Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta26006.09.201710

6391-2005 (235, 021)

Lausunnon antaminen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Finavia Oyj:n ympäristöluvan mukaiseen selvitykseen (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 260

Ympäristönsuojelu, ympäristötarkastaja Kimmo Savonen 1.9.2017:

Asia

Finavia Oyj on toimittanut aluehallintovirastoon Turun lentoaseman ympäristöluvan mukaisen selvityksen koskien Pomponrahkan Natura 2000 –aluetta ja pohjavesialueiden vesiolosuhteita sekä niiden parantamista.

Ympäristöluvan ehtojen mukaan Finavia Oyj:n on osallistuttava viereisen Natura 2000 -alueen

(FI0200061, Pomponrahka) ja lentoasema-alueen tärkeiden pohjavesialueiden (Munittula 0285351 ja Lentokenttä 0285302) vesiolosuhteita ja niiden parantamista koskeviin alueen muiden toimijoiden kanssa tehtäviin yhteisselvityksiin vaikutustensa mukaisella kustannusosuudella. Lupamääräysten mukaan aluehallintovirasto voi tarvittaessa antaa Finavia Oyj:lle selvityksiin perustuen lisämääräyksiä vesiolojen parantamiseksi Natura-alueella.

Toimenpideselvityksen mukaiset hankkeet

Finavia Oyj:n ja Turun kaupungin teettämä Pomponrahkan tila- ja toimenpideselvitys valmistui 19.2.2016. Keskeisimpiä toimenpiteitä suoalueen vesitalouden parantamiseksi ovat suo-ojien täyttö ja kuivumisen seurauksena aikaisemmin avoimille suoluontotyypeille muodostuneen haihduntaa lisäävän puuston poisto. Turun kaupunki haki ennakoivasti tammikuussa 2016 poikkeamisluvan hoitotöiden aloittamiseen Pomponrahkan luonnonsuojelualueella. Ennallistamistoimet aloitettiin välittömästi saman vuoden helmikuussa, jolloin luonnonhoidolliset metsänkäsittelyt kohdentuivat Natura-alueen kaakkois- ja luoteisosiin. Epäedulliset sääolot ja maan heikko routaantuminen ovat hidastaneet metsänkäsittelytoimia, jotka jatkuivat kuluvana vuonna noin 8 hehtaarin alalla keidassuoyhdistymillä varsinaisen Pomponrahkan itäreunalla. Luonnonsuojelualueella tehtävien töiden poikkeamispäätös on voimassa kuluvan vuoden loppuun asti. Edullisissakaan tulevan talven sääoloissa kaikkia toimenpideselvityksen mukaisia metsänkäsittelyjä ei saada vuoden 2017 aikana päätökseen. Töiden loppuun saattaminen edellyttää jatkoaikaa poikkeamisluvalle.

Natura-alueen eteläosaa sivuaa Turun Kehätie, jonka kuivatusjärjestelyt edellyttävät suoalueen reunaan rakennettavaa patoa ennen kuin suo-ojia voidaan ryhtyä täyttämään. Kehätien varteen on rakenteilla myös Turusta Raisioon johtava runkovesijohto. Tämä rakennustyö käynnistyy lähiaikoina ja valmistuu vuonna 2018. Runkovesijohdon rakennustyön aikataulu on sidoksissa padon rakentamiseen ja näiden rakennushankkeiden aikataulut sovitetaan yhteen. Vedenpinnan tason kohottamiseen voidaan ryhtyä aikaisintaan näiden rakennushankkeiden valmistuttua. Suon eteläosan metsänkäsittely on myös saatava päätökseen ennen kuin ojien veden virtausta ryhdytään säätelemään.

Finavia on selvitellyt vaihtoehtoja Natura-alueen pohjoisosaan sijoittuvan avo-ojan putkittamiselle ja päätynyt toimenpidesuunnitelmassa esitetylle kannalle ojan muuttamiseksi hulevesiviemäriksi, jonne kiitoradan kuivatusvedet johtuvat. Ojan umpeutuminen hulevesiviemäriksi mahdollistaa myös pohjoisosan Isosuon ojien tukkimisen ja suoalueen veden pintatason kohottamisen.

Osana Natura-alueen vesitalouden parantamista ovat vedenottamoiden lupien tarkistaminen. Turun kaupunki tulee hakemaan Lentokentän vedenottamon vesiluvan mitätöimistä, jolloin niiltä osin tilanne palautuu virallisesti tasolle, joka vallitsi ennen vedenottoa. Kyseiseltä ottamolta ei ole otettu vettä käyttöön yli kymmeneen vuoteen.

Ympäristönsuojelun lausuntoehdotus

Turun kaupungin ympäristönsuojelun mukaan toimenpideselvityksessä on riittävästi pystytty hahmottamaan suoalueen vesitalouteen vaikuttavat keskeisimmät tekijät ja ennallistamisen edellyttämät toimet.

Pomponrahkan tilaa koskevista selvityksistä käy ilmi, että Natura-alueella on meneillään kehitys kohti palautumattomia luonnon monimuotoisuuden menetyksiä, ellei suokohteiden vesitalouden heikkenemistä saada hallintaan. Alueen luonnontilassa tapahtuvat muutokset ovat seurausta pitkän aikaa jatkuneiden maankäytön muutosten ja eri hankkeiden yhteisvaikutuksista. Suoalueen vesitalous muodostaa monimutkaisen kokonaisuuden, jonka toimintaan ja arviointiin liittyy monia epävarmuustekijöitä. Natura-alueen suojeluarvojen näkökulmasta alueelle kohdentuvien hankkeiden vaikutusten arvioinnissa ja seurannassa tulee noudattaa varovaisuusperiaatetta. Tämä koskee myös lentoasemaa yhtenä keskeisenä alueella vaikuttavana toimijana. Kaikissa yhteyksissä tulee tarkastella voidaanko lentoaseman hulevesien imeyttämiseen, viemäröintiin ja johtamiseen liittyvillä ratkaisuilla vähentää Natura-kohteelle mahdollisesti aiheutuvia haitallisia seurauksia. Samaa periaatetta on sovellettava myös muuhun maankäyttöön ja alueella tehtäviin hankkeisiin kuten kaavoitusratkaisuihin.

On tärkeää, että alueen toimijat sitoutuvat toimenpideselvityksen perusteella käynnistettyjen suoalueen vesitalouden hallintaa ja parantamista koskevien hankkeiden toimenpanoon ja seurantaan. Vaikutusten seurannassa ja tarkkailuohjelmassa tulee keskittyä suoluontotyypeillä havaittaviin vesitalousvaikutuksiin koska eliölajistotason muutosten havaitsemiseen saattaa helposti kulua jopa kymmeniä vuosia.

Lentokenttä lähiympäristöineen on merkittävä maankäytön kehittämisalue. Natura-alueen välitön läheisyys ja sen suojeluarvoihin kohdistuvat vaikutukset asettavat toiminnoille selkeitä reunaehtoja. Kaikkia alueelle suunniteltavia toimia joudutaan lainsäädännön edellyttämällä tavalla tarkastelemaan Natura-vaikutusten näkökulmasta. Tavoitteena tulee olla toimenpideselvityksen mukaisten ennallistamistöiden mahdollisimman nopea loppuun saattaminen. Keskeistä on laatia toimenpideselvitykseen pohjautuva seurantaohjelma, jonka perusteella voidaan turvata suoalueen vesitalouden pysyvä kehittyminen tilanteeseen, joka ylläpitää Natura-alueen suoluonnon tilan elpymistä. Seurantaan sisältyvät myös tarvittavat ennallistamistöiden muutokset ja täydennykset. Tämän tilanteen saavuttaminen mahdollistaisi ja helpottaisi käytännössä huomattavasti lentokentän ympäristöön kohdentuvan maankäytön suunnittelua.

Toimenpideselvitys

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausEtelä-Suomen aluehallintovirasto