Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Ympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelujohtaja11910.08.2017 

7936-2017 (746)

Päätös jätevesiviemäriin liittymistä koskevan vapautuksen myöntämiseksi kiinteistölle 853-83-60-2, Eskonkatu 1

Hakemus

Osoitteessa Eskonkatu 1 sijaitsevan kiinteistön 853-83-60-2 omistaja on hakenut vesihuoltolain (681/2014) 11 §:n perusteella vapautusta liittymisvelvollisuudesta vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriverkkoon.

Kyseessä on siirrettävä curling-halli, jonka kaikki jätevedet johdetaan 5,4 m3:n umpisäiliöön. Säiliössä on täyttymishälytys. Arvioitu vedenkulutus on 160 litraa päivässä. Kiinteistön hulevesistä osa johdetaan viereisen jäähallin hulevesiviemäriin ja osa kiinteistön rajaojaan.

Lausunnot

Ympäristönsuojelu ei pyytänyt lausunto Turun Vesihuolto Oy:tä siksi, että asiasta on suunnitteluvaiheessa oltu yhteydessä Turun Vesihuolto Oy:hyn ja vapautus on määräaikainen. Turun kaupungin ympäristöterveydenhuollolta pyydettiin lausunto. Naapureille ei annettu tilaisuutta esittää mielipiteitä, koska lähistöllä ei ole häiriintyviä kohteita.

Ympäristöterveydenhuollon lausunnossa todettaan, että vesien johtamisesta ei ole odotettavissa terveydellistä haittaa.

Vesihuoltolain määräykset ja Turun kaupungin toiminta-aluerajaukset

Lain vesihuoltolain muuttamisesta 11 §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen myöntää hakemuksesta vapautuksen liittymisvelvollisuudesta. Vapautus liittämisvelvollisuudesta on myönnettävä, jos

1. liittäminen verkostoon muodostuisi kiinteistön omistajalle tai haltijalle kohtuuttomaksi, kun otetaan huomioon kiinteistön vesihuoltolaitteiston rakentamisesta aiheutuneet kustannukset, liittämisestä aiheutuvat kustannukset, vesihuoltolaitoksen palvelujen vähäinen tarve tai muu vastaava erityinen syy; ja

2. vapauttaminen ei vaaranna vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella.

Lisäksi edellytyksenä jätevesiviemäriin liittämisvelvollisuudesta vapauttamiselle on, että kiinteistön jätevesien johtaminen ja käsittely voidaan järjestää ympäristönsuojelulaissa säädettyjen vaatimusten mukaisesti.

Kiinteistö sijaitsee Turun Vesihuolto Oy:n toiminta-alueen vesijohdon ja jätevesiviemärin piiriin määritellyllä alueella.

PäätösYmpäristönsuojelujohtaja päättää, että kiinteistölle 853-83-60-2, osoitteessa Eskonkatu 1 myönnetään vesihuoltolain 11 §:n mukainen määräaikainen vapautus jätevesiviemäriverkostoon liittymisestä. Vapautus on voimassa 21.8.2021 asti. Jos liittämättömyydestä aiheutuu haittaa naapureille, terveydelle tai ympäristölle, on kiinteistö liitettävä vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriin. Umpisäiliö tulee tyhjentää ympäristönsuojelumääräysten mukaisesti vähintään kerran vuodessa.

Hulevesiasiat eivät enää kuulu vesihuoltolain mukaiseen käsittelyyn, joten vapautusta hulevesiviemäriin ei tämän lain nojalla voida myöntää.

Perustelut

Liittämisestä verkostoon voidaan katsoa kiinteistön omistajalle kohtuuttomaksi, kun otetaan huomioon liittämisestä aiheutuvat kustannukset. Lisäksi vesihuoltolaitoksen palvelujen tarve on vähäinen. Vapauttamisen ei oleteta vaarantavan vesihuoltolaitoksen taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella, koska vapautus on määräaikainen. Jätevesien käsittely pystytään hoitamaan asianmukaisesti, kun noudatetaan ympäristönsuojelumääräysten mukaista umpikaivon tyhjennysvelvoitetta.

Rakennusvalvonta vastaa hulevesivapautusten myöntämisestä.

 

 

Olli-Pekka Mäki

vt. ympäristönsuojelujohtaja

 

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

aoTurku Curling Arena Oy
tiedTurun Vesihuolto Oy
tiedKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta
tpvBrunila Nina