Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta15515.12.202210

3531-2022 (00 01 02, 02 02 02, 01 00 02)

Talouden, toiminnan ja työvoiman käytön seuranta

Tiivistelmä: -

Kulnuolk § 155

Talouden toteutuma esitetään edellisen kuukauden lopun tilanteen mukaisena. Palvelualueiden toiminnan toteutumista kuvataan kuukausittain kerättävillä tilastotiedoilla. Työvoiman käytön seuranta on osa talouden raportointia. Työvoiman käytön seurantaraportti sisältää tiedot työvoiman käytöstä ja sairauspoissaoloista.

Kirjastopalvelut

Kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula:

Kirjastopalveluissa oli marraskuun lopussa 156 henkilötyövuotta, mikä on noin kaksi henkilötyövuotta enemmän kuin vuonna 2021 vastaavaan aikaan. Henkilötyövuosimäärä on pysynyt vakaana syksyn ajan. Sairaspoissaolot (5,0 %) ovat hieman pienemmät kuin viime vuonna tähän aikaan (5,2 %).

Talouden osalta toimintatuottojen kertymä on samalla tasolla kuin viime vuonna. Erilaisia projektirahoituksia on tänä vuonna käytössä 467.568 €, joista arviolta 80.000 € tulee siirtymään vuodelle 2023. Henkilöstökulujen toteuma on viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna suurempi n. 190.000 euroa, johtuen projektien henkilöstökuluista sekä palkankorotuksista. Sekä palveluostojen toteuma on pienempi kuin viime vuonna tähän aikaan, mutta tarvikeostojen toteuma on suurempi kuin viime vuonna tähän aikaan.

Kävijämäärä (1 416 276) on selvästi suurempi kuin viime vuonna (979 614), mutta vuoden 2019 luvuista (1 950 247) ollaan vielä jäljessä n. 27 %. Lainoja oli lokakuun loppuun mennessä 3 007 250 ja kokonaislainaus on 15 % enemmän viime vuoteen verrattuna ja 5 % enemmän vuoteen 2019 verrattuna. Käyttäjäkoulutuksia on ollut 657 kpl, kasvua viime vuoteen verrattuna 19 % mutta alkuvuoden koronarajoitusten takia ei vielä päästä vuoden 2019 lukuihin. Tapahtumiin on ollut osallistujia noin puolet viime vuotisesta määrästä ja johtuu etäosallistujien määrän huomattavasta vähenemisestä, toisaalta läsnäolleiden määrä (27 538) ei ole kuin runsas puolet vuoden 2019 osallistujamäärästä (46 440).

Turun filharmoninen orkesteri

Intendentti Nikke Isomöttönen:

Orkesterissa oli marraskuun lopussa 82,6 henkilötyövuotta, mikä on 0,2 henkilötyövuotta vähemmän kuin vuonna 2021 vastaavaan aikaan. Toiminta on palautunut pandemiaa edeltävään laajuuteen. Sairauspoissaolot ovat edellisvuoden marraskuuhun verraten pienemmät, 1,2 % (2021: 4,0 %).

Toimintatuottojen kertyminen on syyskaudella ollut kevätkautta parempaa, mutta taso on merkittävästi koronaa edeltävää aikaa matalampi. Koronarajoitusten poistuttua yleisöt eivät ole palanneet tapahtumiin pandemiaa edeltävän ajan tapaan. Toimintatuotot, n. 710.000 euroa, ylittävät edellisvuoden tason merkittävästi. Toimintakulut ovat n. 760.000 euroa edellisvuotta korkeammat, koska toiminta ja tuotannot ovat rajoitusten jälkeen palanneet tavanomaiseen laajuuteen.

Orkesterin yleisömäärät vuonna 2022 ovat merkittävästi koronavuosien 2020 ja 2021 tasoa korkeammat, mutta yhä pandemiaa edeltävää tasoa huomattavasti pienemmät. Orkesterin kokonaisyleisömäärä on vuoden alusta marraskuun loppuun tarkasteltuna n. 72 % vuoden 2019 tasosta. Kuulijamäärät vaikuttavat huomattavasti talouden toteumaan ja toimintakatteen ennustetaan ylittävän talousarvion tavoitetason. Positiivista kuitenkin on se, että sinfoniakonserttien täyttöaste nousi marraskuussa yli 17 % lokakuusta.

Museopalvelut

Museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen:

Museopalveluissa oli marraskuussa 120,6 henkilötyökuukautta, mikä on kahdeksan henkilötyökuukautta enemmän kuin vuonna 2021 vastaavaan aikaan (112,6). Henkilötyövuosia oli marraskuun loppuun mennessä kertynyt keskimäärin 130,4 kehittyminen marraskuun loppuun mennessä ennustaa, että vuoden päättyessä museon htv-luku tulee olemaan 130,3. Sairauspoissaoloja oli kuun loppuun mennessä tilastoitu 3,3 %, mikä on hieman enemmän kuin vuosi sitten (1,9 %).

Kävijöitä on marraskuun loppuun mennessä vieraillut museossa 371 283. Edellisvuoden tammi-marraskuussa kävijöitä oli 303 704 eli kävijämäärä on noussut 22 prosenttia vuoden takaisesta, jolloin koronatoimet rajoittivat avoinna pitoa ja toimintaa. Ennen koronaa vuonna 2019, museossa vieraili samana ajankohtana 374 929 kävijää, mikä on hieman enemmän kuin tänä vuonna.

Palvelutulot (pääsymaksu-, opastus-, työpaja-, vuokra- ja museokauppa tuotot) ovat kasvaneet voimakkaasti edellisvuoteen verrattuna: marraskuun loppuun mennessä kertymä oli 2 572 136 € kun vuotta aiemmin kertymä oli 1 872.666 € eli kasvua on vuoden takaiseen 37 %. Oman tulorahoituksen kasvu on ollut voimakasta myös edelliseen normaalivuoteen verrattuna: vuonna 2019 vastaavaa tuloa kerättiin 2.151.037 € eli kasvua oli 20 %.

Toimintakuluja on kertynyt 10.829.046 € kun vuotta aiemmin niitä oli 9.952.934 € vastaavana aikana. Tämä ennustaa, että talousarvioon kirjatut toimintakulut tulevat ylittymään vuoden päättyessä mutta toimintatuottojen positiivinen kehitys tulee vaikuttamaan vielä vuoden lopulliseen tulokseen.

Nuorisopalvelut

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

Nuorisopalveluissa on marraskuun loppuun mennessä kertynyt 102 henkilötyövuotta. Toteuma on vähemmän kuin vuonna 2021 (110 htv). Vähennys johtuu mm. kaupungin sisäisistä henkilösiirroista, päättyneistä projekteista ja hetkellisesti tyhjillään olevista vakansseista. Sairauspoissaolot ovat 6,2 %. Nousua on viime vuoteen nähden, jolloin lukema oli 4,0 %. Lähityöhön siirtyminen on lisännyt poissaoloja flunssa-aalloista johtuen.

Talouden toteuma on marraskuussa 89,8 %. 8.12.2022 tilanteen mukaan. Tasaisen kulutuksen mukaan se saisi olla 91,7 %.

Marraskuussa vietettiin erilaisia teemaviikkoja, jotka näkyivät nuorisopalveluiden toiminnassa: kansallinen peliviikko, mielenterveysviikko ja ehkäisevä päihdetyön viikko huomioitiin nuorten kohtaamisissa ja palveluissa. Palvelut ovat tavoittaneet lapsia ja nuoria hyvin.

Lapsilla ja nuorilla on selkeästi tarvetta niin yhdessäololle, elämyksille ja kivalle yhteiselle tekemiselle kuin aikuisten huomiolle, ja tähän tarpeeseen nuorten palveluissa pyritään vastaamaan monipuolisella toiminnalla, läsnä olemisella ja kunnioittavalla kohtaamisella. Nuorisovaltuusto järjesti marraskuussa keskustelutilaisuuden päättäjien kanssa, aiheena oli mm. koulunkäyntiin liittyviä asioita sekä vapaa-ajan-palveluiden markkinointi.

Vaikea yhteiskunnallinen tilanne ja koulunkäynnin suorituspaineet kuormittavat lapsia ja nuoria. Myös Majakkarannassa marraskuussa tapahtuneet nuorten väkivallanteot puhututtivat nuoria, ja nuorisopalveluiden työntekijät tarjosivat keskusteluapua. Osa lapsista ja nuorista voi huonosti ja oireilua ilmenee eri tavoin, mm. ahdistuneisuutena, masennuksena, vetäytymisenä, koulua käymättömyytenä, häiriökäyttäytymisenä, väkivaltaisuutena. Pitkään kestänyt pandemia, Ukrainan sota ja taloudellisesti vaikeat ajat haastavat perheiden, lasten ja nuorten hyvinvointia ja kykyä selviytyä arjen velvoitteista. Monialaista verkostoyhteistyötä tehdään nuorten parissa toimivien tahojen kesken mm. häiriökäyttäytymisellä oireilevien nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi.

Liitteenä olevasta nuorisopalveluiden marraskuun toimintaraportista on luettavissa tarkempaa tietoa toiminnasta, havainnoista ja käyntimääristä.

Järjestämistoiminnan vetovoima- ja tapahtumavastuualue

Tapahtumajohtaja Antti Kirkkola:

Vastuualueella oli marraskuun lopussa 8 henkilötyövuotta. Talouden osalta vastuualueen määrärahoihin on varattu vastuualueen henkilöstön palkkakustannukset ja pienehkö toimintamääräraha. Vastuualueen toimintamäärärahan käyttöaste on noin 80%. Varsinaiset edistämisen resurssit on varattu kaupunginhallituksen erillismäärärahatileille, joiden valmistelua ja toimeenpanoa johtaa elinvoimajohtaja.

Vastuualue on edistämisorganisaatio, jonka tehtävänä on koordinoida, ohjata ja edistää kaupungin vetovoimaa ja sitä tukevaa toimintaa strategisten vetovoimateemojen mukaisesti. Vetovoimaa vahvistetaan edistämällä kaupunkilaisia aktivoivia ja matkailijoita houkuttelevia sisältöjä, elämyksiä, elämyspalveluita, kaupunkikulttuuria ja tapahtumia.

Suurtapahtumatoiminta on palautunut koronaa edeltävälle tasolle. Tapahtumapalveluiden palvelukokonaisuus on uudistettu ja valmisteltu ensi vuonna julkistettavan uuden tapahtuma/elämyskalenterin käyttöönottoa. Vetovoima teemojen tärkeimpiä edistämistoimenpiteitä on kuluvana vuotena ollut mm. merellisen Turun ja merikeskuksen uudistaminen, pyhiinvaellustoiminnan edistäminen ja pyhiinvaelluskeskuksen käynnistäminen, kaupunkiopastamisen toimeenpano sekä tapahtumaopastamisen pilotointi ja tapahtumaopastamisenkäsikirjan kokoaminen sekä ulkoisen saavutettavuuden mm. henkilölentoliikenteen edistäminen.

Liite 1​Talousliite, marraskuu 2022

Liite 2​Toimintatilastot, marraskuu 2022

Liite 3​Työvoiman käytön seuranta, marraskuu 2022

Liite 4​Nuorisopalveluiden marraskuun toimintaraportti

Vs. vapaa-aikajohtaja Outi Kari-Granfors:

EhdotusKulttuuri- ja nuorisolautakunta merkitsee tiedoksi talouden, toiminnan ja työvoiman käytön seurannan 30.11.2022 tilanteen toteutumisen liitteiden 1 - 4 mukaisesti.​​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kulnuolk § 155
Liite 1:Talousliite, marraskuu 2022
Liite 2:Toimintatilastot, marraskuu 2022
Liite 3:Työvoiman käytön seuranta, marraskuu 2022
Liite 4:Nuorisopalveluiden marraskuun toimintaraportti