Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta8716.06.20226

3531-2022 (00 01 02, 02 02 02, 01 00 02)

Talouden, toiminnan ja työvoiman käytön seuranta

Tiivistelmä: -

Kulnuolk § 87

Talouden toteutuma esitetään edellisen kuukauden lopun tilanteen mukaisena. Palvelualueiden toiminnan toteutumista kuvataan kuukausittain kerättävillä tilastotiedoilla. Työvoiman käytön seuranta on osa talouden raportointia. Työvoiman käytön seurantaraportti sisältää tiedot työvoiman käytöstä ja sairauspoissaoloista.

Palvelualueiden vastuuhenkilöiden kommentit 30.4.2022 tilanteen mukaisesta toteutumisesta talouden, toiminnan ja työvoiman osalta:

Kirjastopalvelut

Kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula:

Kirjastopalveluissa oli toukokuun lopussa 157 henkilötyövuotta, mikä on 2 henkilötyövuotta enemmän kuin vuonna 2021 vastaavaan aikaan. Sairaspoissaolot ovat samalla tasolla kuin viime vuonna tähän aikaan: 5,9 %.

Talouden osalta toimintatuottojen kertymä on Tukien ja avustusten osalta 166 000 € enemmän kuin viime vuonna, muuten toimintatuotot ovat samalla tasolla kuin viime vuonna. Henkilöstökulujen toteuma on viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna hieman suurempi – viime vuonna koronarajoitusten takia kirjastojen toiminta oli supistettua, lisäksi tänä vuonna projektien henkilöstökuluja on aiempaa enemmän. Samoin palveluostojen toteuma on hieman suurempi kuin viime vuonna tähän aikaan.

Kirjaston käyttöluvuissa koronarajoitusten poistuminen näkyy selvästi, viime vuonna toukokuun puoliväliin asti kirjastoissa oli mahdollista vain pikaisesti asioida noutamassa varauksia. Kirjastot olivat lakon takia kiinni 3. - 9.5, mikä vähensi osaltaan käyntejä ja lainoja. Kävijämäärä (613 639) on kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna (309 900). Lainoja on ollut alkuvuonna 1 435 114 ja kokonaislainaus on 52 % enemmän viime vuoteen verrattuna.  Vuoden 2019 kävijämääristä ollaan jäljessä noin 30 % ja kevään aikana on tapahtunut suhteellisen pieni muutos kävijämäärissä, sen sijaan lainamäärissä kasvua on noin 6 % vuoteen 2019 verrattuna.

Turun filharmoninen orkesteri

Intendentti Nikke Isomöttönen:

Orkesterissa oli toukokuun lopussa 88,2 henkilötyövuotta, mikä on 10,4 henkilötyövuotta enemmän kuin vuonna 2021 vastaavaan aikaan. Henkilötyövuosissa näkyy paluu koronarajoituksista tavanomaisemman laajuiseen toimintaan. Sairauspoissaolot ovat vähentyneet jonkin verran ollen huhtikuussa 2,3 % (2021: 3,2 %).

Toimintatuottojen kertyminen on edelleen ollut tavanomaista hitaampaa, koska koronarajoitusten lievennyttyä ja poistuttua yleisöt eivät ole palanneet konsertteihin pandemiaa edeltävän ajan tapaan. Yleisöllä on myös edelleen käytössä paljon lahjakortteja koronarajoitusten aikana peruuntuneista tapahtumista. Toimintatuotot (n. 266 000 euroa) ylittävät edellisvuoden tason n. 38 000 eurolla, mutta jäävät merkittävästi pandemiaa edeltävästä ajasta, jolloin toimintatuotot olivat 2019 toukokuun lopussa n. 570 000 euroa. Toimintakulut ovat n. 340 000 euroa edellisvuotta korkeammat, koska toiminta ja tuotannot ovat rajoitusten jälkeen palanneet lähes tavanomaiseen laajuuteen.

Orkesterin yleisömäärät ovat koronavuoden -21 tasoa korkeammat, mutta pandemiaa edeltävää tasoa huomattavasti pienemmät. Toukokuun loppuun mennessä kokonaiskuulijamäärä oli n. 22 000, mikä on oli kolmanneksen pienempi kuin vuonna 2019 (n. 35 000). Kuulijamäärillä tulee olemaan huomattava vaikutus talouden toteumaan.  

Museopalvelut

Museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen:

Kävijöitä on alkuvuoden aikana vieraillut museossa 128 348. Edellisvuoden tammi-toukokuussa kävijöitä oli 68 412 eli kävijämäärä on noussut 88 prosenttia vuoden takaisesta, jolloin koronatoimet rajoittivat avoinnapitoa ja toimintaa. Kävijämäärien kasvu on ollut vahvaa kaikissa avoinna olevissa museoissa mutta toukokuun luokkaretkisesonki on kasvattanut erityisesti Turun linnan, Kuralan Kylämäen ja Biologisen museon kävijämääriä toukokuussa. Museokohteista Luostarinmäki oli edelleen toukokuun ajan suljettuna laajan kiinteistöremontin ja näyttelyn uudistamisen takia.

Pääsymaksu-, opastus-, vuokra- ja museokaupan myyntituloina kerättiin tammi-toukokuun aikana   767 808 €. Vuonna 2021 vastaava summa oli 229 257 € eli palvelutuotot ovat tänä vuonna kasvaneet edellisvuodesta 235 prosenttia. Asiakasmäärien kasvu on näin kertautunut moninkertaisesti karttuneena palvelutulona. Erityisesti pääsymaksujen kertymä on kehittynyt hyvin ja niitä on kerätty alkuvuoden aikana 497 134 € (2021: 152 029 €). Myös juhlatiloista kertyneet vuokratuotot ovat kehittymässä hyvään suuntaan koronatauon jälkeen: alkuvuoden kertymä on 63 943 € kun vuotta aiemmin luku oli 15 802 €.

Museopalveluissa oli toukokuun lopussa kertynyt 114 henkilötyövuotta, mikä on noin kolme henkilötyövuotta enemmän kuin vuonna 2021 vastaavaan aikaan (111,4). Henkilötyövuosien kehittyminen alkuvuoden aikana ja tiedossa olevat palkkaukset kesän ja loppuvuoden aikana vihjaavat, että ohjeluku 127 htv tulee hieman ylittymään. Sairauspoissaoloja oli kuun loppuun mennessä tilastoitu 3,1 %, mikä on hieman vähemmän kuin vuosi sitten (4,6 %).

Nuorisopalvelut

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

Nuorisopalveluissa on toukokuun loppuun mennessä kertynyt 102 henkilötyövuotta. Toteuma on vähemmän kuin vuonna 2021 (105,6 htv). Vähennys johtuu tilapäisen henkilöstön vähenemisestä sekä kaupungin sisäisistä siirroista. Sairauspoissaolot ovat 6,8 %. Nousua on viime vuoteen nähden.

Huhtikuussa käynnistynyt, monialaisena yhteistyönä keskikaupungin alueella toteutettava jalkautuvan nuorisotyön pilotti Poppi on tavoittanut hyvin nuoria. Jalkautumista on ollut viitenä päivänä viikossa, painottuen viikonloppuaikoihin, kaksi työparia/työvuoro. Tavoitteena on olla turvallisina aikuisina keskustan alueella, luoda kontakteja nuoriin, palveluohjata, havainnoida ilmiöitä, tehdä vahvaa yhteistyötä keskustassa työtä tekevien toimijoiden kanssa sekä kerätä kokemusta ja tietoa moniammatillisesta jalkautuvasta työmuodosta. Poppi -pilotin työmuoto on aina vapaaehtoista nuorille. Pilotin johtamisesta vastaavat Rokki -projekti sekä Turun kaupungin nuorisopalvelut. Nuoret ovat ottaneet Popin työntekijät positiivisesti vastaan ja toiminta jatkuu kesällä.

3. - 9.5 oli lakko. Tällöin suurin osa nuorisopalveluiden toimipisteistä oli suljettuna. ESR-rahoituksella toteutettu valtakunnallinen Digipoint-hanke päättyi toukokuussa. Hankkeen vetovastuu oli Turun nuorisopalveluilla. Hankkeen aikana luotuja hyviä toimintatapoja juurrutetaan osaksi työpajatoimintaa. Liitteenä olevasta nuorisopalveluiden toukokuun toimintaraportista on luettavissa tarkempaa tietoa toiminnasta, havainnoista ja käyntimääristä.

Nuorisopalveluiden talouden toteuma on 35,8 %. Tässä kohtaa vuotta toteuma tasaisen kulutuksen mukaan saisi olla 41,7 %. Toukokuussa saatiin aluehallintovirastolta valtionavustuspäätökset työpajatoimintaan ja etsivään nuorisotyöhön. Etsivään nuorisotyöhön saatiin anomuksen mukaisesti lisäresurssia ja rekrytointi käynnistettiin toukokuussa. Haussa oli 2 vakituista etsivää nuorisotyöntekijää ja 2 vuoden määräaikaisuutta. 

Liite 1Talousliite, toukokuu 2022

Liite 2Toimintatilastot, toukokuu 2022

Liite 3Työvoiman käytön seuranta, toukokuu 2022

Liite 4Nuorisopalveluiden toukokuun toimintaraportti

EhdotusVs. vapaa-aikajohtaja Outi Kari-Granfors:

Kulttuuri- ja nuorisolautakunta merkitsee tiedoksi talouden, toiminnan ja työvoiman käytön seurannan 31.5.2022 tilanteen toteutumisen liitteiden 1 - 4 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kulnuolk § 87
Liite 1:Talousliite, toukokuu 2022
Liite 2:Toimintatilastot, toukokuu 2022
Liite 3:Työvoiman käytön seuranta, toukokuu 2022
Liite 4:Nuorisopalveluiden toukokuun toimintaraportti