Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Joukkoliikennelautakunta 133 13.08.2009 9
Kulttuurilautakunta 174 26.08.2009 28

6239-2009 (633)

Vpj. Maaskolan sekä jäsenten Eklundin ja Sinervon aloite liittyen Turun kaupungissa valmisteilla olevaan palveluverkkoselvitykseen sekä valt. Jarmo Laivorannan ym. aloite joukkoliikennejärjestelyistä

Tiivistelmä: -

Jlk § 133

Turun joukkoliikennelautakunnan sd. ryhmä Mika Maaskola, Toni Eklund ja Marjatta Sinervo 7.5.2009:

Aloite Turun joukkoliikennelautakunnalle

Turun kaupungissa valmistellaan palveluverkkoselvitystä yhtenä vastauksena kaupungin taloustilanteeseen. Kaupunkilaisten yhdenvertaisuuden kannalta on välttämätöntä, että mikäli selvityksen johdosta esimerkiksi terveys-, opetus- tai kulttuuripalveluiden toimipisteitä lakkautetaan, huolehditaan samalla sujuvien liikenneyhteyksien luomisesta uusiin palvelupisteisiin. Valtion suurille kaupungeille myöntämää joukkoliikennetukea voidaan käyttää myös tältä osin palvelutarjonnan kehittämiseen.

Esitämme, että palveluverkkoselvityksen valmistelun yhteydessä ja viimeistään sen valmistuttua joukkoliikennetoimisto ryhtyy tarvittaviin toimiin joukkoliikenneyhteyksien takaamiseksi erityisesti terveydenhuollon ja opetustoimen palvelupisteisiin. Liikennetarjonnan kehittämiseen ja liikenteen hoidon tehostamiseen voidaan käyttää valtion suurille kaupungeille myöntämää joukkoliikennetukea.

Palvelujen saavuttavuuden takaamiseksi joukkoliikennetoimisto toimii yhteistyössä palvelusektorin, opetustoimen ja muiden tarpeellisten tahojen kanssa. Joukkoliikennelautakunnan kanta saatetaan kaupunginhallitukselle ja asianomaisille hallintokunnille tiedoksi.

Keskustan valtuustoryhmä valt. Jarmo Laivoranta ym. 22.6.2009:

Aloite joukkoliikenteen järjestämiseksi niin, että

Turun kaupunki on säästöjen seurauksena joutunut ja joutuu vähentämään palvelupisteitä. Lomautusten takia suljetaan pitkäksi aikaa myös monta terveyskeskusta. Käynnissä on myös koko palveluverkon tarkastelu, jossa pyritään tehostamaan tilojen yhteiskäyttöä. Monista kaupunginosista kirjastoihin ja terveyskeskuksiin tultaessa on jo nyt joutunut vaihtamaan bussia. Lopettamisten ja sulkemisten takia tilanne pahenee.

Edellä esitettyyn viitaten ehdotamme, että julkisen liikenteen linjat järjestellään niin, että kustakin kaupunginosasta pääsee yhdellä bussilla oman alueen terveyskeskukseen ja kirjastoon niiden aukioloaikana.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 4.8.2009:

Joukkoliikennelautakunnan varapuheenjohtaja Maaskola sekä jäsenet Eklund ja Sinervo ovat tehneet 7.5.2009 § 96 (dnro 6239-2009) aloitteen liittyen Turun kaupungissa valmisteilla olevaan palveluverkkoselvitykseen. Aloitteessa tuodaan esille terveys- opetus- ja kulttuuripalveluiden säästötoimenpiteiden vaikutus palveluiden saavutettavuuteen bussilla sekä suurten kaupunkien joukkoliikenteelle varatun valtionrahan käyttö.

Valtuutettu Jarmo Laivoranta ja Keskustan valtuustoryhmä on tehnyt aloitteen Kv 22.6.2009 § 174 (dnro 8603-2009), jossa esitetään, että kun esimerkiksi terveyskeskuksia säästösyistä suljetaan, järjestettäisiin linjasto siten, että kustakin kaupunginosasta olisi suorat joukkoliikenneyhteydet oman alueen terveyskeskukseen ja kirjastoon niiden aukioloaikoina.  

Lausunnolla olevassa lasten ja nuorten hyvinvointiohjelmassa kerrotaan, että palveluverkkoselvityksiä on tehty kevään 2009 aikana opetustoimessa, nuorisotoimessa sekä sosiaali- ja terveystoimessa (perusterveydenhuolto, varhaiskasvatus).

Kunnan palvelujen tulisi olla joukkoliikenteellä kohtuullisesti saavutettavissa. Silloin kun palvelujen sijaintia muutetaan esimerkiksi lakkauttamalla tai siirtämällä palvelupistettä, tulisi olemassa oleva joukkoliikenne ottaa huomioon jo muutoksen suunnitteluvaiheessa. Samoin tulisi toimia uusia palvelupisteitä perustettaessa, jolloin heti alusta asti palvelupisteeseen olisi sujuvat joukkoliikenneyhteydet.

Esimerkiksi laustelaisten lääkäripalveluiden siirto Varissuolta Mäntymäkeen tarkoitti laustelaisille, että he eivät enää pääse suoralla bussiyhteydellä lääkärin vastaanotolle. Tämä poiki runsaasti negatiivista palautetta joukkoliikenteelle, jossa kuitenkin kuultiin muutoksesta vasta sen jo toteuduttua. Yhteisellä suunnittelulla voidaan välttyä yllättäviltä palvelupuutteilta tai kaupungille kohdistuvilta kustannuslisäyksiltä ja palvella kuntalaisia heidän liikkumistarpeidensa mukaisesti. Esitämme, että vähimmilläänkin palveluverkkoselvitykset tulisivat ennen niiden hyväksymistä joukkoliikennelautakuntaan lausunnolle, jolloin kokonaisvaikutusta kaupungille voitaisiin arvioida ennen toimenpiteiden aloittamista.

Aloitteessa esitetään, että valtion suurten kaupunkien joukkoliikennetukea käytettäisiin palveluverkon säästöistä aiheutuvien muuttuneiden liikennetarpeiden hoitamiseen. Valtion raha on tarkoitettu joukkoliikenteen kehittämiseen kuten esimerkiksi palvelutason parantamiseen tai hintojen alentamiseen. Sitä ei nähdäkseni tulisi käyttää muiden hallintokuntien säästöjen aiheuttamiin joukkoliikenteen lisäkustannuksiin silloin kun se ei palvele kokonaisuudessaan myös Turun joukkoliikenteen kehittämistä. Esimerkkinä mainittakoon, että yhden linja-auton lisääminen paikallisliikenteeseen maksaa keskimäärin 200.000 euroa vuodessa. Valtion raha voi kattaa korkeintaan puolet parannustoimenpiteistä aiheutuvista kustannuksista ja loppuosa tulee joukkoliikennetoimen maksettavaksi lisäsatsauksena. Kehittämistoimenpiteet ja niiden vaikutukset raportoidaan liikenne- ja viestintäministeriölle.

Jos muutokset katsotaan lähtökohtaisesti yhdessä ja todetaan riittävä matkustuspotentiaali ja yhteinen tarve joukkoliikenteen parantamiselle, voidaan myös valtionrahaa käyttää yhdessä todettuihin parannuskohteisiin. Joukkoliikennetoimisto toimii mielellään yhteistyössä muiden hallintokuntien kanssa.

EhdotusJoukkoliikennelautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että hallintokuntien tulee merkittäviä palveluverkkoon kohdistuvia muutoksia suunnitellessaan neuvotella hyvissä ajoin joukkoliikennetoimiston kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi joukkoliikennelautakunta päätti Artukan esittämänä yksimielisesti, että päätös lähetetään tiedoksi myös muille lauta- ja johtokunnille.

Kultlk § 174

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.