Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta13517.11.20228

13386-2022 (01 02 00, 12 03 04)

Turun filharmonisen orkesterin tallennesopimuksen jatkaminen vuosille 2023 - 2026

Tiivistelmä: -

Kulnuolk § 135

Intendentti Nikke Isomöttönen:

Kaupungin ja Turun filharmonisen orkesterin muusikoiden välillä on voimassa sopimus tekijänoikeuslaissa säädettyjen esittävän taiteilijan oikeuksien luovuttamisesta kaupungille ja siitä maksettavista korvauksista. Sopimus on voimassa 1.1.2018 - 31.12.2022 ja se perustuu kulttuurilautakunnan päätökseen 17.05.2017 § 73. Tallennesopimusta on tarpeen jatkaa myös tulevina vuosina, ja sopimuksen jatkamista esitetään entisin sopimusehdoin ajalle 1.1.2023 - 31.12.2026. Tallennesopimus mahdollistaa Turun filharmonisen orkesterin tallennetoiminnan sekä toimisen nykyaikaisessa, vahvasti digitaalisessa toimintaympäristössä siten, että orkesterin musiikillisia sisältöjä voidaan tallentaa ja välittää erilaisilla verkkoalustoilla.

Tallennesopimuksella kaupunki ja muusikot sopivat kaiken kattavasti tekijänoikeuslain (8.7.1961/404) 5 luvussa säädettyjen esittäville taiteilijoille kuuluvien oikeuksien siirtämisestä kaupungille yksinoikeudella ja siitä maksettavista korvauksista liittyen orkesterin esitysten ääni- ja kuvataltiointiin, näiden tallenteiden levittämiseen millä tavalla tahansa ja mitä kanavia käyttäen tahansa sekä näiden tallenteiden vapaaseen kopioimiseen toiselle laitteelle sekä orkesterin esitysten radiointiin tai televisiointiin taikka levittämiseen internetin tai muun sähköisen kanavan kautta tai millä muulla tavalla tahansa joko suorana lähetyksenä tai tallenteiden avulla taikka osana jonkin muun tuottajan esitystä tai tallennetta. Sopimuksen piiriin kuuluvat kaikki ne orkesterin esitysten taltioinnit, jotka tehdään sopimuksen voimassaoloaikana. Sopimuskauden päättymisen jälkeenkin kaupungilla on edelleen rajoittamattoman ajan voimassa ilman eri korvausta tämän sopimuksen mukainen yksinoikeus kaikkiin niihin orkesterin esitysten taltiointeihin, jotka on tehty sopimuskauden aikana.

Korvauksena tämän sopimuksen mukaisesti saamistaan esittävän taiteilijan oikeuksista kaupunki maksaa muusikolle hänelle maksettavasta varsinaisesta kuukausipalkasta laskettavan prosenttiosuuden mukaisen erilliskorvauksen, jonka määrä koko sopimuskauden ajan on kaksitoista prosenttia (12 %) varsinaisesta kuukausipalkasta. Tallennesopimuksen perusteella maksettavat korvaukset on huomioitu orkesterin taloussuunnittelussa ja niihin on varattu määrärahat osana orkesterin henkilöstöbudjettia.

Ilman kattavaa tallennesopimusta jouduttaisiin jokaisen muusikon kanssa tekemään sopimus jokaisen tallennettavan suoritteen osalta erikseen, mikä tarkoittaisi käytännössä 74 erillistä henkilökohtaista sopimusta mm. verkkolähetysten, levytysten ja televisiointien yhteydessä. Nykyisen laajuinen tallennetoiminta ei olisi tällaisessa tilanteessa mahdollista. Pitkäaikaisen tallennesopimuksen myötä verkkokonsertti- ja tallennetoiminta on kehittynyt, lisännyt kumppanuuksia levy-yhtiöiden kanssa ja vähentänyt merkittävästi hallinnon työkuormaa sopimusneuvottelujen vähenemisen muodossa.

Näkyminen ja läsnäolo erilaisissa medioissa sekä tallenteiden tekeminen on keskeinen osa ammattimaisesti toimivien sinfoniaorkesterien perustoimintaa. Tallenteiden ja eri verkkoalustoilla toteutettavien sisältöjen kautta Turun filharmoninen orkesteri lisää valtakunnallista ja kansainvälistä tunnettuuttaan, edistää kulttuurin saavutettavuutta mm. hoitolaitoksissa ja kouluissa ja tavoittaa uusia yleisöjä. Konserttien laaja verkkoarkisto mahdollistaa orkesterin palveluiden äärelle pääsemisen ajasta ja paikasta riippumatta ja tarjoaa pedagogista materiaalia. Erityisesti pandemia-aika on osoittanut verkkovälitteisen toiminnan merkityksen poikkeusaikoina, ja Turun filharmoninen orkesteri on hyötynyt voimassa olevasta tallennesopimuksesta ja sen myötä laadukkaaksi ja vaikuttavaksi kehittyneestä verkkokonserttitoiminnasta merkittävästi.

Liite 1Tallennesopimus TFO 2023 - 2026 luonnos

Vs. vapaa-aikajohtaja Outi Kari-Granfors:

EhdotusKulttuuri- ja nuorisolautakunta päättää, että Turun filharmonisen orkesterin muusikoiden kanssa solmitaan liitteen 1 mukainen tallennesopimus ajalle 1.1.2023 - 31.12.2026 ja että orkesterin intendentti Nikke Isomöttönen valtuutetaan allekirjoittamaan sopimus kaupungin puolelta ja tekemään siihen mahdollisesti tarvittavat vähäiset tekniset korjaukset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginorkesteri
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut
tpvXXXXX


Liitteet:

Kulnuolk § 135
Liite 1:Tallennesopimus TFO 2023 - 2026 luonnos