Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Ympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri1826.05.2017 

3920-2017 (233)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Vantaan Festivaalit Oy:n Ruisrock-tapahtumaa koskevasta meluntorjuntailmoituksesta

Vantaan Festivaalit Oy on 31.3.2017 jättänyt ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen tilapäistä melua aiheuttavasta tapahtumasta koskien Ruisrock-festivaalin järjestämistä Ruissalon Kansanpuistossa.

Järjestäjä esitti vuonna 2015 festivaalia koskevan hankekuvauksen vuosien 2015 – 2017 tapahtumien osalta, joka hyväksyttiin 22.6.2015 ympäristönsuojelujohtajan päätöspöytäkirjalla  § 229. Festivaali vaatii vuosia etukäteen tehtäviä suunnitelmia ja järjestäjän kanssa on sovittu tapahtuman järjestelyperiaatteiden, mukaan lukien luontovaikutusten seuranta, hyväksymisestä kolmen vuoden ajalta.

Ajankohta ja esiintymislavat

Vuonna 2017 tapahtuma järjestetään viikonloppuna 7. - 9.heinäkuuta. Äänentoiston testausta on torstaina 6.7. klo 08.00–22.00, perjantaina 7.7. klo 08.00–16.00, lauantaina 8.7. klo 09.00 – 13.00 ja sunnuntaina 9.7. klo 09.00 – 13.00.

Varsinaiset konsertit ovat perjantaina 7.7. klo 16.00–02.30, lauantaina 8.7. klo 13.00–02.30 ja sunnuntaina 9.7. klo 13.00–00.00. Konsertit perjantaina ja lauantaina klo 01.30 – 02.30 ovat ainoastaan teltassa sisällä.

Kansanpuistoon sijoitetaan kolme ulkoilmalavaa (Rantalava, Niittylava ja Merilava), yksi esiintymisteltta (Telttalava) ja kaksi pientä esiintymispistettä. Rantalava on sijoitettu kansanpuiston rannan länsireunalle soittosuunnan ollessa lavalta rantaviivan mukaisesti kaupunkiin päin. Niittylava on sijoitettu autojen kääntöpaikan kaakkoispuolelle, josta soittosuunta on sama kuin Rantalavalla. Merilava sijaitsee pääportin läheisyydessä Rantapromenadia tultaessa. Soittosuunta Merilavalta on saaren sisäosaa kohti eli itäkoilliseen. Telttalava on nimensä mukaisesti teltassa sisällä ja lava on sijoitettu festivaalialueen koilliskulmaan lähelle Kansanpuistontietä.

Melutasot ja -seuranta

Viimevuotiseen tapaan musiikin esittämistä jatketaan Telttalavalla klo 02.30 asti. Viimeisen tunnin aikana esityksiä on vain yhdellä teltassa sisällä olevalla lavalla. Musiikin tyylilaji (rap / hiphop) on valittu siten, että äänitasot voidaan pitää kohtuullisina ja bassotaajuuksia voidaan välttää.

Hakija on esittänyt seuraavat melurajat noudatettavaksi lavan äänentarkkailupisteissä:

Yllä olevilla dB-rajoilla äänentasojen oletetaan pysyvän annettujen arvojen sisällä tapahtuma-alueen lähimmän asuinrakennuksen luona:

Äänitasoja tarkkaillaan jatkuvatoimisesti koko tapahtuman ajan ja mikäli ylityksiä raja-arvoissa ilmenee, niihin puututaan välittömästi.

Asian käsittely

Ruisrock-festivaalin meluntorjuntailmoituksen vireilläolosta on 3. – 19.5.2017 kuulutettu kaupungin internet-sivuilla ja ilmoitustaululla sekä 4.5.2017 julkaistu ilmoitus Turun Sanomissa.

Kirjallisia muistutuksia ei jätetty määräaikaan mennessä.

PäätösYmpäristönsuojelulain 122 §:n määrään seuraavaa:

Tapahtuman järjestämisessä tulee noudattaa ympäristönsuojelujohtajan päätöspöytäkirjassa 229 § / 22.6.2015 annettuja määräyksiä sekä seuraavia täydentäviä, muutoksista johtuvia määräyksiä:

Toiminta-ajat ja meluntorjunta

Konsertit saa järjestää 6. – 9.7.2017 välisenä aikana seuraavasti:

Määräysten perustelut

Tarkemmat melutasomääräyksiä, meluseurantaa, jätehuoltoa, alueen aitaamista ja rajaamista, kulkemisjärjestelyjä sekä luontoseurantaa koskevat määräykset perusteluineen on annettu vuoden 2015 kolmea vuotta koskevan päätöksen yhteydessä.

Koska etenkin matalat äänet kantautuvat kauas ja kulkeutuvat tehokkaasti seinien ja muiden melulta suojaavien rakenteiden läpi, on niistä tarpeen määrätä erikseen.

Musiikin esittämistä voi jatkaa klo 02.30 asti perjantaina ja lauantaina, koska musiikin aiheuttaman melutason pidetään sellaisella tasolla, että se ei ylitä voimassa olevaa Valtioneuvoston yöajan ohjearvotasoa lähimmän asuinrakennuksen kohdalla. Vuonna 2016 tehdyt melumittaukset osoittivat, että annettua melurajaa ei ylitetty. Lisäksi festivaalin aukiolon pidentäminen vähensi odotusten mukaisesti merkittävästi ruuhkaa Rantapromenadilla ja Ruissalon puistoitien pyörätiellä. Poistumisen jakautuminen tasaisemmin pidemmälle ajalle lisäsi turvallisuutta ja vähensi jonkin verran myös kasvillisuudelle koituvaa rasitusta kulkureittien varrella.

Melumittauksilla valvotaan päätöksen noudattamista.

Ruisrock-tapahtuma sijaitsee Natura 2000 -suojelualueverkostoon kuuluvalla alueella, jota koskee luonnonsuojelulain 65 §:n mukainen arviointivelvoite. Toiminnan harjoittajan tulee olla selvillä Festivaalien aiheuttamista mahdollisista tapahtuman aikaisista ja pidempiaikaista haittavaikutuksista Natura-alueen suojelun piiriin kuuluville eliölajeille ja luontotyypeille. Vuosittainen seuranta on tarpeen suojelutoimenpiteiden varmistamiseksi ja niiden vaikutusten seuraamiseksi.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 199 §).

Päätöksestä peritään Turun kaupungin valtuuston vahvistaman taksan mukainen 580 euron maksu ja sen lisäksi lehti-ilmoituskulut.

 

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

 

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoVantaan Festivaalit Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
tiedKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta