Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 15 04.02.2009 16

4643-2008 (100)

Kulttuuritoimen työvoiman käytön seuranta 1.1.-31.12.2008

Tiivistelmä: -

Kultlk § 15

Kulttuuritoimen hallintopäällikkö Mikael Höysti:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi osana kaupungin talousarviota (Kv 26.11.2007 § 242) hallintokuntien työvoiman käytölle asetettavat tavoitetasot. Asetetut hallintokuntakohtaiset tavoitteet johtaisivat kaupunkitasoisen työvoiman käytön alenemiseen 130 henkilötyövuodella vuonna 2008.

Vuonna 2008 työvoiman käyttöä seurataan seuraavilla mittareilla:

   ·         työvoiman käyttö henkilötyövuosina

   ·         palvelusuhdelajiperusteinen työvoiman suhteellinen jakautuma

   ·         sijaistusaste (prosentteina kaikista poissaoloista)

   ·         työpanos ja työpanoksen osuus työvoimasta

   ·         palkat kirjanpidon mukaan, kokonaismenot ja palkkamenoja osuus kokonaismenoista

Työvoiman käytön seurantatiedostosta löytyvät myös virastokohtaiset kuukausittaiset tiedot palvelujen ostoista. 

Kulttuuritoimen osalta työvoiman käyttö on joulukuun loppuun mennessä keskimäärin vähentynyt – 12,8 henkilötyövuotta verrattuna samaan ajankohtaan vuonna 2007. Vahvistettu tavoite on – 4,2 henkilötyövuoden vähennys kuluvan vuoden aikana 554 henkilötyövuoteen. Joulukuun lopun keskimääräiset henkilötyövuodet ovat 550,1 - joten kulttuuritoimi on asetettua tavoitetta edellä.

Alustavien tilinpäätöstietojen perusteella voidaan nähdä, että osoituksena työvoiman määrän vähentymisestä ovat myös palkkakustannusten muutos verrattuna vuoteen 2007. Palvelujen ostot ovat pysyneet miltei vuoden 2007 tasolla. Kokonaismenot ovat nousseet, mutta kulttuuritoimi näyttää tekevän noin 300.000 euron talousarvioylijäämän. Palkkojen osuus kokonaismenoista ovat vuoden 2007 tasolla.

Kulttuuritoimen vuoden 2008 tavoitetasoa asetettaessa (554 henkilötyövuotta), ei ole huomioitu kulttuurilautakunnan jo edellisenä vuonna esille tuomia asioita, kuten esim. kirjastotoimeen vuonna 2006 perustettujen vakanssien (khhal 15.8.2006 § 250) sekä toimintaympäristön muiden muutoksien (pääkirjasto auki seitsemänä päivänä viikossa), joihin molempiin valtuusto on myöntänyt resurssit, vaikutuksia työvoiman kehitykseen. Vuoden 2008 tavoite pitäisi olla 564,5 henkilötyövuotta.

Väärälle tasolle asetettu lähtötaso joka tapauksessa vaikeuttaa tavoitetason saavuttamista, huolimatta alkuvuoden hyvästä työvoiman käytön kehityksestä. Tämän lisäksi taidelaitosten työvoiman vähentäminen vaikuttaa valtionosuuslaskelmassa hyväksyttyjen henkilötyövuosien määrään, ja tämä tulee todennäköisesti johtamaan Turun kaupungille osoitettujen taidelaitosten valtionosuuksien pienenemiseen.

LiiteKulttuuritoimen työvoiman käyttöraportti tammi - joulukuu 2008

Kulttuuritoimenjohtaja Minna Sartes:

EhdotusEsitän, että lautakunta merkitsee raportin tiedoksi ja toteaa kaupunginhallitukselle asiasta seuraavaa:

Kulttuuritoimi on sitoutunut kaupunginvaltuuston työvoiman vähennystavoitteeseen (-4,2) ja tulee toimimaan niin, että tavoitteeseen päästään. Väärälle tasolle alun perin (vuonna 2007) asetettu henkilöstömäärän tavoitetason lähtötaso johtaa kuitenkin siihen, että asetettuun tavoitetasoon ei päästy vuonna 2007. Vuoden 2008 osalta kulttuuritoimi pääsee asetettuun tavoitetasoon.

Kulttuurilautakunta toteaa edelleen, että kulttuuritoimelle asetettu henkilötyövuosimäärän vähentäminen -15 htv vuoteen 2011 mennessä on ristiriidassa siihen nähden, että Turun kaupunki on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2011 ja että edellytykset kulttuurin perustoiminnan ylläpitämiseksi pitää vahvistaa.

Kulttuuritoimen toiminta ei ole lineaarista ja vuosittainen henkilötyövuosimäärä voi vaihdella suuresti kulloistenkin tuotantojen ja projektien mukaan. Mahdolliset työvoiman määrän ylitykset katetaan kuitenkin sekä ulkopuolisella rahoituksella että maksu- ja myyntituloilla.

Työvoiman suoraviivaisella vähentämisellä on jo ollut negatiivista vaikutusta Turun kaupungille myönnettäviin taidelaitosten valtionosuuksiin ja voi olla vastaisuudessakin.

Kulttuuritoimi ennustaa tekevänsä noin 300.000 euron talousarvioylijäämää.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedKeskushallinto, henkilöstöasiat
tiedRantasaari Juha


Liitteet:

Kultlk § 15
Liite 1:Kulttuuritoimen työvoiman käyttöraportti tammi - joulukuu 2008