Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta3029.02.202413

1494-2024 (02 05 01, 02 02 00)

Suurtuotantotuki 2024

Tiivistelmä:

Suurtuotantotuen käsittely esitetään liitettäväksi osaksi talousarvioprosessia.

Kulnuolk § 30

Kulttuurijohtaja, Anu Laitila 29.2.2024:

Kulttuurilautakunta päätti 15.9.2009 § 203, että suurtuotantotuki muutetaan täysimääräisenä ja tasapuolisesti koskemaan kaikkia taiteenaloja. Lisäksi kulttuurilautakunta päätti, että suurtuotantomäärärahan valmistelu tehdään vapaa-aikatoimialan hallinnossa ja esitellään lautakunnalle toimialajohtajan toimesta.

Kulttuurilautakunta päätti myös, että suurtuotantotuki keskittyy erityisesti yhteistyöhankkeisiin vapaa-aikatoimialan palvelualueiden (kirjasto, orkesteri, museokeskus) välillä tai vaihtoehtoisesti em. palvelualueiden ja niiden ulkopuolisten tahojen välillä. Vuosittain tukea myönnetään muutamalle hankkeelle ja hanke voi jatkua yli talousarviovuoden. Vapaa-aikatoimialan palvelualueet toimivat hankkeiden koordinoivina tahoina.

Tähän saakka palvelualueet ovat hakeneet suurtuotantotukea sisäisellä hakemuksella. Hakuilmoitus on julkaistu Joutsenessa. Haku on avautunut maaliskuussa ja päättynyt huhtikuun loppuun mennessä. Lautakunta on päättänyt suurtuotantotuista toimialajohtajan esityksestä.

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnalle ehdotetaan, että vuodesta 2024 alkaen esitys myönnettävästä suurtuotantotuesta valmisteltaisiin viranhaltijoiden sisäisenä yhteistyönä. Lautakunta päättäisi suurtuotantotuesta osana talousarvioprosessia. Uusi menettelytapa joustavoittaisi käytäntöjä, lisäisi palvelukokonaisuuden sisäistä vuorovaikutusta ja näkökulmia toiminnan kehittämiseen sekä helpottaisi rahoituksen taloudellista seurantaa. Suurtuotantotuen kohteet esiteltäisiin lautakunnalle alustavasti kevään ja/tai syksyn talousarvioseminaarissa.

Suurtuotantorahaa on varattu kullekin vuodelle yhteensä 200 000 €. Vuosien 2025 ja 2026 suurtuotantorahoituksista on jo myönnetty 70 000 € osuudet TFO:n ja Turun kaupunginteatterin oopperayhteistyöhön, joka toteutuu vuonna 2026. Tuen maksamisen edellytyksenä on, että suurtuotantomääräraha pysyy talousarviossa nykytasolla.

Ehdotus​Kulttuuri- ja nuorisolautakunta päättää, että suurtuotantotuen käsittely liitetään osaksi talousarvioprosessia. Aiemman hakumenettelyn sijaan esitys suurtuotantotuen käytöstä valmistellaan viranhaltijoiden yhteistyönä. Kulttuurijohtaja esittelee tukea saavat tuotannot lautakunnalle talousarvion käsittelyn yhteydessä.​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.