Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta

6.6.2017

Aloite: Fölin vesibussiliikenne muutettava välittömästi esteettömäksi

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti maaliskuun 22. päivä aloittaa kesän 2017 ajaksi Fölin vesibussikokeilun Turun keskustan ja Ruissalon välillä.

Lautakunnan esittelytekstin päätöksen mukaan kokeilussa pyritään liikkumisen esteettömyyteen, mutta lopulta kokeilun toteuttaminen aloitettiin ilman asianmukaisia panostuksia esteettömiin laitureihin. Vesibussiliikenteen toteutus syrjii liikuntarajoitteisia ja on yhdenvertaisuuslain vastaisesti toteutettu.

Palautteesta huolimatta asiaa ei ole korjattu, vaan kaupunki on jatkanut syrjivän kokeilun jatkamista valmistelun kiireelliseen aikatauluun vedoten. Viranomainen ei ole toiminut yhdenvertaisuuslain yhdenvertaisuuden edistämisvelvoitteen mukaisesti. Esteellisyyden perusteeksi esitetty nopea aikataulu ei ole perusteltu ja riittävä syy olla välittämättä laista ja ihmisten yhdenvertaisuudesta.

Edellä esitettyyn perustuen esitämme, että Turun kaupunki ryhtyy välittömästi toimenpiteisiin, joilla Fölin vesibussiliikenteestä tehdään esteetön. Julkisten joukkoliikennepalveluiden tulee olla yhdenvertaisesti kaikkien saavutettavissa ja käytettävissä.

Elina Sandelin

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan jäsen

Wellu Koivisto

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan jäsen