Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Ympäristötoimiala 
Toimialajohtaja3117.05.2017 

3912-2017 (615)

Poikkeamispäätös: Kesäniementie 33, Omakotitalo ja talousrakennus, Kakskerta (P 2017-435)

Ympäristötoimiala/ ympäristölakimies Nina Mattila 11.5.2017: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Kierlän kylän (442), Muurila -niminen tila rek. nro 1:21 ja Muurila II -niminen tila rek.nro 1:25

Osoite: Kesänimentie 33

Hakija

Teppo Viherkoski

Rakennushanke

Kaavoitustilanne

Turun kaupunkiseudun maakuntakaava (ym 23.8.2004), jossa rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys M: maa- ja metsätalousvaltainen alue. Maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitetut alueet, joita voidaan käyttää myös haja-asutusluonteiseen pysyvään tai loma-asutukseen sekä jokamiehen oikeuden mukaiseen ulkoiluun ja retkeilyyn.

Suunnittelumääräys: Suunniteltaessa loma-asutusta meren tai vesistön MRL 72 §:n mukaiselle ranta-alueelle tulee rakentamatonta varata mahdollisimman yhtenäisinä kokonaisuuksina vähintään 40 % suunniteltavan alueen kokonaisrantaviivasta. Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan kuntakaavoituksella vähäisessä määrin osoittaa myös uutta pysyvää asumista ja muita toimintoja, jotka eivät aiheuta ympäristöhaittoja.

Alueella on vireillä osayleiskaavan laatiminen. Kaupunginhallitus on hyväksynyt luonnoksen 8.5.2017 § 201.

Poikkeukset

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei tehty.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Päätöksen perustelut

Hakijalle on myönnetty lähes vastaavalle hankkeelle poikkeamispäätös vuonna 2014. Poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa ei ole haettu määräajassa ja näin ollen poikkeamispäätös on rauennut. Rakennuspaikka sijaitsee rantavyöhykkeellä Kakskerrassa vastapäätä Latosaarta. Rakennuspaikalla on ennestään lomarakennus 48 m2, joka puretaan uudisrakentamisen yhteydessä. Lisäksi tilalla on sauna, joka säilytetään. Museokeskuksella ei ollut huomautettavaa rakennuksen purkuun liittyen.

Rakennuspaikka on vireillä olevan osayleiskaavan luonnoksessa merkitty loma-asuntoalueeksi, jolla loma-asunnon muuttaminen pysyvään asuinkäyttöön edellyttää, että teiden rakentaminen, vedensaanti ja viemäröinti on järjestettävä pysyvän asumisen tasolle (RA-2). Rakennuspaikalle on olemassa oleva käyttökelpoinen tieyhteys ja se sijaitsee kohtuullisen matkan päässä joukkoliikenneyhteyksistä (n. 400 m). Jätevedet käsitellään liittämällä kiinteistö Kakskerta-satavan vesiosuuskunnan paineviemäriin. Rakennuspaikan naapuritilalla 853-442-1-53 sijaitsee ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettu rakennus.

Jotta suunniteltu rakentaminen soveltuisi mahdollisimman hyvin ympäristöön ja rantamaisemaan, hakemusta puolletaan ehdollisena. Asuinrakennuksen eteen tulee istuttaa näkösuojaksi puustoa ja suunnitteluratkaisu sopeuttaa ympäristöön.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukainen poikkeamisen myöntäminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1 asemapiirros 19.5.2014

va. toimialajohtaja Christina Hovi:

PäätösPäätin seuraavilla ehdoilla myöntää hakemuksen ja 19.5.2014 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

Samalla päätän, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa sekä naapurien kuulemisesta 70 euroa/ kuultava kiinteistö. Yhteensä 1180 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 24.5.2017.

va. toimialajohtaja Christina Hovi

Valitusosoitus liitteenä

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
aoViherkoski Teppo
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta
tiedRakennuslautakunta
tiedYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö
tiedKoskela Ljudmila
tiedMesikämmen Erja
tiedVesterholm Teija


Liitteet:

Yt § 31
Liite 1:Asemapiirros 19.5.2017