Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 74 25.03.2009 17

3786-2009 (100)

Kulttuuriasiankeskuksen työvoiman käytön seuranta 1.1.-31.1.2009

Tiivistelmä: -

Kultlk § 74

Kulttuuritoimen hallintopäällikkö Mikael Höysti:

Kaupunginhallituksen hallintojaostossa on 17.2.2009 § 80 käsitelty, ja merkitty tiedoksi sen hetkinen tilanne, työvoiman käyttöä vuosille 2009 -2012 ja siihen liittyvässä valmistelussa todetaan mm. asiasta koskevista päätöksistä seuraavaa:

Valtuustoryhmien välisessä sopimuksessa vaalikaudelle 2009 - 2012 on todettu, että ”kaupungin teettämät henkilötyövuodet on saatava vähenemään tasapainotustoimenpiteiden ja muun tuottavuuden kasvun seurauksena sekä eläköitymisen kautta vähintään 200 henkilötyövuotta/vuosi. Koko valtuustokautta koskeva henkilöstösuunnitelma toimielimittäin tuodaan hallintojaoston käsittelyyn kevään 2009 aikana. Asiantuntevan ja työssään viihtyvän henkilöstön varmistamiseksi tuetaan henkilöstön jaksamista, (uudelleen)kouluttautumista, osallistumista oman työnsä kehittämiseen sekä kannustavaa palkkausta.”

Kaupunginvaltuuston hyväksymässä talousarviossa (Kv 17.11.2008 § 253) on henkilöstön määrän osalta todettu seuraavaa: Turun kaupungin palveluksessa työskenteli 31.12.2007 tilanteessa yhteensä 13.715 henkilöä. Henkilötyövuosina mitattu työvoiman käyttö vuonna 2007 (kaikki työsuhteet) oli 13.308 henkilötyövuotta. Vuonna 2007 työvoiman käytön kasvutrendi saatiin taitettua. Henkilötyövuosina mitattu työvoiman käyttö aleni edelliseen vuoteen verrattuna n. 188 henkilötyövuodella. Vuoden 2008 talousarvion hyväksymisen yhteydessä kaupunginvaltuusto päätti, että kaupungin henkilöstömäärän tulee alentua suunnitelmakauden aikana 100 - 200 henkilöllä vuodessa. Vuonna 2009 tavoitteeseen päästään niin, että peruspalvelulautakunnan alaisissa toiminnoissa työvoiman käyttö pysyy vuoden 2008 tasolla ja muissa hallintokunnissa työvoiman käyttö alenee keskimäärin 1,5 %:lla.

Vuoden 2009 talousarviossa todetaan myös, että hallinnon tuottavuutta kasvatetaan vähentämällä hallintojen henkilötyövuosina mitattua työvoiman määrää vähintään yhtä paljon kuin henkilöstöä siirtyy eläkkeelle ja että vakinaista henkilöstöä palkattaessa on aina selvitettävä tehtävien tarkoituksenmukaisuus ja välttämättömyys kaupungin palvelutoiminnan kannalta. Lisäksi on selvitettävä onko vaihtoehtoista tapaa hoitaa em. tehtävät ja mitä kustannuksia näiden tehtävien hoitamisesta aiheutuu.

Kaupunginhallituksen hallintojaostosta taikka keskushallinnon henkilöstöasioiden vastuualueesta ei ole tullut tarkempaa ohjeistusta työvoiman tavoitteista ja niiden seurannasta. 

On ehdotettu, että työvoiman käytön seurannan lähtötilanteeksi otetaan vuoden 2008 työvoiman käytön toteutuma korjattuna 1.1.2009 tulleilla organisaatiomuutoksilla ja virastojen välisillä henkilöstön siirtymillä (liite).

Työvoiman käytön seurantaan on tarkoitus laskea mukaan myös mahdolliset kokonaan tai osittain ulkopuolisella rahoituksella palkattu henkilökunta. Tavoitteiden arvioinnin ulkopuolelle jätetään vain ne henkilöstöryhmät, joiden osalta on olemassa erillinen päätös siitä, ettei niitä huomioida työvoiman käytön tavoitteiden toteutumisen arvioinnissa.

Myöskään valtion palkkatuen turvin solmittuja työsuhteita (ns. tukityöllistäminen) eikä harjoittelujaksoja ei lasketa mukaan perustyövoimaan. Terveydellisistä syistä perustettavia henkilökohtaisia vakanssit huomioidaan erikseen tavoitteiden toteutumista arvioitaessa. Liikelaitoksille asetetaan työvoiman käytön tavoitteet samalla tavalla kuin virastoille.

Kulttuuritoimen kanssa ei ole neuvoteltu sitä koskevasta työvoimatavoitteesta. Jos vertailun pohjaksi otetaan jatkossa vuoden 2008 työvoiman kehitys ja tulos, niin sitä aikaisemmat päätökset mm. vakanssien perustamisesta ovat siinä huomioitu ja tavoiteseurannan lähtötaso saataneen korjattua (vrt. asian käsittely kulttuurilautakunnan kokouksissa vuonna 2007 – 2008). 

Liite 1Kulttuuriasiankeskuksen työvoiman toteutuma tammikuu 2009

Liite 2Palvelutoimen työvoima tammikuu 2009

Liite 3Kulttuuriasiankeskuksen työvoiman käyttö, lähtötilanne 1.1.2009

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusEsitän, että kulttuurilautakunta merkitsee em. selvityksen ja tämän hetkisen valmistelutilanteen työvoimatavoitteen osalta sekä liitteet 1, 2 ja 3 tiedoksi sekä toteaa kaupunginhallitukselle seuraavaa:

Kulttuuritoimi on sitoutunut kaupunginvaltuuston työvoiman vähennystavoitteeseen ja tulee toimimaan niin, että tavoitteeseen päästään.

Kulttuurilautakunta toteaa edelleen, että kulttuuritoimelle asetettu henkilötyövuosimäärän vähentäminen vuoteen 2011 mennessä on ristiriidassa siihen nähden, että Turun kaupunki on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2011 ja että edellytykset kulttuurin perustoiminnan ylläpitämiseksi pitää vahvistaa.

Kulttuuritoimen toiminta ei ole lineaarista ja vuosittainen henkilötyövuosimäärä voi vaihdella suuresti kulloistenkin tuotantojen ja projektien mukaan. Mahdolliset työvoiman määrän ylitykset katetaan kuitenkin sekä ulkopuolisella rahoituksella että maksu- ja myyntituloilla.

Työvoiman suoraviivaisella vähentämisellä on jo ollut negatiivista vaikutusta Turun kaupungille myönnettäviin taidelaitosten valtionosuuksiin ja voi olla vastaisuudessakin.

Kulttuuritoimi ennustaa pysyvänsä vahvistetun talousarvion puitteissa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedKeskushallinto, henkilöstöasiat
tiedRantasaari Juha


Liitteet:

Kultlk § 74
Liite 1:Kulttuuriasiankeskuksen työvoiman toteutuma tammikuu 2009
Liite 2:Palvelutoimen työvoima tammikuu 2009
Liite 3:Kulttuuriasiankeskuksen työvoiman käyttö, lähtöti lanne 1.1.2009