Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta33407.11.20176

12105-2016 (613, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos; "Tyyssija", Nummi (os. Inspehtorinkatu 12) (34/2016) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on opiskelijoiden tarvitsemien palvelujen kehittäminen Ylioppilaskylän alueella sekä opiskelija-asuntojen rakentaminen, koska opiskelija-asuntojen tarve sopivalla etäisyydellä yliopistokampuksesta on suuri. Alueelle osoitetaan rakennusoikeutta 10000 k-m2 noin 210 asukkaalle.

Ksylk § 334

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Nella Karhulahti 31.10.2017:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on laatinut 24.10.2017 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen.

Nykytilanne

Kaava-alue sijaitsee Turun ylioppilaskylän länsiosassa rajautuen Inspehtorinkatuun ja opiskelija-asuntokortteleihin. Alue on yliopiston ja tulevan Kupittaan kampusalueen välittömässä läheisyydessä ja lähellä Turun keskustaa.

Alueella on Turun ylioppilaskylää palveleva hallintorakennus, jossa on mm. Turun Ylioppilaskyläsäätiön asukastoimisto, lähikauppa ja pubi sekä pysäköintialuetta. Alueen 1-2 -kerroksiset betonielementtipintaiset rakennukset on rakennettu 1960-70 -luvuilla. Nykyinen hallintorakennus on painunut pahasti ja sen korjaaminen on taloudellisesti ja teknisesti vaikeaa.

Alueen ympärillä on läntisen ylioppilaskylän kolmikerroksisia opiskelija-asuintaloja sekä Pyhän Katariinan kirkon kirkkomaa. Inspehtorinkatu on alueen kokoojakatu, jossa on kävely- ja pyörätie, joukkoliikenteen reitti sekä linja-autopysäkit.

Suunnittelutilanne

Alue on yleiskaavassa kerrostalovaltaista asuinaluetta.

Alue on 7.10.2002 hyväksytyssä asemakaavassa 17/2001 osoitettu palvelurakennusten korttelialueeksi. Alueen koillisosassa on rakennusala, jossa on rakennusoikeutta 4000 k-m2 ja jolle tulee osoittaa pysäköintipaikkoja 1 autopaikka 50 k-m2 kohti. Lounaisosassa on rakennusala 800 k-m2 päiväkodille sekä pysäköintialuetta. Molemmat rakennusalat ovat enintään kaksikerroksiselle rakennukselle.

Alueen läpi kulkee yleiselle jalankululle ja pyöräilylle varattu alueen osa ”Katariina Aleksandrialaisen polku”.

Turun kaupunkiseudun rakennemallissa 2035 alue on asuinaluetta aivan keskustatoiminnoiksi kehitettävän alueen vieressä. Inspehtorinkadulle on esitetty kaupunkiliikenteen runkolinja.

Suunnittelualue on osa valtakunnallisesti merkittävää Turun läntisen ylioppilaskylän rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY). Arkkitehtien Jan Söderlundin ja Erkki Valovirran suunnitteleman Turun ylioppilaskylän läntisen puolen rakentaminen aloitettiin arkkitehtikilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta 1968. Rakentamisessa haluttiin korostaa strukturalismin ihanteiden mukaan rakenteiden pelkistettyä kauneutta.

Alue kuuluu Turun kansalliseen kaupunkipuistoon.

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaavan laadinta perustuu maanomistajan Turun ylioppilaskyläsäätiön aloitteeseen.

Aloitteentekijä ja kaupunki ovat tehneet 16.12.2016 päivätyn kaavoitustaksaan perustuvan sopimuksen, jossa on määritelty sopijaosapuolten tehtävä- ja kustannusjako kaavoituksen valmistelussa.

Kaava on tullut vireille kaavoituskatsauksessa 2016 nimellä ”Inspehtorinkatu”.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 7.2.2017 § 33. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin kaksi mielipidettä. Nuorisovaltuusto piti kaavamuutosta erittäin perusteltuna. Vammaisneuvosto edellyttää, että rakentaminen täyttää myös näkövammaisten tarpeiden osalta esteettömyyden perustason.  

Turun Ylioppilaskyläsäätiö järjesti yhteistyössä kaupungin kanssa arkkitehtuurikutsukilpailun alueen suunnittelun pohjaksi kevään ja kesän 2017 aikana. Kilpailun palkintolautakuntaan kuului TYS:n edustajia, kaupungin edustajia ja kilpailijoiden valitsema arkkitehtijäsen.

Arkkitehtuurikutsukilpailuun valittiin kolme arkkitehtitoimistoa, jotka tekivät ehdotuksensa alueen kehittämiseksi. Kaikki ehdotukset olivat korkeatasoisia, innovatiivisia ja tarjosivat erilaisia ratkaisuja alueen rakentamiseksi.

Palkintolautakunta valitsi voittajaksi ehdotuksen ”Emo”, jonka suunnittelijana on Sigge Arkkitehdit Oy.

Ehdotuksessa ovaalinmuotoinen rakennus on sijoitettu tontin keskelle. Ovaali muoto synnyttää vaihtelevia katu- ja pihatiloja. Korttelinkokoinen rakennus muodostaa sisäpihalle selkeän ja ison piha-aukion.

Perusteluissaan palkintolautakunta totesi, että omaleimaisen ja innovatiivisen rakennuksen sijoittaminen tälle paikalle on kiinnostava ja raikas ratkaisu. Valittu suunnitteluratkaisu eroaa olemassa olevan ympäristön kaupunkirakenteesta, poikkeavalla massoittelulla on haluttu korostaa rakennuksen asemaa alueen julkisena merkkirakennuksena.

Tavoitteet

Kaavan tavoitteena on opiskelijoiden palveluiden säilyminen ja kehittäminen alueella sekä alueen opiskelija-asuntorakentamisen jatkaminen, koska opiskelija-asuntojen tarve on suuri.

Kaavassa huomioidaan kansallinen kaupunkipuisto sekä RKY-alueet Turun läntinen ylioppilaskylä ja Pyhän Katariinan kirkko ympäristöineen. Kaavaprosessin yhteydessä selvitetään lasten päivähoidon sijoittumisen tarve ja tarkoituksenmukaisuus alueelle.

Kaupungin strategisista tavoitteista kaava toteuttaa tavoitteita vahvistaa Turun asemaa vetovoimaisena opiskelijakaupunkina, vahvistaa kaupunkirakenteen toimivuutta ja elinvoimaa täydennysrakentamisella sekä lisätä kaupungin kilpailukykyä tarjoamalla houkuttelevaa asumista kaikille.

Rakentamisella yhdistetään strategian mukaisesti vanhaa ja uutta rakentamista luovasti, tuetaan sujuvaa ja turvallista arkea palveluiden lisäämisellä ja edistetään kestävää liikkumista eheää kaupunkirakennetta hyödyntämällä.

Asemakaavanmuutosluonnos

Kaavaluonnos on laadittu arkkitehtuurikutsukilpailun voittajatyön pohjalta. Kortteli on osoitettu opiskelija-asumiseen sekä liike- ja toimistorakentamiseen.

Ensimmäinen kerros on luonteeltaan julkinen ja sinne sijoitetaan liike-, toimisto- ja yhteistiloja. Korttelin sisäpihalle muodostuu helposti saavutettava yhteinen aukio. Alustavissa suunnitelmissa rakennukseen voisi sijoittua lähikaupan ja TYS:n toimiston lisäksi ravintola, kuntosali/liikuntatila ja korttelipesula.

Rakennus on nelikerroksinen ja tasakattoinen. Rakennusoikeus on 10 000 k-m2. Tämän lisäksi maan alle saa toteuttaa pysäköinti-, varasto-, verstas- ja teknisiä tiloja.

Liikenne kaava-alueella kulkee Inspehtorinkatua pitkin. Kävely- ja pyöräily-yhteys, Katariina Aleksadrialaisen polku, Ylioppilaskylän poikki säilyy.

Autopaikkoja rakennetaan 22 autopaikkaa asuntoja varten sekä 18 autopaikkaa toimistotiloja varten ja 12 autopaikkaa pihalle liiketiloja varten.

Pyöräpaikkoja rakennetaan yksi pyöräpaikka 30 huoneistoneliömetriä kohti sekä 100 helposti saavutettavaa pyöräpaikkaa piha-alueelle. Puolet pyöräpaikoista tulee olla säältä suojattuja.

Alue on osa Turun läntisen ylioppilaskylän valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuurihistoriallista ympäristöä (RKY), joka tulee huomioida rakennuksen suunnittelussa. Aluetta koskevista suunnitelmista on kuultava museoviranomaista.

Rakennusoikeus lisääntyy alueella 5200 k-m2. Alustavien suunnitelmien mukaan alueelle on tulossa 175 uutta asuntoa ja arviolta noin 210 asukasta.

Vaikutukset

Kaavan mahdollistama rakentaminen luo uuden selkeästi julkisen keskuksen Ylioppilaskylän alueelle. Monipuoliset palvelut ja yhteistilat luovat uusia mahdollisuuksia opiskelijoiden kohtaamiseen sekä vapaa-ajalla että opiskelujen osana. Opiskelijoiden palvelut alueella paranevat.

Kun alueen nykyisten rakennukset puretaan, poistuu osa Ylioppilaskylän vanhasta rakenteesta. Purkaminen on perusteltua rakennusten erittäin huonon kunnon takia. Keskeinen alue voidaan käyttää tehokkaammin opiskelijoiden tarpeisiin.

Kilpailun voittaneen ehdotuksen mukainen rakentaminen tuo uuden ja erilaisen elementin Ylioppilaskylän kaupunkikuvaan. Rakennuksen kattomuoto, materiaalit, betoni ja puu, sekä julkisivun toistuva rytmi kytkevät rakennuksen tiukan strukturalistiseen vanhaan Ylioppilaskylään. Pyöreitä muotoja oli ehdotettu jo alkuperäisessä Ylioppilaskylän suunnittelukilpailun voittotyössä vuonna 1968, tosin pysäköintitaloina, jotka eivät toteutuneet. Myöhemmin kaarevia muotoja on toteutettu Ikituurin opiskelija-asuinrakennuksessa ja rakenteilla olevassa Aitiopaikan opiskelija-asuinrakennuksessa.

Kaavamuutoksella alueelta poistuu rakennusala päiväkodille. Tyyssijan kaava-alue ei ole paras sijoitusvaihtoehto päiväkodille, koska Ylioppilaskylän palvelut kokoava alue rakennetaan tiiviiksi ja monipuoliseksi keskuskortteliksi. Alueella tarvittavat palvelut täyttävät rakennuksen ensimmäisen kerroksen ja piha-alue ei ole riittävä päiväkotikäyttöön.

Ylioppilaskylän alueella toimii useita päiväkoteja, joten palvelun saatavuus alueella on hyvä. Ylioppilaskylän alueelta löytyy toimintaan paremmin sopivia paikkoja, esimerkiksi lähellä Halisten siltaa on hyvä sijainti päiväkodin sijoittamiseen myös jatkossa. Kyseiselle alueelle voidaan osoittaa päiväkotivaraus valmisteilla olevassa Uhrimäen kaavamuutoksessa.

Seuraavat vaiheet

Luonnoksesta pyydetään lausunnot Museovirastolta ja ELY-keskuksen ympäristö- ja luonnonvarat yksiköltä. Luonnoksen pohjalta valmistellaan kaavaehdotus arviolta keväällä 2018. Ehdotusvaiheessa tullaan vielä täsmentämään alueen rakennussuunnittelua ohjaavia määräyksiä, autopaikkamääräyksiä sekä määräyksiä rakennusten korkeudesta.

Liite 1Luonnoskartta "Tyyssija" pvm 24.10.2017

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 2Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 16.1.2017

Oheismateriaali 3Arvostelupöytäkirja Tyyssija ja Kylänkulma 25.8.2017

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 24.10.2017 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavaehdotuksen ”Tyyssija” pohjaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin asian palauttamisesta.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Anttila, Euro, Helin, Ilvessalo, Laukkanen, Lintunen, Manni, Mustonen, Sinervo, Van Ooik ja Wirén.

Sandelinin palautusehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 11-2.

Jakelu

tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö


Liitteet:

Ksylk § 334
Liite 1:Luonnoskartta "Tyyssija" pvm 24.10.2017