Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta34221.11.20173

11036-2012 (613, 627)

Maanalainen asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotus; "Kakolanmäen puhdistamon laajennus", 008 (VIII) kaupunginosaan (os. Michailowinkatu ja Tiililinnankatu) (26/2014) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaava laaditaan nykyisen Turun seudun puhdistamon maanalaisena laajennuksena. Kakolanmäen puhdistamon ja lämpöpumppulaitoksen rakentamiseen on käytetty koko nykyisen voimassaolevan maanalaisen asemakaavan alue. Muutoksella varaudutaan ympäristölupaehtojen mahdollisiin tiukennuksiin, joiden myötä puhdistusprosessia joudutaan tehostamaan. Uudet prosessit vaativat lisää tilaa, mutta laajennus ei vaikuta oleellisesti alueen nykyisiin liikennemääriin. Maanalaisella asemakaavalla ja asemakaavanmuutoksella muodostuu maanalaista yhdyskuntateknisen huollon aluetta.

Ksylk § 342

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Sissi Qvickström 13.11.2017:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on laatinut 17.2.2017 päivätyn ja 17.5.2017 (lausunnot) ja edelleen 13.11.2017 muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen. Maanalainen kaava koskee osia 008 kaupunginosan kortteleista 7, 13, 34, 41 ja 42 sekä kaduista ja puistoista Kakolanmäellä.

Aloite

Maanalainen asemakaava käynnistetään Turun seudun puhdistamo Oy:n aloitteesta. Kaavoitushakemus on kirjattu päivämäärälle 3.10.2012. Kaavanlaatimissopimus on allekirjoitettu 15.1.2016.

Nykytilanne

Suunnittelualue sijaitsee Turun keskustan 008 (VIII) kaupunginosassa Kakolanmäellä. Aluetta rajaavat puistoalueet ja liike-, toimisto- sekä asumisen korttelialueet. Lähikatuja ovat Arvinkatu, Kakolankatu, Michailowinkatu ja Sofiankatu. Alueen koko on noin 2,75 ha.

Asemakaava laaditaan nykyisen Turun seudun puhdistamon maanalaisena laajennuksena. Kakolanmäen jätevedenpuhdistamo on otettu käyttöön vuonna 2008 ja siihen kuuluu maanalaiset prosessitilat sekä mm. maanpäälle rakennetut hallintorakennus, varapoistumistiet sekä 60 metriä korkea poistoilmapiippu. Turku Energialla on vuokrasopimus lämpöpumpusta vuoteen 2030 saakka.

Toteutetun puhdistamon maanalainen käyttöoikeus on helmikuussa 2017 siirretty Turun seudun puhdistamolle. Maanalaisen käyttöoikeuden laajennuksen yhteydessä TSP käynnistää kyseisen lisätilan lunastamisen suoraan.

Suunnittelutilanne

Maakuntakaava

Ympäristöministeriön 23.8.2004 vahvistamassa Turun kaupunkiseudun maakuntakaavassa alueelle on merkitty keskitetty seudullinen jätevedenpuhdistamo. Lisäksi suunnittelualue on merkitty taajamatoimintojen alueeksi (A) ja kulttuuriympäristön tai maiseman kannalta tärkeäksi alueeksi (Aurajoen maisema-alue). Alue sijaitsee kaupunkikehittämisen kohdealueen ulkopuolella (punainen viiva).

Varsinais-Suomen taajamien maankäytön, palveluiden ja liikenteen vaihemaakuntakaavan valmistelu

Maakuntahallituksessa on hyväksytty Varsinais-Suomen taajamien maankäytön, palveluiden ja liikenteen vaihemaakuntakaavan ehdotus keväällä 2017. Ehdotuksessa Kakolan alue on merkitty keskustatoimintojen alueeksi C; maankäytön painotukseltaan muuttuva, valtakunnallisesti, maakunnallisesti tai seudullisesti merkittävä keskustahakuisten palvelu-, hallinto- ja muiden toimintojen alue sekä siihen liittyvät liikennealueet ja puistot.

Yleiskaava

Suunnittelualue on kaupunginvaltuuston 18.6.2001 hyväksymässä oikeusvaikutteisessa Turun yleiskaava 2020:ssa julkisten palvelujen ja hallinnon aluetta PY.

Maanalainen asemakaava

Alue on 8.10.2001 vahvistuneessa maanalaisessa asemakaavassa (36/1999) osoitettu maanalaista jätevedenpuhdistamoa varten (ma-ET).

Asemakaava

Alue on voimassa olevissa asemakaavoissa (49/2002) ja (11/2014) osoitettu asuinkerrostalojen korttelialueeksi (AK-1) ja puistoalueeksi (VP).

Alueen läheisyydessä on vireillä asemakaavamuutokset 2/2016 ja 27/2016. Kaavamuutoksilla tutkitaan asumisen sijoittumista alueelle.

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaava käynnistyi Turun seudun puhdistamo Oy:n aloitteesta. Kaavoitushakemus on kirjattu 3.10.2012. Kiinteistöliikelaitos on maanomistajana mukana aloitteessa. Kaavanlaatimissopimus on allekirjoitettu 15.1.2016.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi tiedokseen osallistumis- ja arviointisuunnitelman 26.1.2016 § 24.

Ilmoitus asemakaavan vireilletulosta lähetettiin kirjeitse osallisille (sis. osallistumis- ja arviointisuunnitelman) 28.1.2016. Lisäksi asemakaavan vireilletulosta tiedotettiin kuulutuksella 30.1.2016. Mielipiteet pyydettiin 4.3.2016 mennessä, mielipiteitä saatiin yksi ja yksi yhteydenotto.

Kaavaehdotus valmistui 17.2.2017 ja siitä pyydettiin viranomaislausunnot 30.3.2017 mennessä.

Ehdotus oli nähtävillä 27.2. – 28.3.2017. Kuulutus julkaistiin 25.2.2017. Kaavaehdotuksesta ei jätetty muistutuksia.

Rakennusvalvonta, Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos, ympäristönsuojelu ja ympäristöterveydenhuolto jättivät lausunnossaan huomautuksen kaavaehdotuksesta. Lausuntojen johdosta kaava-aluetta on laajennettu, ja mukaan on tullut uusia osallisia. Lausunnot on käsitelty selostuksen kohdassa 4.4.3.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa on muutettu 24.4.2017 ja suunnittelualuetta laajennettu. Muutettu osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetettiin osallisille 23.5.2017. Mielipiteet pyydettiin 30.6.2017 mennessä. Uusia mielipiteitä ei saatu.

Kaavaehdotus oli uudelleen nähtävillä 29.5. – 27.6.2017 välisen ajan, jolloin siitä sai jättää kirjallisen muistutuksen. Nähtävilläolosta julkaistiin kuulutus 27.5.2017. Kaavaehdotuksesta ei jätetty muistutuksia.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmavaiheessa hankkeesta esitettiin yksi mielipide.

As Oy Arvidinmäki:

- Laajennusta suunniteltaessa pitäisi ottaa huomioon olemassa olevien rakennusten läheisyys louhittavaan osaan.

- Aikaisemmat louhoksen kuljetukset ovat vaurioittaneet Arvinkatua sekä viereisiä rakennuksia.

- Räjäytysten ajankohdista pitäisi tiedottaa paremmin ja oltiin huolissaan niiden vaikutuksista asumiseen.

Lausunnot

Ympäristöterveydenhuolto 29.3.2017

- Melulähteinä ovat poistoilmapiippu ja raittiin ilman ottosäleikkö.

- Toiminta on järjestettävä niin, että melutaso ulkona asutuksen läheisyydessä ei ylitä päiväohjearvoa (klo 7-22) 55 dB eikä yöohjearvoa (klo 22-7) 50 dB.

Rakennusvalvonta 23.3.2017

- Kaavanmuutosprosessissa tulisi harkita maanalaisen ja maanpäällisen kaavanmuutoksen yhdistämistä, jotta Kakolan rakentamista tutkittaisiin paremmin kokonaisuutena.

- Erityisesti maalämpökaivojen poraamisen vaikutuksia tässä rajatun alueen läheisyydessä tulee tutkia tämän kaavan laatimisen yhteydessä.

Ympäristönsuojelu 22.3.2017

- Kakolanmäen alueelta on tehty lukuisia maaperän pilaantumista koskevia selvityksiä, joissa on todettu täyttömaiden sisältävän ympäristön kannalta haitallisia epäpuhtauksia.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos 9.3.2017

- Kaavasuunnittelussa on kartoitettava onnettomuusriskit siinä määrin, että maankäytön suunnittelussa saadaan varmuus riittävistä uloskäynneistä.

- Tilojen suunnittelussa tulee ottaa huomioon pelastustoimen mahdollisuudet siirtyä onnettomuustilanteessa kohteen kaikkiin osiin.

- Sammutustarkoitukseen liittyvien käyntien (hyökkäysreitin) läheisyydessä tulee olla vesiasema.

Muutokset lausunnoilla olon jälkeen

Kaava-aluetta on laajennettu Michailowinkadun suuntaan, alueen luoteisosassa. Avolouhinnalle on osoitettu rajoituksia Rivieran altaan kohdalle. Korttelin 13 tontin 4 alle osoitettu uusi maanalaisen pysäköinnin ajoyhteys on poistettu, koska sen toteuttaminen ei ole mahdollista tapahtuneen rakentamisen vuoksi. Kaavamääräyksiä on tarkennettu.

Kaavaehdotus oli uudelleen nähtävillä 29.5 – 27.6.2017 välisen ajan, jolloin siitä sai jättää kirjallisen muistutuksen. Nähtävilläolosta julkaistiin kuulutus 27.5.2017. Kaavaehdotuksesta ei jätetty muistutuksia.

Maanalainen asemakaava ja -asemakaavanmuutosehdotus

Jätevedenpuhdistuslaitoksen rakentaminen pohjautui maanalaiseen asemakaavaan 36/1999. Nyt laadittu kaavaehdotus käsittää maanalaisten tilojen laajentamisen. Muutoksella varaudutaan ympäristölupaehtojen mahdollisiin tiukennuksiin, joiden myötä puhdistusprosessia joudutaan tehostamaan. Uudet prosessit vaativat lisää tilaa, mutta eivät vaikuta oleellisesti nykyisiin liikennemääriin. Kaavaehdotus tukeutuu olemassa oleviin kulkuyhteyksiin.

Toteutetun puhdistamon käyttöoikeus on helmikuussa 2017 siirretty Turun seudun puhdistamolle. Kun maanalainen käyttöoikeus laajenee, käynnistää TSP kyseisen lisätilan lunastamisen suoraan, eikä kaupunki enää toimi tuon laajennuksen käyttöoikeuden ensikertaisena lunastajana. 

Kaavamääräykset

Maanalaiseen asemakaavaan on osoitettu maanalaisen tilan alueet suojavyöhykkeineen: (ma-ET-merkintä) puhdistamon laajennuksen rakentamista varten.

Rakentamisessa tulee huolehtia siitä, että louhittavien tilojen ja kaukolämpötunnelin väliin jää riittävät koskemattomat kerrokset. Louhittavan tilan ja maanpinnan väliin tulee jättää niin paksu koskematon kerros, ettei aiheudu sortumis- tms. riskiä tai muita ongelmia yläpuolisen alueen maanpinnan käytölle.

lou + 24.00 Alueen osa, jolla avolouhinta ei saa ulottua tason +24 alapuolelle. Niillä osa-alueilla joilla kalliopinta kuitenkin on jo alempana, on varauduttava kallion rakenteelliseen lujitukseen, jos tälle alueelle tulee maanpäällisiä rakennuksia tai rakenteita.

ma-vuk. Maanalainen tila, johon saa sijoittaa maanpinnalle tai rakennukseen johtavan ilmanvaihtokuilun ja puhdistamon toiminnan kannalta välttämättömiä teknisiä tiloja. Kuilun maanpäällisen osan sovittamiseen kaupunkikuvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota. Ilmanvaihtohormin aiheuttama melu asuinrakennusten ulkopuolella ei saa ylittää 45 dBA.

Maan alla kulkevat kaukolämpö- ja kaukokylmälinjat on todettu johtoaluemerkinnöin.

Vastaavasti voimassaolevassa maanalaisessa asemakaavassa on osoitettu maanalainen ajoyhteys (ma-ajo) puhdistamoon, kaukolämpötunneliin (ma-k-ajo) sekä kaksi varauloskäyntiä (ma-vuk).

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus "Kakolanmäen puhdistamon laajennus"

Liite 2Tilastolomake "Kakolanmäen puhdistamon laajennus"

Liite 3Kartta "Kakolanmäen puhdistamon laajennus"

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipide 7.3.2016

Oheismateriaali 2Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Oheismateriaali 3Kakolanmäen maankäytön kalliotekninen selvitys jätevedenpuhdistamon alueelta, Kalliosuunnittelu Oy, 7.11.2011 muutettu 12.4.2016 (salainen: Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 24 §: n 1 mom 7 kohta)

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 17.2.2017 päivätyn ja 17.5.2017 (lausunnot) ja edelleen 13.11.2017 muutetun maanalaisen asemakaavan ja -asemakaavanmuutosehdotuksen ”Kakolanmäen puhdistamon laajennus”.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun seudun puhdistamo Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
tpvKiinteistöliikelaitos
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö
tiedYmpäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedYmpäristötoimiala, ympäristönsuojelu
tiedYmpäristötoimiala, ympäristöterveydenhuolto
kuulVesterholm Teija


Liitteet:

Ksylk § 342
Liite 1:Selostus "Kakolanmäen puhdistamon laajennus"
Liite 2:Tilastolomake "Kakolanmäen puhdistamon laajennus"
Liite 3:Kartta "Kakolanmäen puhdistamon laajennus"