Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta13717.11.20221

13308-2022 (02 05 00, 12 03 04)

Turun filharmonisen orkesterin lippuhinnoittelu vuodesta 2023 alkaen

Tiivistelmä: -

Kulnuolk § 137

Intendentti Nikke Isomöttönen:

Kaupungin hallintosäännön 38 § mukaan lautakunnan tehtäviin tehtäväalueellaan kuuluu asiakasmaksujen, palveluiden ja tuotteiden hinnoittelusta päättäminen valtuuston hyväksymien periaatteiden mukaisesti. Lautakunta päättää siten Turun filharmonisen orkesterin pääsylippujen hinnoittelun perusteista. Edellisen kerran hinnoittelun perusteita on tarkasteltu lautakunnassa 13.5.2020 § 52.

Lippujen hinnoissa on huomioitu orkesterin rooli kuntalaisille palveluja tuottavana saavutettavana toimijana. Lippujen hinnoittelu on maltillista, ja esimerkiksi lapsille ja opiskelijoille orkesterin palvelut avautuvat alhaisilla hinnoilla. Toisaalta yhtenä kaupungin kulttuuritoiminnan kärkenä toimiva ammattiorkesteri toteuttaa konserttituotantoja, jotka edustavat kansainvälisen tason huippua ja joita on tarpeen hinnoitella joustavasti.

Konserttitalon lipunmyynnissä on syyskauden 2021 alusta otettu käyttöön lipunmyynnin järjestelmäoperaattorin Lippupisteen käytänteiden mukainen palvelumaksu. Palvelumaksun käyttöönoton jälkeen orkesterin ja konserttitalon liput ovat olleet asiakkaalle saman hintaisia hankintapaikasta (konserttitalon lipunmyynti, Monitori, Lippupisteen palvelupisteet, verkkokauppa) riippumatta.

Vahvistettavaksi esitettävissä hinnoitteluperusteissa on huomioitu palvelumaksun vaikutus lippujen hintoihin. Muita korotuksia lipunhintoihin ei esitetä. Hinnoitteluperusteissa esitetään jouston lisäämistä erikoiskonserttien hinnoitteluun. Erikoiskonserteilla tarkoitetaan tuotannon koon, sisällön tai kustannusrakenteen osalta tavanomaisista tuotannoista poikkeavia konserttituotantoja, kuten esimerkiksi oopperaesitykset, erityisvierailut tai suuret viihdetuotannot. Lipputuloilla on keskeinen merkitys orkesterin tulonmuodostukseen. On tarkoituksenmukaista, että edellä mainittujen tuotantojen kohdalla intendentti voi kustannusrakenteen edellyttäessä ja tulonmuodostuksen varmistamiseksi määritellä lipunhinnat tavanomaisia konsertteja korkeammiksi. Tällä on vaikutusta myös orkesterille asetettujen tulotavoitteiden täyttämisessä.

Liite 1Turun filharmonisen orkesterin lippuhinnoittelu vuonna 2023

Vs. vapaa-aikajohtaja Outi Kari-Granfors:

EhdotusKulttuuri- ja nuorisolautakunta päättää hyväksyä Turun filharmonisen orkesterin lippuhinnoittelun vuodesta 2023 alkaen liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginorkesteri
tpvXXXXX


Liitteet:

Kulnuolk § 137
Liite 1:Turun filharmonisen orkesterin lippuhinnoittelu vuonna 2023