Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 172 26.08.2009 26

4066-2009 (015)

Turun työikäisten hyvinvointiohjelma. Lausunto kaupunginhallitukselle

Tiivistelmä: -

Kultlk § 172

Kaupunginhallitus päätti 16.6. § 372 pyytää lausunnot Turun työikäisten hyvinvointiohjelmasta 2009-2011 lautakunnilta, valtuustoryhmiltä, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymältä, poliisilta, TE-keskukselta ja asianomaisilta järjestöiltä.

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 15.6.2009:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 9.3.2009 § 78 valtuustokauden aikana laadittavat ohjelmat. Näistä muodostetaan Turku-sopimus, joka jakaantuu kolmeen teemaan; vetovoimaisuus ja kilpailukyky, asukkaiden hyvinvointi ja resurssien tasapainoinen ohjaus.

 Asukkaiden hyvinvointiteemaan sisältyvät ohjelmat ovat:

- lasten ja nuorten ohjelma,

- työikäisen väestön ohjelma ja

- ikääntymispoliittinen ohjelma.

Turun työikäisten hyvinvointiohjelman valmistelutyö käynnistyi päätökselläni 24.3.2009 § 6 asettaa työryhmä valmistelemaan ohjelmaa. Työryhmän tehtävänä oli laatia työikäisen väestön hyvinvoinnin linjaukset Turussa. Ohjelman tuli rakentua strategista toimintaa linjaavasta osasta sekä konkreettiset toimet sisältävästä toimintaohjelmasta. Ohjelmissa tuli asettaa tavoitteita, toimenpiteitä ja mittareita kaikille sektoreille ja nämä sektorikohtaiset tavoitteet ja toimenpiteet tulee jalkauttaa osaksi hallintokuntien talousarvioita sekä strategisia palvelu- ja tilaajatuottajasopimuksia.

Valtuustoryhmien välinen sopimus valtuustokaudelle 2009-2012 on lähtökohta ohjelmatyölle, lisäksi työryhmän tuli ottaa valmistelussaan huomioon muu valtakunnallinen ja kaupungin oma ohjelmatyö ja niiden täytäntöönpano.

Työikäisten hyvinvoinnin edistämisessä on oleellista ennaltaehkäisy, hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen,  yhteisöllisyyden ja osallisuuden lisääminen sekä yhteistyö eri hallintokuntien ja kolmannen sektorin kanssa. Palveluita pyritään kehittämään niin, että ne tukevat kaupunkilaisten omia pyrkimyksiä hyvinvointinsa edistämiseen.

Ohjelman tavoitteet on johdettu Terve Kaupunki – teemoista. Erityiseksi kohderyhmäksi valittiin maahanmuuttajat.

 1.     Hyvinvoinnin ja terveyden tasa-arvo

 2.     Hyvinvoivat yhteisöt

 3.     Terveet elämäntavat

 4.     Hyvinvoiva kaupunkiympäristö

Tavoitteisiin pyritään koko kaupunkia koskevalla toimenpideohjelmalla. Koko ohjelman toteutumisen mittarina on väestön koettu hyvinvointi ja hyvinvointierojen kaventuminen eri väestöryhmien välillä. Toimenpidekohtaisten mittareiden tavoitetasot määritellään myöhemmin.

OheismateriaaliTurun kaupungin työikäisten hyvinvointiohjelma 2009 - 2012

Kulttuurijohtaja Minna Sartes

Kulttuuritoimi oli alusta asti edustettuna työikäisten hyvinvointiohjelman laatimisessa alusta alkaen ja ohjelman on näin ollen jo alunperin muotoiltu hallintokuntien välisenä yhteistyönä.

Ohjelmassa on hyvin huomioitu hyvinvoinnin eri osa-alueet ja tavoitteita on tarkasteltu hallintokuntien tuottamien palvelujen näkökulmasta. Kulttuurilla on tutkitusti ennaltaehkäisevä, terveyttä, hyvinvointia ja elämän laatua lisäävä vaikutus. Kulttuurin kaupunkitasoinen hyvinvointiin liittyvä tavoite on Väestön asumisviihtyvyyden ja koetun hyvinvoinnin lisääminen ja konkreettiseksi hallintokuntatasoiseksi tämän laajan kaupunkitasoisen tavoitteen saavuttamista edistäväksi tavoitteeksi kulttuuritoimi on asettanut Kulttuuripalvelujen kohdentumisen eri väestöryhmiin. Kulttuuriin suoraan liittyvät toimenpiteet on jalostettu näistä päätavoitteista.

Kulttuuriin suoraan liittyviä toimenpiteitä ja niihin liittyviä mittareita ohjelmassa on seitsemän.

Hyvinvoinnin ja terveyden tasa-arvo:

1.      Kultturi- ja liikuntapalveluiden räätälöinti ja kohdentaminen eri väestöryhmille

2.      Maksuttomat tai edulliset peruspalvelut

Hyvinvoivat yhteisöt:

3.      Moniarvoinen kulttuuri- ja liikuntakaupunki ja uutta luova kaupunkikulttuuri

4.      Maahanmuuttajien oman kielen ja kulttuurin hyvien etnisten suhteiden tukeminen

Terveet elämäntavat

5.      Terveyden lukutaidon lisääminen

6.      Liikuntaan ja kulttuuriharrastukseen aktivointi

Hyvinvoiva kaupunkiympäristö

7.      Panostetaan riittävästi kulttuuri- ja liikuntainvestointeihin

Yllä mainittuihin toimenpiteisiin liittyvät mittarit käyvät ilmi itse ohjelma-asiakirjasta. Toimenpiteet ja mittarit on liitetty yhteensopiviksi kulttuuritoimen määrittelemien tavoitteiden kanssa. Maksuttomissa ja edullisissa peruspalveluissa kulttuurin mittarina on kirjaston lainaukset ja se on riittämätön mittari nykyajan laajoille ja monipuolisille kirjastopalveluille Se sijalle tulisi ottaa kirjastopalvelun käytön mittareita laajemmin kuvaavista kirjaston keskeisistä kvantitatiivisista tuotoksista seuraavat: käynnit, verkkokäynnit ja lainat.

Terveyden lukutaidon lisääminen –-toimenpiteen mittarina on terveystiedon saatavuus ja esilläolo eri toimipisteissä. Kulttuuriasiainkeskuksen osalta tässä voi olla mittarina koko kulttuurin palveluverkko, kaikki keskustan taidelaitokset kirjastoverkon lisäksi. Tätä tavoitetta tukee myös Kulttuuritoimen ja liikuntatoimen yhteinen 2011-hanke Kulttuurikuntoilun keskuspuisto. Yleistä terveysaiheista aineistoa voi olla esillä kaikissa toimipisteissä ja kirjastoverkon toimipisteiden osalta voidaan tehdä myös erityisiä aineistoesittelyjä.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää esittää lausuntonaan, että Turun työikäisten hyvinvointiohjelma 2009-2011 on hyvin ja kattavasti laadittu sekä perusteiltaan ja tavoitteiltaan ja että kulttuuritoimen päätavoitteet tukevat ohjelman kaupunkitasoisia tavoitteita.

Lisäksi kulttuurilautakunta päättää esittää, että Maksuttomissa ja edullisissa peruspalveluissa kulttuurin mittarina olevan kirjaston lainaukset tilalle otettaisiin kirjastopalvelun käytön mittareista käynnit, verkkokäynnit ja lainat.

Kulttuurilautakunta päättää esittää myös, että Terveyden lukutaidon lisääminen –toimenpiteen mittariksi kulttuuritoimen osalta tulisi olla terveysaiheisen aineiston esilläolo kaikissa toimipisteissä, Kulttuurikuntoilun keskuspuisto -hankkeen toteuttaminen sekä kirjaston palveluverkon aineistoesittelyt.

PäätösKulttuurilautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle lausuntonaan seuraavaa:

Turun työikäisten hyvinvointiohjelma 2009-2011 on hyvin ja kattavasti laadittu sekä perusteiltaan ja tavoitteiltaan ja että kulttuuritoimen päätavoitteet tukevat ohjelman kaupunkitasoisia tavoitteita.

Lisäksi kulttuurilautakunta päättää esittää, että Maksuttomissa ja edullisissa peruspalveluissa kulttuurin mittarina olevan kirjaston lainaukset tilalle otettaisiin kirjastopalvelun käytön mittareista käynnit, verkkokäynnit ja lainat.

Kulttuurilautakunta päättää esittää myös, että Terveyden lukutaidon lisääminen –toimenpiteen mittariksi kulttuuritoimen osalta tulisi olla terveysaiheisen aineiston esilläolo kaikissa toimipisteissä, Kulttuurikuntoilun keskuspuisto -hankkeen toteuttaminen sekä kirjaston palveluverkon aineistoesittelyt.

Lisäksi lautakunta kiinnittää huomiota esitettyjen mittarien informaatioarvoon. Ne tulisi soveltuvin osin suhteuttaa palvelujen käyttäjäryhmiin ja niiden tarpeisiin, jotta voidaan seurata muutostrendejä.

Ennen päätöksentekoa lisättiin Perhon esityksestä yksimielisesti lausunnon viimeinen kappale.

Jakelu

lausKaupunginhallitus