Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta4524.03.20225

1392-2022 (10 03 02)

Lausunto S:t Olofsskolanin tarveselvityksestä

Tiivistelmä: -

Kulnuolk § 45

Kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula, museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen, nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

Tilapalvelut on pyytänyt kulttuuri- ja nuorisolautakunnalta, liikuntalautakunnalta sekä kasvatus- ja opetuslautakunnalta ja sen ruotsinkieliseltä jaostolta, kaupunkiympäristölautakunnalta ja sosiaali- ja terveyslautakunnalta lausuntoa S:t Olofsskolanin tarveselvityksestä.

Lausunto

St. Olofsskolanin sijainnin tulisi olla mahdollisimman keskeinen siten, että koulun tarvitsemat kirjastopalvelut voidaan jatkossakin tuottaa pääkirjastolta käsin. Pääkirjastossa on kattavin ruotsinkielinen kokoelma ja lasten- ja nuorten kirjastotyöhön erikoistunutta ruotsinkielistä henkilökuntaa.

Museopalveluiden kanta on, että S:t Olofsskolanin koulurakennuksen kunnostamisen ja tarvittaessa laajentamisen tulee olla ensisijainen vaihtoehto. Korjausrakentamista suosimalla paitsi vaalitaan kulttuuriympäristöä, myös vähennetään rakennusjätteen syntyä sekä uusien rakennusmateriaalien tarvetta. Tällä on myös ympäristön kannalta suotuisa vaikutus. Tilatarpeiden osalta museo katsoo, että koulun massoittelu mahdollistaisi Samppalinnanvuoren puoleisen osan korottamisen heikentämättä rakennukselle tyypillisiä kaupunkikuvallisia piirteitä.

Ruotsinkielisiä nuoria asuu eri puolilla kaupunkia, joten St.Olofsskolanin sijainnin tulisi olla keskeinen ja joukkoliikenteellä saavutettava. Uudistetussa koulurakennuksessa olisi pyrittävä siihen, että tilat suunnitellaan mahdollisimman muuntautuviksi, jotta niitä voi käyttää kouluajan ulkopuolella monipuolisesti asukkaiden vapaa-ajan toimintaan.

Liite 1Tarveselvitys

Oheismateriaali 1Kuntoarvio

Oheismateriaali 2Sisäilma ja rakennetutkimus

Oheismateriaali 3Asbesti ja haitta-ainekartoitus

Oheismateriaali 4Museokeskuksen lausunto

Oheismateriaali 5Lausuntopyyntö

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuuri- ja nuorisolautakunta päättää antaa tilapalveluille S:t Olofsskolanin tarveselvityksestä edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta haluaa varmistaa nuorten turvallisen koulunkäynnin terveissä ja tarkoituksenmukaisissa tiloissa sekä varmistaa harrastamisen sujuvuuden jatkossakin synergiassa läheisten oppilaitosten kanssa.

Päätös tehtiin Rantasen ehdotuksesta puheenjohtajan kannattamana yksimielisesti.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Kulnuolk § 45
Liite 1:Tarveselvitys