Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta8416.06.20223

10404-2021 (02 05 01, 00 01 01)

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan kulttuuriavustusten ja -apurahojen myöntämisen periaatteiden päivittäminen

Tiivistelmä:

Kulttuuri- ja nuorisolautakunta on aiemmin hyväksynyt kaupunginhallituksen vahvistamien ohjeiden ja periaatteiden ohella käytettävät avustusohjeet, jotka määrittävät tehtäväalueen avustustoimintaa ja sisältävät yksityiskohtaisempia tietoja avustusehdoista, myöntämisen edellytyksistä sekä hakuajoista. Lautakunnalle ehdotetaan kulttuuriavustusten ja taideapurahojen hakuprosessia, avustusohjeita sekä avustusten myöntämisen periaatteita selkeyttäviä päivityksiä.

Kulnuolk § 84

Kulttuurisihteeri Niina Niemi-Nagy, 6.6.2022:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 17.5.2021 § 103 kaupungin hallintosäännön, jonka 14 § mukaan kulttuuri- ja nuorisolautakunta vastaa kaupungin vapaa-aikapalvelukokonaisuuden lainsäädännön mukaisista kunnan monijäseniselle toimielimelle kuuluvista tehtävistä lukuun ottamatta liikuntalautakunnalle määrättyjä tehtäviä ja tehtäviä, jotka kuuluvat kaupunginhallitukselle tai -valtuustolle. Sääntö tuli voimaan 1.8.2021 ja näin aiemmin erilliset nuorisolautakunta ja kulttuurilautakunta yhdistyivät kulttuuri- ja nuorisolautakunnaksi.

Lautakuntien tehtäviin tehtäväalueellaan kuuluu hallintosäännön 38.2 § 4) kohdan mukaan päättää avustusten myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien periaatteiden mukaisesti.

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan tehtäväalueeseen kuuluu sopimukseen perustuvien avustusten myöntäminen sopimuksen tehneille turkulaisille yleishyödyllisille yhdistyksille, säätiöille tai voittoa tavoittelemattomille yritykselle sekä työryhmille tai vastaaville toimijoille, joiden toiminta tapahtuu Turussa. Lisäksi tehtäväalueeseen kuuluu apurahojen myöntäminen turkulaisille yksityishenkilöille. Avustuksia ja apurahoja ei myönnetä yksityisille elinkeinonharjoittajille eikä voittoa tavoitteleville yrityksille. Avustukset ja apurahat tulee kohdentaa taiteellisen sisällön tuottamiseen. Pääpainona avustuksissa ja apurahoissa on ammattitaiteilijoiden tukeminen.

Kulttuuri- ja nuorisolautakunta hyväksyi 9.9.2021 §10 kulttuurilautakunnan 19.9.2018 § 88 hyväksymät avustusten avustusohjeet ja periaatteet noudatettaviksi kulttuuri- ja nuorisolautakunnan avustusohjeina ja periaatteina. Lisäksi lautakunta oikeutti asianomaiset toimihenkilöt tekemään tarvittavat terminologiset, ja niitä vastaavat muutokset avustamista koskeviin ohjeisiin. Ohjeiden mukaan sopimuksen tehneisiin toimijoihin kuuluu ammattitaiteilijoiden yhdistyksiä ja kulttuurilaitoksia, jotka ovat osoittaneet toimintansa vakiintuneeksi osaksi kaupungin kulttuurituotannon kenttää, ja jotka tukevat ammattilaisten työllistymistä tai ammattilaisten työn esille tuomista. Sopimuksen tehneissä toimijoissa on myös alan koulutusta ja kansainvälisyyttä kehittäviä ja edistäviä tahoja. Taiteen perusopetuksen avustukset on tarkoitettu sopimuksen tehneille toimijoille, joiden opetussuunnitelman kulttuuri- ja nuorisolautakunta hyväksyy.

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan vuoden 2023 avustusten ja apurahojen hakuaika on lokakuussa 2022. Ennen haun avaamista on syytä päivittää lautakunnan myöntämien avustusten ja apurahojen jakoperiaatteita sekä tarkentaa niihin liittyvää hakuohjeistusta liitteessä esitetyllä tavalla. Tavoitteena on, että selkeä ohjeistus hyödyttää avustuksen tai apurahan hakijaa sekä hakuvaiheessa.

Avustusohje jakautuu kahteen osaan. Ensimmäinen osa käsittelee yleisiä avustuksen ja apurahan hakemiseen, käyttöön ja raportointiin liittyviä ohjeita. Toinen osa sisältää avustusten ja apurahojen jaon kategorioihin, joissa on määritelty tarkemmat kriteerit hakijoille. Merkittävimpiä muutoksia aiempaan ohjeistukseen ovat:

Päätöksenteko. Hakuohjeeseen korjaus, että kategorioiden 2–6 päätökset tehdään helmikuussa.

Kategorian 1 tarkennus. Kategoria on kolmivuotisten sopimuskumppaneiden kategoria, jossa ohjeistuksessa on ollut maininta käynnissä olevasta sopimuskaudesta ja siitä, että uusia sopimuksia ei solmita kesken sopimuskauden. Lisäksi ohjeistuksessa on maininta, että sopimuskumppanuutta voi anoa vapaamuotoisella anomuksella. Ohjeeseen lisätään seuraavien sopimusneuvottelujen ajankohta sekä tieto, että kumppanuudesta kiinnostuneet voivat ilmaista mielenkiintonsa vapaamuotoisella anomuksella.

Kategorian 5 tarkennus. Kehittämisavustus on tarkoitettu uudelle toimijalle toiminnan aloittamiseen tai jo olemassa oleville toimijoille uuden toimintamuodon kokeilemiseen ja kehittämiseen. Myöntämisen perusteisiin on lisätty yhteistyökumppanit, sekä pyritty aiempaa tarkemmin kertomaan, että hakijan tulee kuvata hakemuksessaan tai kehittämissuunnitelmassaan, kuinka toiminta tulee jatkumaan kehittämisavustuksen päättymisen jälkeen.

Kategoria 6 lisäys. Taideapurahoista jaetaan jatkossa kaksi puolivuotista apurahaa.

Liite 1Avustusten ja apurahojen jakorakenne, periaatteet ja ohjeet

Oheismateriaali 1Avustusten ja apurahojen jakorakenne, periaatteet ja ohjeet (muutokset näkyvissä) Päättäjäpalvelussa

Vs. vapaa-aikajohtaja Outi Kari-Granfors:

EhdotusKulttuuri- ja nuorisolautakunta hyväksyy avustusten ja apurahojen jakoperiaatteiden ja ohjeiden muutokset 1.1 2023 lukien edellä esitetyn ja liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvXXXXX


Liitteet:

Kulnuolk § 84
Liite 1:Avustusten ja apurahojen jakorakenne, periaatteet ja ohjeet