luoma:

Turun kaupungin talousarvioon on varattu vuodesta 2003 alkaen suurnäyttelyavustus, jonka tarkoituksena on ollut turvata kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävien näyttelyjen tuottaminen turkulaisissa museoissa. Kulttuurilautakunta päätti 13.6.2007 § 152 muuttaa suurnäyttelyavustuksen suurtuotantotueksi, jolloin se on laajemmin kulttuuritapahtumien käytössä. Näin määrärahoja voitiin myöntää paitsi museonäyttelyille myös muille kulttuurituotannoille harkinnan mukaan.

Kulttuurilautakunta päätti 13.6.2007 § 152 myös suurtuotantotuen jakotavasta ja perusteista. Suurtuotantotuesta säilyi osa museonäyttelytoiminnassa ja osa päätettiin myöntää muille taiteenaloille. Päätettiin, että yhteisesityksen määrärahan käytöstä tekee kulttuuritoimen johtoryhmä ja museonjohtajien neuvottelukunta yhdessä ja lopullisesta määrärahan jaosta päättää kulttuurilautakunta kulttuuritoimenjohtajan esityksestä.

Nyt jakotapaa ja sen perusteita tulisi uudistaa. Suurtuotantotuen kohdentaminen tasapuolisesti eri taiteenaloille tukee ja palvelee monia erilaisia suurhankkeita, jotka tarvitsevat toteutuakseen suurtuotantotuen rahallista panosta ja jota ilman niitä olisi mahdoton toteuttaa. Näin voidaan reagoida paremmin erilaisiin isompiin tuotantoihin kaikkien taiteenalojen saralla ja valmistautua kulttuuripääkaupunki vuoteen 2011 ja varmistaa sen tulosten jatkuminen ja kehittäminen vuoden 2011 jälkeenkin.

Kulttuuripääkaupunki vuosi 2011 ja sen toimintojen jatkaminen sekä kulttuuritoimen strategia tähtäävät laitoksia ja vapaan kentän tahoja yhä parempaan yhteistyöhön. Suurtuotantotuen kohdentaminen erityisesti yhteistyöhankkeisiin toisi kulttuuritoimelle ja kaupungille uusia näkökulmia kulttuuriin ja sen tuottamiseen.  

Suurtuotantomäärärahan muuttamisen yhteydessä tulee määritellä, miten sen valmistelu hoidetaan jatkossa. Jotta kukin taho saa tiedon määrärahan tulevasta käytöstä suunnittelun kannalta riittävän ajoissa, on talousarviokäsittelyn yhteydessä keskusteltava paitsi rahan jakamisesta seuraavalle talousarviokaudelle, myös tuleville suunnitteluvuosille. Suurtuotantotuen jakamisen valmistelu tulisi muuttaa siten, että taiteenalat tekevät ehdotuksen toukokuun loppuun mennessä kulttuuriasiankeskuksen kanslialle, jossa valmistellaan vuosittain rahanjakoehdotus kulttuurilautakunnalle talousarviovalmistelun yhteydessä.

Suurtuotantomääräraha on ollut vuosittain 200 000€ ja myös vuoden 2010 talousarvioon on varattu suurtuotantomäärärahaksi 200 000€.

Kuluvana vuonna 2009 suurtuotantomäärärahan vuoden 2010 jakoehdotus tuodaan lautakunnalle lokakuussa. Kulttuurilautakunnan aiemmilla päätöksillä rahasta on varattu 2011- oopperahankkeeseen vuodelle 2010 yhteensä 60 000€ ja vuodelle 2011 yhteensä 95 000€.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää, että suurtuotantotuki muutetaan täysimääräisenä ja tasapuolisesti koskemaan kaikkia taiteenaloja.

Lisäksi kulttuurilautakunta päättää, että suurtuotantomäärärahan valmistelu tehdään kulttuuriasiankeskuksen kansliassa ja esitellään lautakunnalle kulttuurijohtajan toimesta.

Kulttuurilautakunta päättää myös, että suurtuotantotuki keskittyy erityisesti yhteistyöhankkeisiin kulttuuritoimen laitosten välillä tai kulttuuritoimen ja niiden ulkopuolisten tahojen välillä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kulttuurilautakunta päätti yksimielisesti, että

Jakelu

mtpvLuoma Riitta