Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 118 03.06.2009 4

5608-2009 (101, 021, 022)

Lomauttamisen kesto ja ajankohdat kulttuuritoimessa

Tiivistelmä: -

Kultlk § 118

Kulttuuriasiainkeskuksen hallintopäällikkö Mikael Höysti 28.5.2009:

Kaupunginhallitus on päättänyt, että kunkin viraston ja liikelaitoksen henkilökunta lomautetaan siten, että viranhaltija- ja työntekijäkohtainen lomautusaika on virastoissa/liikelaitoksissa vähintään 14 kalenteripäivää / lomautettava (TTES 10 työpäivää), ja että toimielin voi työn luonteesta johtuen tai muusta perustellusta syystä kaupunginhallituksen luvalla poiketa eo. lomautusajoista alaspäin ja/tai jättää jotkut henkilöstöryhmät lomautusten ulkopuolelle.

Lisäksi kaupunginhallitus on päättänyt, että yhteenvedot virastossa / liikelaitoksessa päätetyistä talkoovapaista tuli toimittaa keskushallinnon henkilöstön vastuualueelle 18.5.2009 mennessä. Yhteenvedosta ilmenee kuinka moni (hlö) työntekijä/viranhaltija v. 2009 talkoovapaita käyttää, talkoovapaapäivien kokonaislukumäärä ja arvio palkka- ja työnantajasivukuluissa talkoovapaiden johdosta v. 2009 syntyvistä säästöistä.

Kulttuuritoimen henkilökunta on ottanut talkoovapaita yhteensä 1.501 päivää (154 henkilöä), joista arvioidaan saatavan n. 140.000 euron säästö. Lisäksi muita harkinnanvaraisia virka- ja työvapaita (joihin ei ole palkattu sijaisia) on otettu 250 päivän edestä, joista arvioitu 22.000 euron säästö. Vapaaehtoisten vapaiden säästövaikutus on yhteensä noin 162.000 euroa.

Kulttuuritoimessa on toteutettu yhteistoimintalain mukainen menettely siten, että kulttuuritoimen yhteistoimintaelimelle on 15.5.2009 toimitettu yhteistoimintalain 7 §:n mukainen kirjallinen neuvotteluesitys koskien taloudellisista syistä toimeenpantavaa lomauttamista. Kulttuuritoimen yhteistoimintaelin kokoontui ensimmäisen kerran 20.5.2009 ja toisen kerran 26.5.2009. Viimeisen kokouksen päätteeksi kulttuuritoimen yhteistoimintaelin päätti yksimielisesti, että yhteistoimintamenettelyn neuvotteluvelvoite on täyttynyt ja neuvottelut todettiin käydyiksi.

Yhteistoimintaneuvottelujen puitteissa todettiin, että kulttuuritoimi ei tule ehdottamaan poikkeuksia lomautettaviin henkilöstöryhmiin liittyen taikka muista syistä johtuen.

Kulttuuritoimi on suunnitellut, että koko henkilöstö lomautetaan 14 päiväksi, lukuun ottamatta kaupunginhallituksen 27.4.2009 § 237 päättämien poikkeuksien osalta.

Kulttuuritoimessa on lomautusten suunnittelutyöryhmässä sekä kulttuuritoimen yhteistoimintaelimessä arvioitu mahdollisten lomautusten vaikutuksia palvelutuotannolle. Keskeisenä lähtökohtana suunnittelulle on ollut, että lomautukset pyritään tekemään mahdollisimman tarkoituksenmukaisella ja palvelua vähiten haittaavalla tavalla, tuloja menettämättä.

Pääosin pyritään lomauttamaan henkilöstö kokonaisiksi viikoiksi, mikäli se toiminnan kannalta on mahdollista.

Lomautukset tulevat koskemaan n. 335 henkilöä ja lomautuspäiviä kertynee n. 4.700. Lomautusten rahalliseksi vaikutukseksi voidaan arvioida vajaat 500.000 euroa.

OheismateriaaliKirjaston lomautukset (jakelu lautakunnalle)

Kulttuurijohtaja Minna Sartes 28.5.2009:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että lomautusten enimmäiskestoaika kulttuuritoimessa vuoden 2009 aikana on 14 vuorokautta, jollei muista aikaisemmista päätöksistä muuta johdu. Tulosalueittain lomautukset toteutetaan toimintojen, lomautuksen kestoajan sekä ajankohdan osalta seuraavasti:

 

PäätösKulttuurilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että lomautusten enimmäiskestoaika kulttuuritoimessa vuoden 2009 aikana on 14 vuorokautta, jollei muista aikaisemmista päätöksistä muuta johdu. Tulosalueittain lomautukset pyritään toteutetamaan toimintojen, lomautuksen kestoajan sekä ajankohdan osalta seuraavasti:

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tiedKaupunginkirjasto
tiedKaupunginorkesteri
tiedKaupunginteatteri
tiedKulttuuriasiainkeskuksen kanslia
tiedMuseokeskus