Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta33307.11.20175

4954-2016 (613, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos; "Fasaaninkatu", Pääskyvuori (os. Kotkankatu 2) (4/2017) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan 6- ja 7 -kerroksisten asuin-, liike- ja toimistorakennusten rakentaminen Littoistentien varteen. Päiväkodille on osoitettu rakennusoikeutta pihakannen tasolle. Rakennusoikeutta alueelle on osoitettu yhteensä 8750 k-m2. Rakennusoikeuden määrä kolminkertaistuu. Alueen uudeksi väestömääräksi arvioidaan noin 200 asukasta.

Ksylk § 333

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Christiane Eskolin 25.10.2017:

Kaavakonsultti, Arkkitehtitoimisto Tarmo Mustonen Oy on yhdessä kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikön kanssa laatinut 25.10.2017 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen.

Nykytilanne

Suunnittelualue sijaitsee Littoistentien varrella ja siihen kuuluvat korttelit 78 ja 80, Kotkan-, Fasaanin- ja Satakielenkadun katualue, Fasaaninpuistikko, Kirvisenpuisto ja osa Hurttivuorta sekä Fasaanin paikoitusalue. Alueen koko on noin 2,78 ha.

Littoistentien, Satakielenkadun ja Fasaaninkadun väliin jäävä Fasaaninpuistikko on istutettua ja hoidettua puistoaluetta. Fasaaninpuistikon itäpuolella, alueen keskiosassa sijaitsee kioskirakennus sekä yleinen paikoitusalue. Fasaaninkatu haarautuu etelään Kotkankaduksi. Risteysalueeseen rajautuu KOY Pääskyvuoren liikekeskuksen kiinteistö. Kiinteistössä toimii tällä hetkellä kirpputori sekä kunnallinen päiväkoti, jonka pinta-ala on noin 600 m2.

Päiväkoti kuuluu Pääskyvuoren päivähoitoyksikköön, jonka koko on kolme ryhmää eli 63 lasta. Alueen itäosassa sijaitsee Hurttivuori sekä Kirvisenpuisto, joka palvelee päiväkodin leikkikenttänä.

Naapurikorttelissa on lähikauppa, ravintola ja parturi-kampaamoja. Itäharjun Prisma ja Varissuon liikekeskus sijaitsevat kumpikin noin kilometrin päässä suunnittelualueesta.

Alueen itäosan Hurttivuori on jyrkkärinteinen, osittain paljas kalliokukkula, jonka korkeusasemien vaihteluväli on +25 - +47,7 metriä.

Kortteli 78 on KOY Pääskyvuoren Liikekeskuksen omistuksessa, muut alueet omistaa Turun kaupunki.

Suunnittelutilanne

Kaupunginvaltuuston 18.6.2001 hyväksymässä oikeusvaikutteisessa Turun yleiskaavassa 2020 suunnittelualue on osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AP). Alue varataan pääasiassa pientalovaltaiselle asumiselle sekä ympäristöön soveltuvien työtilojen, virkistyksen, palvelujen sekä alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön.

Alueella on voimassa neljä eri asemakaavaa. 17.8.1974 voimaan tulleessa asemakaavassa 16/1973 alue on Yhdistettyjen liike- ja asuntokerrostalojen korttelialuetta (ALK). Sallittu kerrosala on 2400 k-m² ja huoneistojen määrä 34. Rakennuksen julkisivupinnan ja vesikaton leikkauskohdan korkeusasemaksi on määritelty +46,46. Kotkankatu ja Littoistentie ovat katualueita.

25.6.1993 voimaan tullessa asemakaavassa 18/1991 alue on Kirvisenpuistoa, joka on varattu leikkikentäksi korttelin 78 päiväkotitoimintaa varten ja puistoa (VP). Kotkankatu on katualuetta.

2.11.1996 voimaan tullessa asemakaavassa 7/1996 alue on Liikerakennusten korttelialuetta kioskia varten (KL-1). Rakennusoikeuden määrä on 190 k-m2 yksikerroksiselle rakennukselle.

18.4.1987 voimaan tulleessa asemakaavassa 15/1984 alue on Yleistä pysäköintialuetta (LP) ja Fasaaninpuistikkoa (VP). Satakielenkatu ja Fasaaninkatu ovat katualueita.

Asemakaavan tavoitteet

Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan Turun kaupungin tavoitteiden mukaisesti täydennysrakentamisen lisääminen joukkoliikennekäytävien läheisyydessä. Suunnittelualue on keskustan ja Varissuon välisen vahvan joukkoliikennekäytävän varrella.

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Aloitteen asemakaavan muuttamiseksi on tehnyt Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitos ja KOY Pääskyvuoren Liikekeskus 27.4.2016.

Asemakaavan vireilletulosta on ilmoitettu kaavoituskatsauksessa 2017.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 9.5.2017 § 152. Lisäksi lautakunta päätti, että selvitys kaavan vaikutuksista päiväkotiverkkoon tuodaan luonnoksen yhteydessä lautakunnan käsiteltäväksi ja että kaavan yhteydessä tutkitaan mahdollisuutta sijoittaa suunnittelualueelle päiväkoti.

Mielipiteet osallistumis- ja arviointivaiheessa pyydettiin antamaan 18.6.2017 mennessä.

Alustavia maankäyttöluonnoksia esiteltiin asukastilaisuudessa 23.8.2017. Tilaisuus pidettiin Varissuon kirjastossa. Paikalle oli saapunut viisi henkilöä.

Tilaisuudessa esitetyt mielipiteet kaavahankkeesta olivat puoltavia ja hanketta pidettiin yleisesti hyvänä. Alueen uusia liikennejärjestelyjä kannatettiin.

Selvitykset

Ympäristösuojelu on arvioinut alueen luontoarvot. Suojelukohteita ei ole löytynyt.

Meluselvitys laaditaan kaavaehdotuksen valmisteluvaiheessa.

Asemakaavanmuutosluonnos

Luonnos on laadittu aloitteentekijöiden kaavakonsultin laatimien viitesuunnitelmien pohjalta. Asemakaavanmuutoksella tutkitaan kortteleiden 78 ja 80 sekä lähiympäristön asemakaavojen muuttamista siten, että alueelle voidaan sijoittaa liikerakentamisen lisäksi asuinkerrostaloja ja kunnallinen lasten päiväkoti. Samalla suunnittelualueen liikennejärjestelyjä selkiytetään.

Rakentamiseen osoitetut alueet ovat: Asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialue AL-1. Korttelialueeseen tulee sijoittaa katutasoon liike- ja toimitiloja, autopaikat ja väestösuoja- ja varastotiloja sekä teknisiä tiloja. Kortteliin 78 pihakannen tasolle on osoitettu rakennusala lasten päiväkodille noin 750 k-m2. Uudet rakennukset ovat 6- ja 7 -kerroksisia.

Uutta rakennusoikeutta kortteleille 78 (asukkaita noin 170) ja 80 (asukkaita noin 30) osoitetaan yhteensä 8 750 k-m2.

Kaavalla muodostetaan uusi katu- ja ajoyhteys korttelin 78 pihakannelle, jossa sijaitsee korttelipiha ja sisäänkäynti päiväkotiin. Uuden katu- ja ajoyhteyden muodostamista varten kortteliin 78 eteläreunaan liitetään osa Kirvisenpuistosta, noin 65 m2 sekä kaavan 18/1991 katualueesta noin 45 m2 ja nimeämättömästä puistoalueesta noin 95 m2. Tästä puistoalueesta loput muutetaan katualueeksi. Tällä muutoksella varmistetaan turvallinen saattoliikenne ja pelastustoimen pääsy kortteliin. Hurttivuoren puistoalue vastaavasti laajenee noin 13 m2 verran.

Kirvisenpuisto palvelee edelleen päiväkodin leikkialueena.

Jalankulku- ja polkupyöräyhteys säilyy edelleen Kotkankadun päästä Littoistentielle.

Autopaikat

Korttelin 78 autopaikkoja on yhteensä 84 kpl ja ne sijaitsevat rakenteellisena pihakannen alla katutasossa.

Autopaikkoja on osoitettu korttelin 80 pihatasoon yhteensä 15 kpl.

Kotkankatu 2:n päiväkoti

Asemakaavaluonnoksessa kortteliin 78 esitetään rakennusalaa päiväkodille, johon on mahdollista osoittaa tilat kolmelle ryhmälle eli 63 lapselle.

Asemakaavan vaikutukset

Nykyinen 2-kerroksinen liike- ja asuntokerrostalo ja yksikerroksinen kioskirakennus puretaan. Tilalle rakennetaan 6- ja 7-kerroksiset asuinkerrostalot. Satakielenkatu liittyy Littoistentiehen. Fasaaninkadun katualuetta Littoistentien risteysalueella liitetään rakennuskortteleihin jolloin alueen ajoliikenne selkiytyy. Jalankulku- ja polkupyöräyhteys Fasaaninkadulta Littoistentielle säilyy.

Asemakaava tiivistää ja eheyttää kaupunkirakennetta. Kaupunkirakenteen tiivistäminen on yhteiskunnalle taloudellista alueella, jonka läheisyydessä palvelut ja tekninen huolto ovat olemassa.

Uuden rakentamisen myötä näkymät rajoittuvat Hurttivuoren puistoon idästä, naapurikorttelin Fasaaninkadun asuinkerrostaloista ja puistosta itään päin katsottuna.

Liite 1Luonnoskartta "Fasaaninkatu" pvm 25.10.2017

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 2Viitesuunnitelmat Arkkitehtitoimisto Tarmo Mustonen Oy 25.10.2017

Oheismateriaali 3Päiväkotiselvitys 24.10.2017

Oheismateriaali 4Pääskyvuoriseura ry:n mielipide 6.11.2017

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 25.10.2017 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavaehdotuksen ”Fasaaninkatu” pohjaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta päätti

Maaskola ja Keskikastari ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö


Liitteet:

Ksylk § 333
Liite 1:Luonnoskartta "Fasaaninkatu" pvm 25.10.2017