Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 199 09.09.2009 20

3660-2008 (044, 522)

Selvitys tallennetoiminnan toiminnallisesta ja taloudellisesta kehityksestä

Tiivistelmä: -

Kultlk § 199

Kulttuurijohtaja Minna Sartes ja orkesterin intendentti Marja-Liisa Lieppinen: 

Kulttuuritoimi / kaupunginorkesteri ovat esittäneet, että kaupunginorkesterin muusikoiden kanssa solmitaan ajalle 1.9.2008 - 31.12.2012 määräaikainen tallennesopimus, joka kattaa Turun kaupunginorkesterin muusikkojen kaikkien tekijänoikeuslaissa säädettyjen esittävän taiteilijan oikeuksien luovuttamisen. Kulttuurilautakunta on päätöksessään 28.11.2008 § 282 valtuuttanut kaupunginorkesterin intendentin tekemään kaupunginorkesterin muusikoiden kanssa tallennesopimuksen ajalle 1.9.2008 - 31.12.2009. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 24.11.2008 § 632, että ennen päätöstä jatkosta kulttuuritoimen tulee toimittaa selvitys tallennetoiminnan toiminnallisesta ja taloudellisesta kehityksestä sopimuskauden aikana sekä suunnitelma kustannusarvioineen tallennetoiminnan kehittämisestä palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajalle.

Tallennetoiminta on yksi kaupunginorkesterien keskeistä tehtävistä ja kuuluu kaikkialla maailmassa ammattimaisesti toimivien sinfoniaorkesterien säännölliseen perustoimintaan. Tallenteiden kautta kaupunginorkesteri sekä Turun kaupunki saavuttavat jatkuvaa valtakunnallista ja kansainvälistä julkisuutta. Samalla tehdään suomalaista ja erityisesti turkulaista kulttuuria tunnetuksi sekä tallennetaan arvokasta kulttuuriperintöä tuleville sukupolville. Tallennesopimus mahdollistaa myös kaupunginorkesterin käyttämisen Turun kaupungin omissa kulttuuriohjelmissa ja -formaateissa, kuten yhteistyössä Finlandia Filmsin kanssa tuotettava Santa Claus Christmas Concert (Kh 12.5.2008 § 300) sekä kulttuuripääkaupunkivuoden Live2011.fi -hankkeet. Joulukonsertin taltiointia varten on orkesterin muusikoiden kanssa joka tapauksessa sovittava tallennekorvauksesta. Erillinen kertaluonteinen tallennekorvaus on kaupungille taloudellisesti epäedullisempi kuin määräaikainen kaikki oikeudet kattava tallennesopimus.

Paras esimerkki vaikuttavasta ja ennakkoluulottomasta tallennetoiminnasta maassamme on Sinfonia Lahti, joka on tehnyt yli 60 levytystä, saavuttanut lukuisia kansainvälisiä levypalkintoja ja kotikaupungilleen positiivista imagoa sekä tunnettuutta maailmalla. Nyt kyseinen orkesteri toimii pioneerina globaaleilla markkinoilla maksullisten Internet-konserttien tarjoajana. Turun filharmonisen orkesterin tulee kehittää oman mallinsa, joka voidaan jalostaa kulttuurivientihankkeeksi ja edelleen myytäväksi ja markkinoitavaksi formaatiksi. Tulevaisuudessa taloudellinen lisäarvo tulee yhä enemmän luovilta aloilta.

Kaupunginorkesterin tallennesopimus solmittiin joulukuussa 2008 alkamaan takautuvasti 1.9.2008 alkaen. Vaikka voimassaolon alku viivästyi ja aiheutti omat haasteensa suunnitteluun, sopimusten solmimiseen levy-yhtiöiden kanssa sekä taiteilijoiden ja teknisen henkilökunnan rekrytointiin, itse tallennetoiminta käynnistyi erittäin nopealla aikataululla.

Tallennesopimuksen ensimmäisenä voimassaolovuonna on tallenteiden ohjelmisto valittu siten, että se on mahdollisimman monipuolinen. Mukana on niin turkulaisten säveltäjien tuotantoa kuin korkeatasoista lastenmusiikkia, eri musiikkityylejä klassisesta musiikista jazzin kautta viihteeseen sekä kaupallisten arvojen vastapainona suomalaisen ja turkulaisen kulttuuriperinnön säilyttämistä jälkipolville. Lisäksi mukana on Turun kaupungin keskushallinnon yhteistyöprojektien tallenteita eli Ekumeeninen joulu ja Santa Claus Christmas Concert. Kaikki esiintyjät ovat oman alansa ensiluokkaisia ammattilaisia.

Oheismateriaali 1Tallennesopimuksen piiriin kuuluvat suoritteet / tallenteet 9.9.2009 saakka

Oheismateriaali 2Kustannuslaskelma (Salainen)

Oheismateriaali 3Suunnitellut projektit vuosina 2010-2012 (Salainen)

Kulttuuritoimenjohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää annetun selvityksen pohjalta esittää kaupunginhallitukselle, että

- Kaupunginhallitus päättää valtuuttaa kulttuurilautakunnan solmimaan keskushallinnon lakiasioiden valmisteleman määräaikaisen tallennesopimuksen ajalle 1.1.2010 - 31.12.2012. Kustannukset katetaan kaupunginorkesterin määrärahoilla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus