Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta9325.08.20223

10404-2021 (02 05 01, 00 01 01)

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan nuorisotoiminnan avustusohjeen päivittäminen

Tiivistelmä:

Kulttuuri- ja nuorisolautakunta on aiemmin hyväksynyt kaupunginhallituksen vahvistamien ohjeiden ja periaatteiden ohella käytettävät avustusohjeet, jotka määrittävät tehtäväalueen avustustoimintaa ja sisältävät yksityiskohtaisempia tietoja avustusehdoista, myöntämisen edellytyksistä sekä hakuajoista. Lautakunnalle esitetään nuorisotoiminnan avustusohjeen päivittämistä.

Kulnuolk § 93

Toiminnanjohtaja Anna Harmava 25.8.2022:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 17.5.2021 § 103 kaupungin hallintosäännön, jonka 14 § mukaan kulttuuri- ja nuorisolautakunta vastaa kaupungin vapaa-aikapalvelukokonaisuuden lainsäädännön mukaisista kunnan monijäseniselle toimielimelle kuuluvista tehtävistä lukuun ottamatta liikuntalautakunnalle määrättyjä tehtäviä ja tehtäviä, jotka kuuluvat kaupunginhallitukselle tai -valtuustolle. Sääntö tuli voimaan 1.8.2021 ja näin aiemmin erilliset nuorisolautakunta ja kulttuurilautakunta yhdistyivät kulttuuri- ja nuorisolautakunnaksi.

Lautakuntien tehtäviin tehtäväalueellaan kuuluu hallintosäännön 38.2 § 4 kohdan mukaan päättää avustusten myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien periaatteiden mukaisesti.

Kulttuuri- ja nuorisolautakunta myöntää avustuksia nuorisotoimintaan turkulaisille yhdistyksille, järjestöille ja nuorten toimintaryhmille. Toiminnan tulee olla suunnattu alle 29-vuotiaille. Kaupunginhallituksen vahvistamia ohjeita ja periaatteita täydentävän avustusohjeen mukaan lautakunnan avustuksilla on tuettu toimintaa, joka edistää osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, tukee arjen rakentumista ja myötävaikuttaa nuorisotyön yleiseen kehittämiseen. Avustettavan toiminnan tulee olla nuorisolähtöistä, kaupungin linjausten mukaista sekä tukea lautakunnan painopisteitä. Nykyiset avustusmuodot ovat toiminta-avustus ja kohdennettu erityisavustus.

Lautakunta hyväksyi 9.9.2021 §10 nuorisolautakunnan 29.8.2019 § 71 hyväksymät avustusohjeet noudatettaviksi kulttuuri- ja nuorisolautakunnan avustusohjeina. Lisäksi lautakunta oikeutti asianomaiset toimihenkilöt tekemään tarvittavat terminologiset, ja niitä vastaavat muutokset avustamista koskeviin ohjeisiin.

Lautakunnan vuoden 2023 avustusten hakuaika on lokakuussa 2022. Ennen haun avaamista on syytä päivittää lautakunnan nuorisotoimintaan myöntämiin avustuksiin liittyvää hakuohjeistusta liitteessä esitetyllä tavalla. Tavoitteena on, että selkeä ohjeistus hyödyttää avustuksen hakijaa hakuvaiheessa.

Avustusohje jakautuu kuuteen osaan. Osat 1–3 käsittelevät yleisiä avustuksen hakemiseen, käyttöön ja myöntämiseen liittyviä ohjeita. Osat 4–6 sisältävät avustusmuodot ja raportointiin liittyvät ohjeet. Merkittävimpiä muutoksia aiempaan ohjeistukseen ovat:

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan avustusohjeen nimi korvattaisiin nimellä ”Avustusohje nuorisotoimintaan”

Osa 1. Yleistä avustuksista

Tarkennus. ”Kulttuuri- ja nuorisolautakunta myöntää avustuksia nuorisotoimintaan turkulaisille yhdistyksille, järjestöille ja nuorten toimintaryhmille.”

Poisto. ”Kulttuuri- ja nuorisolautakunta voi harkintansa mukaan solmia erillisen kolmevuotisen avustussopimuksen sellaisten järjestöjen kanssa, jotka saavat kulttuuri- ja nuorisolautakunnan toiminta-avustusta, ja joiden tavoitteet ja toiminta ovat yhdensuuntaisia nuorisopalvelujen strategisen sopimuksen kehittämistoimenpiteiden ja kulttuuri- ja nuorisolautakunnan toiminta-ajatuksen kanssa.”

Osa 3. Avustusten hakeminen: myöntämis- ja maksamisperusteet

Poisto. ”Avustus maksetaan, kun päätös on saanut lainvoiman.”

Osa 4.1. Kohdennettu erityisavustus

Lisäys. ”Avustettavia ryhmiä voivat olla myös aikuisjärjestöjen yhteydessä toimivat nuorten ryhmät ja nuorten vapaat toimintaryhmät. Kohdennetulla erityisavustuksella halutaan erityisesti tukea kohteita, jotka vastaavat nuorisotoiminnan haasteisiin sekä tuottavat uutta ja kokeilevaa toimintaa.”

Lisäys. ”Avustusta myönnetään enintään 1000 euroa/hakemus. Hakemukseen on liitettävä yhdistyksen hyväksytty toimintasuunnitelma.”

Osa 4.2. Toiminta-avustus

Tarkennus. ”Toiminta-avustushakemukseen tarvitaan seuraavat liitteet:

* Yhdistyksen hyväksytty toimintasuunnitelma ja talousarvio, sille kaudelle, jolle avustusta haetaan.

* Toimintakertomus edelliseltä vuodelta

* Yhdistyksen säännöt ensimmäisellä hakukerralla tai kun sääntöihin on tullut muutoksia.

Jos yhdistykselle on myönnetty toiminta-avustusta aiemmin tulee hakemuksen mukana toimittaa edelliseltä vuodelta:

* Tuloslaskelma (tulo- ja menolajeittain) ja tase liitetietoineen

* Tilintarkastuskertomus/ toiminnantarkastuskertomus”

Asiaa kokouksessa esittelee projektipäällikkö Maria Halkilahti.

Liite 1Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan avustusohje nuorisotoimintaan

Oheismateriaali 1Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan avustusohje nuorisotoimintaan (muutokset näkyvissä)

Vs. vapaa-aikajohtaja Outi Kari-Granfors:

EhdotusKulttuuri- ja nuorisolautakunta hyväksyy nuorisotoiminnan avustusohjeen päivittämisen edellä esitetyn ja liitteen 1 mukaisesti.

PäätösKulttuuri- ja nuorisolautakunta hyväksyi nuorisotoiminnan avustusohjeen päivittämisen liitteen 1 mukaisesti siten muutettuna, että lukuun 4.2 lisätään kappale "Kulttuuri- ja nuorisolautakunta voi harkintansa mukaan solmia erillisen kolmevuotisen avustussopimuksen sellaisten järjestöjen kanssa, jotka saavat kulttuuri- ja nuorisolautakunnan toiminta-avustusta, ja joiden tavoitteet ja toiminta ovat yhdensuuntaisia nuorisopalvelujen tavoitteiden ja kulttuuri- ja nuorisolautakunnan toiminta-ajatuksen kanssa."

Päätös tehtiin puheenjohtajan ehdotuksesta Koirasen kannattamana yksimielisesti.


Jakelu

tpvXXXXX


Liitteet:

Kulnuolk § 93
Liite 1:Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan avustusohje nuorisotoimintaan