Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 65 25.03.2009 8

2863-2009 (010)

Kulttuuritoimen toimintasäännön täydentäminen museoiden kokoelmien pysyvyyden turvaamisen osalta

Tiivistelmä: -

Kultlk § 65

Turun museokeskus/museotoimenjohtaja Juhani Kostet 26.2.2009:

Museovirasto on pyytänyt museoilta selvitystä

Museolaissa ja -asetuksessa on määräys, että museoiden säännöissä tulee olla määräys museokokoelmien säilymisen turvaamisesta siinä tapauksessa, että museon toiminta loppuu. Museolaki ja -asetus edellyttää Opetusministeriön ja Museoviraston tulkinnan mukaan myös kunnallisten museoiden tulee säännöissään turvata kokoelmien tulevaisuus. Aikaisemman tulkinnan mukaan kunnallinen museotoimi on koettu niin luotettavina toimijoina, että tällaista ohjeistusta säännöissä ei ole tarvittu.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kulttuuritoimen johtosäännön syksyllä 2008 ja kulttuurilautakunta kulttuuritoimen toimintasäännön 29.10.2008. Opetusministeriön edellyttämää sääntömuutosta ei liene tarkoituksenmukaista viedä johtosääntöön, vaan se voitaneen hoitaa toimintasääntöön tehtävällä lisäyksellä. Koska edellä kuvatussa tilanteessa museotoimen mahdollisesta lakkauttamisesta päättäisi kaupunginvaltuusto, sen pitäisi mainitussa tilanteessa päättää myös kaupungin omistaman kokoelman tulevaisuudesta. Museoeettisten periaatteiden mukaan museokokoelma on pysyvä ihmisten aineellista kulttuuri kuvaava dokumentti, eikä sitä voi missään tilanteessa hävittää esim. myymällä, vaan kokoelman tulevaisuus tulee turvata liittämällä se johonkin muuhun vastaavaan kokoelmaan.

Toimintasääntöön tehtävän lisäyksen tulisi olla esim. seuraavanlainen: ”Turun kaupungin museotoimen mahdollisen päättyessä, kaupunginvaltuuston tulee toiminnan lakkauttamispäätöksen yhteydessä päättää myös kokoelman tulevaisuudesta museologisesti kestävällä tavalla”.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää täydentää kulttuuritoimen toimintasäännön 29.10.2008 §:n 253 seuraavalla lisäyksellä:

”Turun kaupungin museotoimen mahdollisesti päättyessä, kaupunginvaltuuston tulee toiminnan lakkauttamispäätöksen yhteydessä päättää myös kokoelman tulevaisuudesta museologisesti kestävällä tavalla”.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskushallinto
mtpvMuseokeskus