Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta25806.09.20178

2126-2017 (041)

Vuoden 2017 toiminnan ja talouden 2. osavuosikatsaus kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan osalta (Hal)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 258

Ympäristötoimiala, va. toimialajohtaja Christina Hovi 30.8.2017:

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2017 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Toinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.–30.6.2017. Osavuosikatsaus sisältää toiminnan ja talouden raportoinnin sekä ennusteen vuoden 2017 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta.

Muutokset toimintaympäristössä

Turun kasvu ja väestönkehitys ovat olleet viime vuosina nopeampaa kuin on ennakoitu. Varsinais-Suomessa on käynnissä positiivinen rakennemuutos, jonka myötä teollisuuden työpaikat ovat voimakkaassa kasvussa. Kaupunginhallitus päätti 22.5.2017 nostaa valmisteilla olevan yleiskaavan väestö- ja työpaikkatavoitetta, jotta tavoiteltavaa kasvua ja positiivista rakennemuutosta kyetään täysipainoisesti tukemaan; vuonna 2029 Turussa on 220 000 asukasta ja 115 000 työpaikkaa. Rakentaminen on vilkastunut vuoden 2017 ensimmäisellä vuosipuoliskolla ja rakentamisen arvioidaan jatkuvan vilkkaana myös loppuvuoden.

Kasvulla on vaikutuksia mm. maankäytön suunnitteluun, liikkumiseen ja valvontaan. Tähän kaupungin kasvuun on varauduttava riittävin resurssein.

Toiminta

Yleiskaavoitusohjelman arvioidaan toteutuvan lähes tavoitteiden mukaisesti.

Satava-Kakskerran osayleiskaavaluonnos ja Maaria-Ilmaristen uusi osayleiskaavaluonnos hyväksyttiin kaupunginhallituksessa keväällä, jonka jälkeen ne ovat olleet nähtävillä ja lausunnoilla. Yleiskaava 2029 kaavaluonnos ja Hirvensalon osayleiskaavaehdotus etenevät syksyllä kaupunginhallituksen käsittelyyn. Sen sijaan Lentokentän ympäristön osayleiskaavatyössä tarvitaan edelleen ratkaisuja Natura-alueen ennallistamiseen liittyvissä toimenpiteissä ja liito-oravareviireihin liittyviä selvityksiä.

Turun liikennejärjestelmän kehittämisohjelman tavoitteena on olla yhteenveto ja aikataulutussuunnitelma eri liikennejärjestelmän kehittämishankkeista. Työn käynnistämistä ei ole pystytty resursoimaan vielä kuluvalle vuodelle ja sen laadinta joudutaan siirtämään vuodelle 2018. Konsulttityö raitiotien jatkosuunnittelusta valmistuu kuluvan vuoden aikana. Runkobussilinjaston linjastosuunnittelu on käynnissä. Vuoden 2017 loppuun mennessä reittisuunnittelu on tärkeimmiltä osin tehty ja luonnokset runkobussien kaistoista keskusta-alueella ovat valmiit sekä kaavanmuutoksia vaativat kohteet ja vaihtopysäkkien paikat ovat tiedossa. Pyöräilyn kehittämisohjelmasta valmistuu syksyllä ehdotus, joka tuodaan päätöksentekokäsittelyyn lausuntovaiheen jälkeen keväällä 2018. Pysäköinnin linjaukset ovat valmisteilla. Keskustan liikennesuunnitelma etenee kytkettynä yleiskaava 2029 työn kanssa.

Vesihuollon kehittämissuunnitelmaehdotus etenee syksyllä 2017 kaupunginhallituksen hyväksymiskäsittelyyn yhdessä yleiskaava 2029 luonnoksen kanssa.

Vuodelle 2017 asetetut kaavoituksen tuotantotavoitteet arvioidaan ylittyvän. Kesäkuun loppuun mennessä lautakunnan hyväksymät kaavaehdotukset ovat sisältäneet noin 4.000 kem2 uutta rakennusoikeutta pientaloille, vajaat 108.000 kem2 asuinkerrostaloille ja noin 261.000 kem2 elinkeinoille. Kuluvan vuoden lopulla arvioidaan, että uutta kerrosalaa on tuotettu yhteensä noin 16.000 kem2 pientaloille, 378.000 kem2 asuinkerrostaloille ja 298.000 kem2 elinkeinoille. Kerrosalan lisäys asuinkerrostaloille on poikkeuksellisen suuri verrattuna viimeaikaiseen kehitykseen. Luku sisältää myös kaupungin tuotantoyhtiöille kaavoitettua kerrosalaa yhteensä noin 73.000 kem2.

Vuonna 2017 valtuuston hyväksymiskäsittelyyn on ohjelmoitu 20 asemakaavaa. Kesäkuun loppuun mennessä kaupunginvaltuusto oli hyväksynyt kahdeksan asemakaavaa (Vähäheikkiläntie 37, Ruusukortteli, Kunnallissairaalantie 36-52, Puutarhakatu 41, Pääskyvuorenrinne, Yrjänänaukio, Työmiehenpuisto, Virusmäentie 65a). Vuoden loppuun mennessä valtuuston hyväksymiskäsittelyyn on tarkoitus viedä Turku Energian tontin asemakaava. Usean asemakaavan valmistelu on viivästynyt eri syistä; muuttuneista tarpeista johtuen osa kaava-alueita on laajennettu, lisäselvityksiä on tehty, maanomistusoloissa on tapahtunut muutoksia ja kehittämiskumppanien valinta on kestänyt suunniteltua pitempään. Seitsemässä asemakaavassa edellytetään maankäyttösopimuksen solmimista ennen kaupunginhallituksen hyväksymiskäsittelyä. Maankäyttösopimusneuvottelut käy Kiinteistöliikelaitos ja sopimukset hyväksyy Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta. Kolmen asemakaavan valmistelu ei ole edennyt, sillä valmisteluresurssit on kohdennettu strategisesti merkittäviin hankkeisiin.

Vaikutuksiltaan merkittävien asemakaavojen valmistelu kestää reilut kaksi vuotta (mediaani 25,9 kk vuonna 2016). Vuodelle 2018 hyväksymiskäsittelyyn ohjelmoiduista kaavoista käynnissä on 20 kpl ja viisi on tarkoitus käynnistää syyskaudella 2017. Osa aloitteista on rauennut, osa yhdistetty toiseen kaava-alueeseen ja osa odottaa neuvottelu- ym. muita ratkaisuja. Vuonna 2017 on käynnistetty 18 kaavaa ja loppuvuonna käynnistetään viisi vuonna 2019 valtuuston hyväksymiskäsittelyyn ohjelmoituja kaavoja.

Operatiivinen sopimus 2017 sisältää lautakunnalle delegoitujen, ns. vaikutuksiltaan vähäisten asemakaavojen ohjelmoinnin. Vuodelle 2017 on ohjelmoitu hyväksyttäväksi 9 vähäistä asemakaavaa, jotka ovat tulossa lautakuntakäsittelyyn loppuvuoden aikana.

Tavoitteelliset aikataulut ovat edistäneet kaavojen valmistelua vaikka asetetuissa aikatauluissa ei ole aina pysytty. Asemakaavojen valmisteluaikataulun viivästymiseen vaikuttaa mm. kaavoituksen painopisteen siirtyminen täydennysrakentamiseen ja kaavoitettavien aluekokonaisuuksien laajentuminen. Kaavojen valmistelusopimusneuvottelut ovat kestäneet suunniteltua pidempään kun pyrkimyksenä on ollut selvittää naapurikiinteistöjen mukaantuloa tarkoituksenmukaisemman kokonaisuuden aikaansaamiseksi. Yksityisten maanomistajien kanssa solmitaan maankäyttösopimuksia, joissa sovitaan yhdyskuntarakentamisen kustannusten jakamisesta. Viivästymiseen vaikuttaa osaltaan myös useiden valmistelijoiden eläköityminen vuonna 2016. Tuotanto- ja aikataulutavoitteiden saavuttamiseksi on konsulttien käyttöä lisätty kaavojen valmistelussa.

Toimialauudistus, jolla Kiinteistötoimiala ja Ympäristötoimiala yhdistetään, etenee. Kaupunginvaltuusto hyväksyi toukokuussa uuden hallintosäännön. Vuoden 2017 loppuun mennessä on tarvittavat päätökset tehty ja vakanssit täytetty siten, että uusi kaupunkiympäristötoimiala aloittaa toimintansa vuoden 2018 alusta. Maankäytön toimintamalli päivitetään vastaamaan uutta toimialarakennetta ja sen täysimääräinen käyttöönotto siirtyy ensi vuoteen.

Itämeren suojelua toteutetaan Turussa pääasiassa Itämerihaasteen toimenpideohjelman mukaisesti. Ohjelmassa on listattu Turulle noin 80 eri Itämeren tilaan vaikuttavaa toimenpidettä. Toimenpiteiden toteutumisesta raportoidaan ainoastaan kerran vuodessa. Arvio on, että vuoden 2017 lopussa kaupungin eri hallintokunnissa ja laitoksissa on käynnissä tai saatu valmiiksi 72 toimenpideohjelman mukaista toimenpidettä. Osa toimenpiteistä ovat sellaisia, joihin kaupungilla on rajalliset vaikuttamismahdollisuudet, kuten esim. merialuesuunnittelu. Näiden osalta toimenpiteitä on vielä aloittamatta.

Kaupungin kasvihuonekaasupäästöjä seurataan myös kerran vuodessa. Ennakkotietona vuoden 2015 tilanteeseen verrattuna kasvihuonekaasupäästöjen määrä laski 1 115 000 tonnista (CO2-ekv) 984,2 tonniin vuonna 2016. Ennakkotieto kuluvan vuoden kasvihuonekaasupäästöistä on saatavilla vasta ensi vuonna, jonka vuoksi kehitystä voidaan arvioida vasta vuonna 2018.

Ympäristöterveydenhuollossa suunnitelmallisten tarkastusten määrä arvioidaan alittavan vuodelle 2017 asetetun tavoitteen (tav 66 %, enn 60 %). Terveydensuojelu- ja tupakkavalvonnassa on merkittävä määrä ei-suunnitelmallisia tarkastuksia, jotka tehdään yhteydenottojen perusteella liittyen terveyshaittaepäilyihin tai uuden toiminnan aloittamiseen. Tarkastuksia oli tehty kesäkuun loppuun mennessä yhteensä 836 kpl, joista suunnitelmallisia tarkastuksia 435 kpl. Terveydensuojeluvalvonnassa suunnitelmallisten osuus oli 33 % (112/342), elintarvikevalvonnassa 71 % (320/448) ja tupakkavalvonnassa 7 % (3/46). Luvuissa ei ole mukana valvontaeläinlääkärin tekemiä eläinsuojelu- ja eläintautilain nojalla tekemiä tarkastuksia 58 kpl. 

Digitaalinen kaavoitus etenee suunniteltua aikataulua hitaammin, sillä päätös puitesopimustoimittajista tehtiin toukokuussa 2017. Toteutuksen kilpailuttaminen venyttää projektin valmistumista ensi vuoden kevääseen. Myös Ruissalon opastuksen digitalisointi on viivästynyt. Toiminta uusissa tiloissa Kasvitieteellisellä Puutarhalla on edellyttänyt tiloja koskevia muutoksia, jotka valmistuvat vasta syksyllä 2017. Uudistus toteutetaan loppuun vuoden 2018 aikana.

Ympäristötoimiala osallistuu miehittämättömän älyförin suunnitteluun. Vuonna 2017 tehdään konseptisuunnittelua yhdessä kumppanin kanssa.

Talous

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan tulojen ennustetaan ylittyvän n. 1431 t€, joka johtuu pääasiassa rakennusvalvontatulojen lisääntymisestä.

Menojen ennustetaan alittuvan 33 t€. Henkilöstön määrän ennustetaan olevan loppuvuodesta 167 htv. Tämä on 6 htv vähemmän kuin toimialalle on asetettu. Tässä luvussa on mukana myös joukkoliikenteen henkilökunta. Toimialalla on edelleen täyttämättä vakansseja, joiden täyttämiseen on saatu kaupunginjohtajan lupa. Rakentamisbuumi heijastuu työvoiman saatavuuteen. Ulkopuolisella rahoituksella on 15,5 htv:tta.

Oheismateriaali 1Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan vuoden 2017 2. osavuosikatsaus

Oheismateriaali 2Strategiset maankäytön hankkeet

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsee vuoden 2017 talouden 2. osavuosikatsauksen tiedoksi ja lähettää sen kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän kokouksessa muuttamasta ehdotuksesta yksimielisesti.

Esittelijän täydennykset olivat seuraavat:

Oheismateriaali 3Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan vuoden 2017 2. osavuosikatsaus muutettu 6.9.2017 (KSYLK § 258)

Jakelu

tiedKaupunginhallitus