Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta10929.09.20227

3742-2022 (10 03 02)

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan lausunto Wäinö Aaltosen museon (WAM) hankesuunnitelmasta ja toteutusvaiheeseen siirtymisestä

Tiivistelmä: -

Kulnuolk § 109

Museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen:

Tilapalvelut on pyytänyt 12.8.2022 kulttuuri- ja nuorisolautakunnalta lausuntoa Wäinö Aaltosen museon (WAM) hankesuunnitelman hyväksymisestä ja näin etenemisestä toteutussuunnitteluvaiheeseen. Hyväksymällä hankekuvauksen kulttuuri- ja nuorisolautakunta sitoutuu siitä aiheutuviin kustannuksiin.

Taustaa

WAM on moderniin ja nykytaiteeseen keskittynyt taidemuseo, jonka profiiliin kuuluvat paikallinen taide, kolmiulotteinen taide sekä kansainvälisyys. Vuonna 1967 valmistuneen museorakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Irma ja Matti Aaltonen. Museorakennus edustaa 1960-luvulle ominaista modernistista arkkitehtuuria. Se on säilyttänyt hyvin ominaispiirteensä ja on merkittävä osa kaupunkikuvallisesti arvokasta Aurajoen etelärantaa. WAM on merkittävä matkailukohde ja sen toiminta on kansainvälistä. Vuosittain museossa vierailee 40 000 – 50 000 kävijää.

Hankesuunnitelman laadinnasta on vastannut tilapalvelut yhdessä museopalveluiden, kaupunkiympäristön toimitilojen rakennuttamisen ja arkkitehtitoimisto Ark´Aboan sekä teknisten asiantuntijoiden kanssa. Suunnitelma perustuu kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston 18.6.2018 (§ 64) hyväksymään tilatarveselvitykseen. Kulttuurilautakunta oli hyväksynyt selvityksen 28.3.2018 (§ 32). Lisäksi hankesuunnitteluvaiheessa tehtiin kuntoarvio, haitta-ainetutkimukset ja rakennushistoriallinen selvitys. Museovirasto antikvaarisena asiantuntijaviranomaisena antoi suunnitelmasta lausunnon. Hankesuunnitelma tehtiin tilatarveselvityksen tason 1 mukaisesti, joka sisältää museorakennuksen peruskorjauksen, huolto- ja kuljetustilojen sekä toimistotilojen uudisrakentamisen, mutta ei tason 2 mukaista laajennusta Ekoluodon tontille.

Hankesuunnitelman mukaisessa rakentamisessa rakennus peruskorjataan teknisesti. Kuntoarvion perusteella rakennus on teknisesti välttävässä / kohtalaisessa kunnossa. Lisäksi suunnitelman mukaisella rakentamisella vastataan museorakennuksen toiminnallisuuden, näyttely-, teos- ja yleisöturvallisuuden sekä esteettömyyden ja saavutettavuuden parantamiseen. Nykytaiteen esittäminen edellyttää uutta tekniikkaa ja uudenlaisia, joustavia tilaratkaisuja. Merkittävien kansainvälisten näyttelyiden ja taiteilijoiden saaminen edellyttää museorakennukselta kansainvälisten standardien mukaista teosturvallisuutta, ilmasto-olosuhteita sekä näyttelytekniikkaa.

Logistiikkaa ja teosturvallisuutta parannetaan rakentamalla kuljetuksille toimiva reitti ja laajennusosana lastaustila rakennuksen takasivulle. Tilassa teokset voidaan purkaa ja lastata säältä suojattuna ja niiden yhteydessä on asianmukaiset käsittely- ja varastotilat. Tämän laajennusosan yläkerrokseen rakennetaan henkilökunnan työ-, kokous- ja taukotilat. Talotekniikan ohella näyttelytekniikka päivitetään. Pohjakerrokseen varastoidut kokoelmat siirtyvät tulevaan kokoelmakeskukseen ja kokoelmavarastot muutetaan kansainvälisten näyttelyiden edellyttämän korkean tason olosuhdeluokituksen näyttelytiloiksi. Rakennuksen palo- ja murtoturvallisuus ja kaikkiaan turvallisuusolosuhteet muutetaan niin, että ne täyttävät muun muassa valtiontakauksen vaatimukset. 1. kerroksen toimistotilat muutetaan museokaupan käyttöön ja rakennetaan uusi työpajatila. Kahvilalle rakennetaan uudet keittiötilat. Esteettömyyttä parannetaan muun muassa rakentamalla WAMx-näyttelytilaan esteetön kulku uuden hissin ja lasisen yhdyskäytävän kautta.

Hankesuunnitelman tilaohjelman laajuus on yhteensä 4875 brm2, josta laajennuksen osuus on 1340 brm2. Arvioitu hankekustannus on 16 715 000 € (alv 0 %). Vuokrataso hankkeen valmistumisen jälkeen on 632 757 €/vuosi nykyistä korkeampi. Hankesuunnitelman mukaan rakentaminen alkaa vuonna 2024 ja on valmis syksyllä 2026. Rakentamisen ajaksi WAM suljetaan yleisöltä ja henkilöstö siirtyy väistötiloihin. Kokoelmat siirretään väistötiloihin kokoelmakeskuksen valmistumiseen asti.

Lausunto

WAMin hankesuunnitelman mukainen rakentaminen on odotettu ja erittäin tervetullut hanke. Hankesuunnitelman yhteydessä tehty kuntoarvio osoittaa, että yli 50 vuotta vanha museorakennus, jota ei aiemmin ole peruskorjattu, edellyttää peruskorjausta ja kattavaa rakennusteknistä päivitystä. Hankesuunnitelmassa esitetyt ratkaisut vastaavat hyvin myös museon toiminnallisiin tarpeisiin museopalveluiden muutoksessa ja parantavat merkityksellisesti museotoiminnan edellytyksiä. Suunnitellut korjaus- ja muutostyöt mahdollistavat jatkossa korkean tason olosuhdeluokitusta edellyttävien kansainvälisten näyttelyiden toteuttamisen ja rakennettavat lisänäyttelytilat antavat samalla mahdollisuuden näyttelytarjonnan laajentamiseen. Uudet tilajärjestelyt vastaavat myös muuttuvan yleisö- ja asiakastyön uudenlaisiin tarpeisiin. Erityisen merkityksellinen on teos- ja työturvallisuutta sekä logistiikkaa parantavan katetun ajoväylän ja lastausalueen rakentaminen. Kaiken kaikkiaan henkilöstön työskentelyolosuhteet tulevat paranemaan hankkeen seurauksena. Samalla tilat saadaan vihdoin yleisölle saavutettaviksi ja esteettömiksi. Jo aiemmin suunniteltujen kattoremonttien siirtäminen ja yhdistäminen peruskorjaukseen on onnistunut ratkaisu, koska niiden vuoksi olisi joka tapauksessa jouduttu WAM sulkemaan yleisöltä. Kaiken kaikkiaan hankesuunnitelma on onnistunut ja siinä esitetyt ratkaisut sellaisia, että WAMin museorakennuksessa voidaan toteutetun rakentamisen jälkeen tarjota entistä monipuolisempia näyttelyitä ja tapahtumia ja palvella entistä joustavammin, saavutettavammin ja turvallisemmin museoyleisöä.

On kiitettävää, että hankesuunnitelman yhteydessä on tehty myös perusteellinen rakennushistoriallinen selvitys. Vaikka hankesuunnitelmassa on jo hyvin huomioitu rakennushistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävän rakennuksen arvot, niin jatkosuunnittelussa tulee joka tapauksessa ottaa huomioon rakennushistoriallisen selvityksen toimenpidesuositukset sekä Museoviraston lausunto. Kulttuurihistoriallisia ja maisemallisia arvoja ei tule vaarantaa ja myös sisätilojen alkuperäisten tai vähän muutoksia kokeneiden näyttelytilojen, atriumpihan ja aulatilojen ominaispiirteet ja arvokkaat yksityiskohdat tulee säilyttää.

Hankesuunnittelutyötä on tehty erinomaisessa yhteistyössä käyttäjän, museopalveluiden kanssa. Myös jatkosuunnittelu tulee tehdä tiiviisti museon kanssa. Samoin jatkosuunnittelussa tulee tehdä yhteistyötä ainakin osittain samanaikaisesti toteutettavan Musiikkitalon suunnittelun kanssa. Lisäksi, tilapalvelujen tulee järjestää rakentamisen ajaksi WAMin henkilöstölle ja kokoelmille riittävät ja olosuhteiltaan asianmukaiset väistötilat.

Oheismateriaali 1Konsernihallinnon tilapalvelujen lausuntopyyntö Wäinö Aaltosen museon hankesuunnitelmasta ja toteutusvaiheeseen siirtymisestä

Oheismateriaali 2WAM hankesunnitelma

Oheismateriaali 3WAM luonnossuunnitelmat

Oheismateriaali 4WAM tavoitehintalaskelma

Vs. vapaa-aikajohtaja Outi Kari-Granfors:

EhdotusKulttuuri- ja nuorisolautakunta päättää antaa konsernihallinnon tilapalveluille edellä esitetyn lausunnon sekä hyväksyä omalta osaltaan Wäinö Aaltosen museon hankesuunnitelman ja toteutusvaiheeseen siirtymisen. Lisäksi lautakunta sitoutuu varautumaan talousarvioissaan hankesuunnitelman toteutumisen aiheuttamiin kustannuksiin kuten vuokrankorotuksiin ja väistötilojen vuokraamisesta aiheutuviin kustannuksiin.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedVapaa-aika, museopalvelut