Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 160 26.08.2009 14

3742-2009 (041)

Kulttuurilaitosten toimintatilastot 1.1.-31.7.2009

Tiivistelmä: -

Kultlk § 160

Kulttuuriasiankeskuksen kanslia, toimistosihteeri Marja-Liisa Räbinä:

Liitteessä 1 on koottuna kävijätiedot kulttuurilaitosten toiminnasta 1.1.-31.7.2009 väliseltä ajalta.

LiiteKulttuurilaitosten kävijätilastot 1.1.-31.7.2009

Seuraavana tulosalueiden vastuuhenkilöiden kommentit kävijätilastoon 31.7.2009 tilanteen mukaisesta toteutumisesta.

Teatterinjohtaja Raija-Liisa Seilo:

Teatterin kävijämäärä on nousussa vuoteen 2008 verrattuna ja heinäkuun jälkeen kävijöitä on n. 10 000 enemmän edelliseen vuoteen nähden. Kävijämäärä- ja päänäyttämön keskitäyttöaste-ennuste pidetään edelleen tavoitteen mukaisena. Syyskauden myynnin lähdettyä todenteolla liikkeelle kesän jälkeen, ennuste tarkentuu seuraavien kuukausien aikana. Teatteriesitysten määrä on edelleen ennusteen mukainen. Lasten esitysten määrän ennustetaan olevan 119 eli hieman pienempi kuin tavoitetaso. Tästä johtuen myös lasten esitysten osanottajamääräennuste on tavoitetasoa alhaisempi.

Intendentti Marja-Liisa Lieppinen:

Orkesterin kokonaiskuulijamäärä sekä sinfoniakonserttien täyttöaste on noussut verrattuna kahteen edelliseen vuoteen, samoin koululaiskonserttien kuulijat. Talousarviovuoden kuluessa tehtyjen budjettileikkausten myötä pienennetyt toiminnalliset tavoitteet ovat saavutettavissa. Ulosvuokrattujen tilaisuuksien kävijämäärä on sen sijaan ollut laskussa, ja vaikka syksy on perinteisesti paras sesonki myynnillisesti, tästä tavoitteesta tullaan todennäköisesti jäämään jälkeen yleisen taloudellisen tilanteen karsittua ulkopuolista myyntiä.

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari:

Kirjastossa oli tammi-heinäkuussa 999.640 käyntiä, mikä on 3,5 % vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Pääkirjaston käynnit lisääntyivät alkuvuonna 8,7 % ja lähikirjastojen käynnit vähentyivät 23 %. Suurin vähennys johtuu Martin ja Mikaelin kirjastojen sulkemisesta 13.3., mutta myös muiden lähikirjastojen käynnit ovat vähentyneet kautta linjan. Heinäkuussa pääkirjaston käynnit kasvoivat 32,4 % viimevuotisesta ja auton käynnit 45,4 %. Viime vuoden heinäkuussa pääkirjaston taideosasto oli kiinni, ja tänä vuonna yksi kirjastoauto palveli myös koko heinäkuun, kun viime vuonna molemmat kirjastoautot olivat suurimman osan heinäkuuta poissa ajosta. Pääkirjaston osalta tilastot eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä vielä keväällä 2008 pääkirjasto toimi kolmessa eri paikassa, ja niiden käynnit laskettiin erikseen.

Museotoimenjohtaja Juhani Kostet:

Turun museokeskuksen kävijämääräkehitys on ollut odotettua heikompi. Vuoden 2009 kävijämäärätavoitteeksi asetettiin noin 255 000 kävijää. Tämän hetkisen arvion perusteella kävijämäärä tullee jäämään alle 230 000 kävijän. Museokeskuksen odotukset ”Hurmuri ja hallitsija” – ja Wäinö Aaltosen museon kesänäyttelyn vetovoimaisuuteen olivat huomattavasti suuremmat kuin toteutuneet kävijämäärät. Myöskään tapahtumat eivät ole kiinnostaneet asiakkaita odotetulla tavalla. Positiivista on kuitenkin se, että opastetut kierrokset ovat kasvattaneet osallistujamääriään. Myös Vanhan suurtorin kävijämäärissä on huomattavaa laskua, gallerioiden osalta noin 2200 kävijää ja ulkotilaisuuksien osalta lähes 20 000 kävijää. Laskulla ei ole taloudellisia vaikutuksia museokeskukselle.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusMerkitään kulttuurilautakunnalle tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedKyttä Maija
tiedRantasaari Juha


Liitteet:

Kultlk § 160
Liite 1:Kulttuurilaitosten toimintatilastot 1.1.-31.7.2009