Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta12327.10.20224

1135-2022 (00 01 00, 00 00 01)

Matkailupalvelujen palvelualueen liikkeenluovutus Visit Turku Archipelago Oy:lle 1.1.2023 alkaen

Tiivistelmä: -

Kulnuolk § 123

Hallintopäällikkö Sebastian Forssell, vapaa-aikajohtaja Outi Kari-Granfors, kaupunginlakimies Pauliina Ahlas ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki:

Taustaa

Kaupunginhallitus on 31.1.2022 (§ 31) päättänyt käynnistää liikkeenluovutuksen valmistelun, jossa Turun seudun matkailun kehittämisen toiminnot ja henkilöstö siirretään perustettavaan yhtiöön. Päätöksen asiaesittelyn mukaan mahdolliset liikkeenluovutukset selvitetään kevään 2022 aikana, jotta toiminnasta saadaan tehokasta ja mahdollisia päällekkäisyyksiä vältetään. Päätöksen mukaan liikkeenluovutusta koskeva asia saatetaan kaupungin yhteistyötoimikunnan käsittelyyn ennen kuin kaupunginhallitus tekee lopullisen päätöksensä asiassa.  

Samalla kaupunginhallitus on päättänyt perustaa Visit Turku Archipelago Oy -nimisen osakeyhtiön ja hyväksynyt yhtiön perustamissopimuksen ja yhtiöjärjestyksen.

Visit Turku Archipelago Oy:n perustamissopimus on allekirjoitettu 29.3.2022 ja yhtiö on rekisteröity kaupparekisteriin 31.8.2022.

Yhtiön yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiön toimialana on matkailun kehittäminen Turun seudulla. Yhtiön toiminnan tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Yhtiö ei jaa omistajilleen osinkoa vaan mahdollinen voitto on käytettävä yhtiön toiminnan kehittämiseen yhtiökokouksen päättämällä tavalla.

Asian valmistelussa on lähdetty siitä, että yhtiö tulee toimimaan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain mukaisena sidosyksikköyhtiönä. Tämä tarkoittaa, että yhtiö tuottaa palveluja pääosin vain omistajilleen, ja vastaavasti yhtiön omistajien ei tarvitse kilpailuttaa yhtiöltä hankkimiaan palveluja. Linjaus on luonteva, sillä yhtiön tarkoitus on toimia ns. DMO-organisaationa (Destination Management Organization), jonka toiminnan keskiössä on saaristomeren ja Turun alueen mainostaminen ja matkailun houkutteleminen alueelle. Yhtiö ei tule tarjoamaan palveluja yksityisille, vaan yhtiön pääasialliset asiakkaat tulevat olemaan sen omistajina toimivat kunnat.

Liikkeenluovutuksen kohde

Vapaa-ajan palvelukokonaisuuden matkailupalvelut-palvelualue vastaa Turun ja alueen matkailun edistämisen, markkinoinnin, myynnin ja matkailuyhteistyön koordinoinnista ja toteuttamisesta, ja on näin ollen sellainen selkeä Turun kaupungin toiminnallinen kokonaisuus, joka tulisi siirtää liikkeenluovutuksella perustettuun yhtiöön. Palvelualueen tehtävistä on päätetty hallintosäännön 30 §:ssä (Kv 15.11.2021 § 259) javapaa-ajan palvelukokonaisuuden hallinnon järjestämistä koskevan vapaa-aikajohtajan päätöksessä 3.6.2021 (§ 3).

Liikkeenluovutuksen vaikutukset  

Liikkeenluovutuksen toiminnallisena perusteena on luovuttaa perustetulle alueelliselle matkailun kehittämisen yhtiölle sen tarvitsema liiketoiminta ja resurssit. Liikkeen luovutuksen jälkeen alueelliset matkailun kehittämisen toiminnot siirtyvät Visit Turku Archipelago Oy:n toteutettavaksi. Alueellisena matkailunkehittämisorganisaationa Visit Turku Archipelago Oy pystyy tehokkaammin edistämään Turun ja saariston tunnettavuutta kokonaisuutena.  

Liikkeenluovutukseen liittyvä haaste on siihen liittyvät toiminnalliset muutokset. Yhtiö on aloittanut toimintansa vuoden 2022 aikana. Yhtiössä on pyritty valmistelemaan tulevaa toimintaa mahdollisimman hyvin etukäteen, jotta se voisi vastaanottaa siirtyvän liiketoiminnan ja henkilöstön häiriöittä, ja jotta matkailun kehittämistä koskevat toiminnot jatkuisivat liikkeenluovutuksen jälkeen mahdollisimman keskeytymättömänä.

Tilat

Visit Turku Archipelago Oy tulee vuokraamaan Turun kaupungilta matkailupalvelut -palvelualueen käytössä olleet tilat.

Kaupungille jäävät sopimukset

Matkailupalvelut-palvelualue koordinoi neljää Ruissalon Saaronniemeen liittyvää sopimusta: Ruissalon leirintäalueen hoitamista koskevaa sopimusta, Saaronniemen rantavalvontaa koskevaa sopimusta, sopimusta talviuinnin toteuttamisesta ja päivystyksestä sekä Saaronniemen leirintäalueella sijaitsevan matkailuajoneuvoalueen vuokrausta koskevaa sopimusta. Näiden sopimusten siirtäminen Visit Turku Archipelago Oy:öön ei ole perusteltua, sillä matkailun alueellisena kehitysorganisaationa yhtiön tehtäviin ei kuulu yksittäisiä matkailukohteita koskevien sopimusten tekeminen. Näin ollen em. neljän sopimuksen operointivastuu tulisi siirtää toisaalle kaupungin organisaatiossa.

Toiminta ja talous

Liikkeenluovutuksen myötä matkailupalvelut-palvelualueen kustannukset jäävät pois. Vastaavasti uudeksi kustannukseksi syntyy yhtiölle maksettava vastike palvelusta. Vuoden 2023 osalta talousarviovaikutuksena on oman toiminnan kustannusten siirtyminen palveluostoksi Visit Turku Archipelago Oy:ltä. Tulevina vuosina tavoitteena on mahdollisuuksien mukaan vähentää palvelun tuottamisesta aiheutuvia kustannuksia, kun yhtiön alueellisen toiminta-alueen kautta tehostetaan toimintaa.

Henkilöstö

Liikkeenluovutusta koskevat normit ovat liikkeenluovutusdirektiivi (2001/23/EY), työsopimuslaki (55/2001), laki kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta (304/2003) sekä laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella (449/2007). Henkilöstön siirtymisessä noudatetaan liikkeenluovutusta koskevia lakeja ja oikeuskäytäntöä.

Työsopimuslain 1 luvun 10 §:n 1 momentin mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 2 momentin mukaan liikkeen luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle.

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 25 §:n mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan kunnan, kuntayhtymän, hyvinvointialueen tai hyvinvointiyhtymän toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista virkasuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät uudelle omistajalle tai haltijalle. Ennen luovutusta erääntyneestä palkka- tai muusta virkasuhteesta johtuvasta saatavasta vastaavat luovuttaja ja luovutuksensaaja yhteisvastuullisesti. Luovuttaja on kuitenkin luovutuksensaajalle vastuussa ennen luovutusta erääntyneestä saatavasta, jollei muuta ole sovittu. Luovutuksensaaja on velvollinen noudattamaan luovutushetkellä voimassa olleen virkaehtosopimuksen määräyksiä kuten työehtosopimuslain 5 §:ssä säädetään.

Työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain 11 §:n mukaisesti liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee:

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta

2) luovutuksen syyt

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset sekä

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet

Luovuttajan on annettava hallussaan olevat edellä tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista. Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa mainitut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta.

Lähtökohtaisesti liikkeen luovutuksessa luovuttaja vastaa siirtyvien henkilöiden palkka- ja muista työsuhteeseen liittyvistä saatavista, lomakorvauksista, lomapalkasta, lomarahasta, ylityö- ja muista mahdollisista työaikakorvauksista, eläke- ja sosiaaliturva- yms. maksuista, siltä osin kuin ne kohdistuvat ja perustuvat aikaan ennen luovutushetkeä, ellei toisin sovita. Tätä periaatetta noudatetaan tässäkin liikkeen luovutuksessa.

Liikkeen luovutuksen suunniteltu ajankohta on 1.1.2023 ja liikkeen luovutuksella matkailupalvelujen henkilöstö siirtyy Turun kaupungin palveluksesta Visit Turku Archipelago Oy:n palvelukseen. Siirtyvä henkilöstö määräytyy liikkeen luovutuksen toiminnallisen kokonaisuuden muodostavasta henkilöstöstä.

Turun kaupungin matkailupalvelujen henkilöstö siirtyy Visit Turku Archipelago Oy:n palvelukseen luovutushetkellä työsopimussuhteisiksi työntekijöiksi työsopimuslain 1 luvun 10 §:n sekä kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 25 §:n mukaisesti.

Toteutunut ja tuleva päätöksenteko 

Kaupungin yhteistyötoimikunnan kokouksessa 19.1.2022 § 3 on käsitelty matkailun kehittämistä Turun saaristossa ja organisoitumista.

Kaupunginhallitus on 31.1.2022 § 31 päättänyt käynnistää liikkeenluovutuksen valmistelun, jossa Turun seudun matkailun kehittämisen toiminnot ja henkilöstö siirretään perustettavaan yhtiöön. Samalla kaupunginhallitus on päättänyt perustaa Visit Turku Archipelago Oy -nimisen osakeyhtiön ja hyväksynyt yhtiön perustamissopimuksen ja yhtiöjärjestyksen.

Liikkeenluovutukseen liittyvää päätösesitystä ja yllä mainittuja asioita on käsitelty ja tullaan käsittelemään lisäksi seuraavasti: matkailupalvelujen työpaikkakokous 3.10.2022, vapaa-ajan palvelukokonaisuuden yhteistoimintaelin 20.10.2022 ja kaupungin yhteistyötoimikunta 25.10.2022.

Liikkeenluovutussopimus

Liikkeenluovutussopimusta on valmisteltu yhteistyössä Visit Turku Archipelago Oy:n kanssa, ja siihen liittyy oleellisia liitteitä.

Liikkeenluovutuksen ajankohdaksi on neuvoteltu 1.1.2023. Luovutuksen yhteydessä Turun matkailupalvelut -palvelukokonaisuuden liikkeenluovutushetken henkilökunta siirtyy Visit Turku Archipelago Oy:n palvelukseen.

Palvelusopimus 

Turun kaupunki ja yhtiö ovat neuvotelleet palvelusopimuksesta, jolla yhtiö tuottaisi kaupungille alueellisen matkailun kehittämisen palveluja sekä Visit Turku -toiminnot. Sopimus voidaan solmia yhtiön kanssa kilpailuttamatta, koska yhtiö on hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 15 §:n mukainen sidosyksikköyhtiö.

Neuvoteltu palvelusopimus on liitteenä. Sopimus solmittaisiin ensi vaiheessa määräaikaisena ajalle 1.1. - 31.12.2023. Vuoden 2023 aikana neuvoteltaisiin toistaiseksi voimassa oleva palvelusopimus yhdessä yhtiön osakkaiksi mahdollisesti liittyvien muiden kuntien kanssa.

Yhtiön toiminnan käynnistämisvaiheen kulujen kattamiseksi esitetään, että Turun kaupungin matkailulle vuodeksi 2023 budjetoitu määräraha 3.150.000 euroa suoritetaan yhtiölle solmittavan määräaikaisen sopimuksen arvonlisäverottomana vastikkeena.

Liite 1Sopimus liikkeen luovutuksesta (luonnos, salassa pidettävä)

Liite 2Siirtyvä henkilöstö, päivitetään liikkeenluovutushetken tilanteeseen (salainen JulkL6 § 1 mom 8. kohta)

Liite 3Palvelusopimus liitteineen

Vs. vapaa-aikajohtaja Outi Kari-Granfors:

EhdotusKulttuuri- ja nuorisolautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli nuorisopalvelupäällikkö Annina Lehtiö-Vainio.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Kulnuolk § 123
Liite 1:Sopimus liikkeen luovutuksesta (luonnos, salassa pidettävä)
Liite 2:Siirtyvä henkilöstö, päivitetään liikkeenluovutushetken tilanteeseen (salainen JulkL6 § 1 mom 8. kohta)
Liite 3:Palvelusopimus liitteineen