Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta11713.10.20223

3797-2020 (10 03 02, 02 08 02, 10 02 03, 07 01 04)

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan lausunto Turun musiikkitalon hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä: -

Kulnuolk § 117

Intendentti Nikke Isomöttönen:

Turun musiikkitalon allianssin johtoryhmä on pyytänyt 30.9.2022 kulttuuri- ja nuorisolautakunnalta lausuntoa Turun musiikkitalon hankesuunnitelmasta. Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö toimielin osaltaan laaditun hankesuunnitelman ja sitoutuuko toimielin osaltaan hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin. Lausuntoa pyydetään 21.10.2022 mennessä. 

Taustaa

Kaupunginhallitus päätti 27.5.2019 § 228 hyväksyä Turun konserttitalon peruskorjauksesta sekä uudisrakentamisesta laaditut tilatarveselvitykset ja päätti, että konserttitalon hankesuunnitteluvaiheeseen siirrytään uudisrakennusvaihtoehdon mukaisella mallilla. Kaupunginhallitus päätti 6.4.2020 § 142, että uuden konserttitalon sijaintipaikaksi valitaan Aurajoen itärannan Itsenäisyydenaukio, ja että kohdetta koskeva asemakaavanmuutos käynnistetään välittömästi. Kaupunginhallitus päätti 8.6.2020 § 249 käynnistää Turun konserttitalon allianssihankinnan ja päätti 18.10.2021 § 234, että Turun konserttitalon tarjouskilpailun voittajaksi valitaan ryhmittymä Harmonia, jonka muodostavat Hartela Länsi-Suomi Oy, PES-Arkkitehdit Oy, WSP Finland Oy sekä nimettynä alihankkijana Laidun-design Oy. Kaupunginhallitus hyväksyi samalla Turun konserttitaloa koskevan allianssisopimuksen ja päätti, että konserttitaloa koskeva hankesuunnitteluvaihe käynnistetään. Turun uudesta konserttitalosta jatkossa käytettävä nimitys on Turun musiikkitalo. 

Hankesuunnitelma

Musiikkitalon hankesuunnitelma on esitetty liitteenä 1. Hankesuunnitelmassa kuvataan hankkeen organisaatio sekä rakennuspaikkaa, hankkeen toteutusta, aikataulua, tavoitteita, tiloja ja toiminnallisuuksia, riskejä ja mahdollisuuksia sekä viestintää ja kustannuksia koskevat tiedot.

Tilaaja on asettanut hankkeelle seuraavat avaintavoitteet: Monipuolinen konserttitalo, huipputason akustiikka, korkealaatuinen arkkitehtuuri, ensiluokkainen asiakaskokemus ja inspiroiva työympäristö, turvalliset ja terveelliset tilat sekä edulliset käyttökustannukset, vähähiilinen ja energiatehokas, rakennuksen elinkaari 100 vuotta, turvallinen toteutus ja kosteuden hallinta, konserttitalon käyttöönotto aikataulussa sekä tavoitekustannuksen saavuttaminen.

Hankesuunnitteluvaiheessa merkittävimmäksi riskiksi on tunnistettu yleinen kustannusten nousu. Kilpailutusvaiheessa laaditun tarjouksen ja tehdyn hankintapäätöksen jälkeen rakentamisen kustannukset ovat nousseet merkittävästi. Tarjouksen ehdotussuunnitelman laadinnassa on käytetty Haahtela-indeksin pistelukua 94 5/2021 hintatasossa. Haahtela-indeksin muutos tämän jälkeen on ollut 17 %.

Kun tilaajan tavoitekustannusarviota 62,2 M€ tarkistetaan Haahtela-indeksillä 5/2022, indeksikorjattu tavoitekustannus on 72,774 M€. Indeksikorjatun tavoitehinnan lisäksi hankkeen kokonaiskustannuksiin kuuluvat bonuspooli 1,8 M€ ja hankintavaiheen toteutuneet menot 200.000 € sekä tilaajan indeksikorjattu riskivaraus 7,973 M€. Hankkeen kokonaiskustannukset tilaajalle olisivat siis 82.747.550 €.

Allianssin johtoryhmä esittää hankkeeseen neljää laajuusmuutosta: Rakennuksen katolle rakennettava ravintola ja kattopuutarha, kustannusarvio 3,205 M€. Näyttämömekaniikan hankinta, kustannusarvio 2,05 M€: säädettävä esiintymislava, joka toimii myös orkesterisyvennyksenä ja lavan laajennuksena. Lisäksi hankinta sisältää monitoimisaliin rakennettavaa tekniikkaa salin monikäyttöisyyden varmistamiseksi. Näyttämömekaniikka tässä laajuudessa ei sisältynyt tarveselvitykseen. Varavoimakone, kustannusarvio 0,662 M€: varavoimakoneen hankinta turvaa tilojen käytettävyyttä poikkeus- ja häiriötilojen aikana. Varavoimakone ei sisältynyt tarveselvitykseen. Muuntamon siirto, kustannusarvio 0,35 M€: Turku Energian sähkömuuntamo siirretään rakennuspaikalla toiseen sijaintipaikkaan.

Sisäinen vuokra on laskettu hankesuunnitelman kustannusarvion mukaan ja laskelma tulee tarkentumaan toteutuneiden kustannusten mukaan. Sisäinen vuokra on 60,37 €/m2/kk, 477 941 €/kk ja vuodessa 5 735 298 €/vuosi. Sisäinen vuokra sisältää pääomavuokran, maanvuokran, siivouksen, hoitovuokran, hallinnointipalkkion sekä rakennusaikaisen maanvuokran ja koron. Hoitovuokra sisältää kohteen lämmityksen, käytön ja huollon, ulkoalueiden huollon ja jätehuollon. Sisäisen vuokran lisäksi toimialalle tulevat kustannukset vedestä, jätevedestä ja sähköstä. 

Allianssin johtoryhmän esitys

Päätöksentekoon viedään esitys seuraavista asioista:

Lausunto

Turun vuonna 1952 valmistunut konserttitalo on teknisen käyttöikänsä päässä. Tilat eivät vastaa korkeatasoisille konsertti- ja tapahtumatiloille nykyaikana asetettuja vaatimuksia yleisön, esiintyjien tai talon muun henkilökunnan tilojen, olosuhteiden ja esteettömyyden osalta. Uudisrakennushankkeella on lähdetty hakemaan ratkaisua nykytilanteen haasteisiin. 

Hankesuunnitelma osoittaa, että Turun musiikkitalosta rakentuu monipuolinen, korkeatasoinen ja elämyksellinen musiikkitalo kaupungin ytimeen ja uusi koti Turun filharmoniselle orkesterille. Suunnitteluratkaisut vastaavat erinomaisesti tilaajan asettamiin tavoitteisiin. Projektiallianssina toteutettavan hankkeen suunnitteluprosessit on viety läpi hyvässä ja tiiviissä yhteistyössä talon tulevien käyttäjien kanssa: pääkäyttäjän edustaja on mukana allianssin projektiryhmässä, ja orkesterin muusikoille on järjestetty useita esittely- ja workshop-tilaisuuksia. Suunnitteluvaiheessa on kuultu myös muita käyttäjä- ja sidosryhmiä.

Talosta muodostuu avoin, aktiivinen ja houkutteleva paikka kaikille kaupunkilaisille ja vierailijoille. Se täyttää sekä yleisö- että taustatiloiltaan korkealaatuisen musiikkitoiminnan vaatimukset nyt ja tulevaisuudessa ja mahdollistaa erilaisten yleisöjen tavoittamisen. Talon puitteet luovat mahdollisuuden orkesteri- ja muun musiikkitoiminnan kehittämiseen kaupungissa. 1300-paikkainen pääsali suunnitellaan vastaamaan parasta kansainvälistä standardia ja se tarjoaa maailmanluokan olosuhteet akustisen orkesterimusiikin esittämiseen. Noin 300-paikkainen monitoimisali sekä muut yleisötilat mahdollistavat sekä ensiluokkaisten akustisten että sähköisesti vahvistettujen musiikkiesitysten ja monenlaisten tapahtumien toteuttamisen. Musiikkitalon puitteet mahdollistavat esteettömän, monimuotoisen ja ensiluokkaisen asiakaskokemuksen. Tilat tarjoavat talossa työskentelevälle henkilökunnalle tarkoituksenmukaiset, mitoitukseltaan riittävät sekä työhyvinvointia, työkykyä ja -terveyttä tukevat työskentelytilat.

Laajuusmuutoksena esitettävä kattoravintola ja kattopuutarha lisäävät kohteen ainutlaatuisuutta. Ne vahvistavat musiikkitalon houkuttelevuutta ja monipuolista palvelutarjontaa myös muiden käyttäjäryhmien kuin konsertti- ja tapahtumakävijöiden keskuudessa. Esitysmekaniikan hankinta laajuusmuutoksena on välttämätön talon sujuvan esitystoiminnan ja monipuolisen käytön varmistamiseksi. Mekaniikka kattaa pääsalin sähköiset lavanostimet, orkesterisyvennyksen ja lavalaajennuksen sekä monitoimisalin akustiikan muunneltavuuden mahdollistavan mekaniikan.

Musiikkitalohanke osana Aurajoen kehittyvää kulttuurirantaa vahvistaa Turun kaupungin strategisia tavoitteita olla pohjoismaisten pääkaupunkien vertaisena tunnettu kulttuuri-, tapahtuma- ja matkailukaupunki. Musiikkitalo monipuolisine toimintoineen luo kaupungille kansainvälistä vetovoimaa ja uutta elinvoimaa kulttuurin ja matkailun kautta.

Liite 1Musiikkitalon hankesuunnitelma 30.9.2022 liitteineen

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö

Vs. vapaa-aikajohtaja Outi Kari-Granfors:

EhdotusKulttuuri- ja nuorisolautakunta päättää antaa Turun musiikkitalon allianssin johtoryhmälle edellä esitetyn lausunnon sekä hyväksyä omalta osaltaan Turun musiikkitalon hankesuunnitelman. Lisäksi lautakunta sitoutuu varautumaan hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jäsen Kossila teki seuraavan sisältöisen ehdotuksen: "Ehdotan, että lausunnon loppuun lisätään, että äkisti muuttuneen maailmantilanteen ja siitä johtuvien suurten taloudellisten ja yhteiskunnallisten epävarmuustekijöiden vuoksi hanketta lykätään kahdella vuodella, jonka jälkeen hankkeen toteuttamista arvioidaan uudelleen". Ehdotus raukesi kannattamattomana.

Jakelu

lausKaupunginhallitus


Liitteet:

Kulnuolk § 117
Liite 1:Musiikkitalon hankesuunnitelma 30.9.2022 liitteineen