Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta7719.05.202211

3531-2022 (00 01 02, 02 02 02, 01 00 02)

Talouden, toiminnan ja työvoiman käytön seuranta

Tiivistelmä: -

Kulnuolk § 77

Talouden toteutuma esitetään edellisen kuukauden lopun tilanteen mukaisena. Palvelualueiden toiminnan toteutumista kuvataan kuukausittain kerättävillä tilastotiedoilla. Työvoiman käytön seuranta on osa talouden raportointia. Työvoiman käytön seurantaraportti sisältää tiedot työvoiman käytöstä ja sairauspoissaoloista.

Palvelualueiden vastuuhenkilöiden kommentit 30.4.2022 tilanteen mukaisesta toteutumisesta talouden, toiminnan ja työvoiman osalta:

Kirjastopalvelut

Kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula:

Kirjastopalveluissa oli huhtikuun lopussa 158,7 henkilötyövuotta, mikä on 5,1 henkilötyövuotta enemmän kuin vuonna 2021 vastaavaan aikaan. Henkilötyövuosissa on palattu vuoden 2020 alun tasolle. Sairaspoissaolot ovat samalla tasolla kuin viime vuonna tähän aikaan: 6,3 %.

Talouden osalta toimintatuottojen kertymä on Tukien ja avustusten osalta 166 000 € enemmän kuin viime vuonna, muuten toimintatuotot ovat samalla tasolla kuin viime vuonna. Henkilöstökulujen toteuma on viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna hieman suurempi – viime vuonna koronarajoitusten takia kirjastojen toiminta oli supistettua, lisäksi tänä vuonna projektien henkilöstökuluja on aiempaa enemmän. Muuten toimintakulut toteutuvat ennakoidusti.

Kirjaston käyttöluvuissa koronarajoitusten poistuminen näkyy selvästi, viime vuonna tammi-huhtikuussa kirjastoissa oli mahdollista vain pikaisesti asioida noutamassa varauksia. Kävijämäärä on kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna ja kokonaislainaus on 42 % enemmän.  Vuoden 2019 kävijämääristä ollaan jäljessä noin 30 %, sen sijaan lainamäärissä kasvua on noin 10 %.

Turun filharmoninen orkesteri

Intendentti Nikke Isomöttönen:

Orkesterissa oli huhtikuun lopussa 88,9 henkilötyövuotta, mikä on 8,4 henkilötyövuotta enemmän kuin vuonna 2021 vastaavaan aikaan. Henkilötyövuosissa näkyy paluu koronarajoituksista tavanomaisemman laajuiseen toimintaan. Sairauspoissaolot ovat vähentyneet ollen huhtikuussa 1,2 % (2021: 2,4 %).

Toimintatuottojen kertyminen on edelleen ollut tavanomaista hitaampaa, koska koronarajoitukset lievennyttyä ja poistuttua yleisöt eivät ole palanneet konsertteihin pandemiaa edeltävän ajan tapaan. Toimintatuotot jäävät n. 55 000 euroa edellisvuoden tasosta. Toimintakulut ovat n. 170 000 euroa edellisvuotta korkeammat, koska toiminta on rajoitusten jälkeen palannut lähes tavanomaiseen laajuuteen.

Museopalvelut

Museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen:

Kävijöitä on alkuvuoden aikana vieraillut museossa 94 720. Edellisvuoden tammi-huhtikuussa kävijöitä oli 44 260 eli kävijämäärä on noussut 114 prosenttia vuoden takaisesta.  Erityisen vilkasta on ollut edelleen Biologisessa museossa (yhteensä 18 199) ja WAMissa (yhteensä 26 177).

Museon toiminta ja talous ovat palautuneet nopeasti korona-ajan rajoituksista, ja tämä näkyy palvelutulojen vahvana kasvuna edellisvuoteen verrattuna: pääsymaksu-, opastus-, vuokra- ja opastustuloa sekä museokaupan myyntituloa kerättiin tammi-huhtikuussa yhteensä 431 489 € kun vuotta aiemmin summa oli 167 778 €. Palvelutulot ovat kasvaneet edellisvuodesta 157 %. Erityisesti pääsymaksujen kertymä on kehittynyt hyvin ja niitä on kerätty alkuvuoden aikana 302 173 € (2021: 98 831 €). Edellisten lisäksi avustuksista on saatu alkuvuoden aikana tuottoja 101 000 €.

Museopalveluissa oli huhtikuun loppuun kertynyt 112 henkilötyövuotta, mikä on 2 henkilötyövuotta enemmän kuin vuonna 2021 vastaavaan aikaan (109,9). Mikäli henkilötyövuodet kehittyvät vastaavalla tavalla kuin aiempina vuosina, ei ohjelukua 127 tulla ylittämään. Sairauspoissaoloja oli kuun loppuun mennessä tilastoitu 3 %, mikä on vähemmän kuin vuosi sitten (5,1 %).

Nuorisopalvelut

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

Nuorisopalveluissa on huhtikuun loppuun mennessä kertynyt 103 henkilötyövuotta. Toteuma on vähemmän kuin vuonna 2021 (106,2 htv). Vähennys johtuu tilapäisen henkilöstön vähenemisestä sekä kaupungin sisäisistä siirroista. Sairauspoissaolot ovat 6,9 %. Nousua on viime vuoteen nähden, jolloin sairauspoissaoloja oli vastaavaan aikaan 3,6 %.

Alkuvuoden koronarajoitusten päätyttyä pitkään tauolla ollut tapahtuma- ja esitystoiminta on käynnistynyt. Nuoret ovat löytäneet nuorisopalveluiden eri palveluihin vaihtelevasti. Toisissa palveluissa nuoria on ollut enemmän kuin ryhmiin on voitu ottaa, mutta toisaalta nuoria on korona-aikana hävinnyt nuorisotiloilta ja toiminnoista. Nuorten palveluohjaukseen ja tavoittamiseen kiinnitetään huomiota.

Huhtikuussa käynnistyi monialaisena yhteistyönä keskikaupungin alueella toteutettava jalkautuvan nuorisotyön pilotti Poppi, johon osallistuvat Turun kaupungin lapsi- ja perhepalvelut, kouluterveydenhuolto, sosiaalityö, Rokki -projekti sekä nuorisopalvelut. Jalkautumista on ollut viitenä päivänä viikossa, painottuen viikonloppuaikoihin, kaksi työparia/työvuoro. Tavoitteena on olla turvallisina aikuisina keskustan alueella, luoda kontakteja nuoriin, palveluohjata, havainnoida ilmiöitä, tehdä vahvaa yhteistyötä keskustassa työtä tekevien toimijoiden kanssa sekä kerätä kokemusta ja tietoa moniammatillisesta jalkautuvasta työmuodosta. Poppi -pilotin työmuoto on aina vapaaehtoista nuorille. Pilotin johtamisesta vastaavat Rokki -projekti sekä Turun kaupungin nuorisopalvelut. Nuoret ovat ottaneet Popin työntekijät positiivisesti vastaan. Vappuaatto näyttäytyi rauhallisena.

Poppi-pilotin rinnalla toimii Mitä kuuluu? – jalkautuvan kohtaamisen projekti arkipäivisin 25.4. - 31.5.2022 Turun keskustan alueella. Mitä kuuluu? -projektin tavoitteena on toimia nuorille läsnä olevina aikuisina ja kuunnella mitä heille kuuluu. Tarvittaessa ohjataan nuoria heille tarjottavien palvelujen piiriin sekä arvioidaan matalankynnyksen kansalaistoiminnan ja vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia jalkautuvan toiminnan kokonaisuudessa. Mitä kuuluu? -projektin toteuttajina ovat työntekijät seuraavista tahoista sekä kokeneet ja koulutetut vapaaehtoistyöntekijät: Tukenasi ry., Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Turun Tyttöjen Talo / Auralan setlementti ry, Varsinais-Suomen Sininauha ry, Valo-Valmennusyhdistys ry, Veturointi-toiminta / Auta lasta ry, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt, Palveluoperaatio Saapas / Lasten ja nuorten keskus.

Huhtikuussa oli kaksipäiväinen lakko, jolloin suurin osa nuorisopalveluiden toimipisteistä oli suljettuna. Huhtikuun lopulla oli nuorisovaltuuston ja päättäjien keskusteluilta -tilaisuus. Tilaisuudesta tuli hyvää palautetta. Työntekijöitä ja lautakunnan edustus osallistuivat valtakunnalliseen nuorisoalan Nuori 20022 -tapahtumaan. Turun kaupungin osallistuvan budjetoinnin Asukasbudjetin ehdotuksissa oli useita nuorisopalveluiden toiminnassa mukana olevien nuorten ideoimia ehdotuksia lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Nuoria myös kannustettiin ja opastettiin myös äänestämään Asukasbudjettiehdotuksia.

Liitteenä olevasta nuorisopalveluiden huhtikuun toimintaraportista on luettavissa tarkempaa tietoa toiminnasta, havainnoista ja käyntimääristä. Kävijämäärien raportointi on puutteellinen huhtikuun osalta, sillä teknisestä häiriöstä johtuen kohdennetun nuoristyön vastuualueen kävijämäärien raporttia ei ole tällä hetkellä saatavissa.

Nuorisopalveluiden talouden toteuma on 32,5 %. Tässä kohtaa vuotta toteuma tasaisen kulutuksen mukaan saisi olla 33,3 %.

Liite 1Talousliite, huhtikuu 2022

Liite 2Toimintatilastot, huhtikuu 2022

Liite 3Työvoiman käytön seuranta, huhtikuu 2022

Liite 4Nuorisopalveluiden huhtikuun toimintaraportti

EhdotusVs. vapaa-aikajohtaja Outi Kari-Granfors:

Kulttuuri- ja nuorisolautakunta merkitsee tiedoksi talouden, toiminnan ja työvoiman käytön seurannan 30.4.2022 tilanteen toteutumisen liitteiden 1 - 4 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kulnuolk § 77
Liite 1:Talousliite, huhtikuu 2022
Liite 2:Toimintatilastot, huhtikuu 2022
Liite 3:Työvoiman käytön seuranta, huhtikuu 2022
Liite 4:Nuorisopalveluiden huhtikuun toimintaraportti