Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta10928.03.20175

11015-2016 (613)

Asemakaavanmuutosehdotus "Mt110 ja Haritun puistotien liittymä" Harittu, Koivula ja Skanssi (os. Uudenmaantie) (28/2016) (Ks)

Tiivistelmä:

Uudenmaantien pohjoista pyörätietä levennetään ja siirretään kauemmas alikulku-tunneleiden suuaukoista. Uudenmaantielle rakennetaan uusi valo-ohjattu liittymä, josta liikennöidään Kaarinan rajan ja Kaarningon vesilaitoksen välille rakennetta-valle uudelle asuinalueelle. Uudesta liittymästä liikennöidään myös Nurkkalankadulle ja Piispanristinkadulle.

Ksylk § 109

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Sissi Qvickström 17.3.2017:

Haritun, Koivulan ja Skanssin kaupunginosiin on laadittu 20.1.2017 päivätty ja 14.3.2017 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus. Kohde on ohjelmoitu kaavoitusohjelmassa.

Asemakaavanmuutoksen laadinta perustuu ELY-keskuksen aloitteeseen.

Nykytilannetta ja kaavatilannetta kuvataan kaavaselostuksen kohdassa 3. Lähtökohdat.

Voimassa olevassa asemakaavassa (14/1968) alue on osoitettu yleisen tien alueeksi (LT) ja (LT-1) joka on rakennettava siten, että pohjaveden saastuminen estetään. Ympäröivät alueet ovat virkistysaluetta (V-1), puistoa (P), suojaviheraluetta (EV) sekä katualuetta. Suunnittelualue on Turun kaupungin omistuksessa.

Asemakaavanmuutosprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi tiedokseen osallistumis- ja arviointisuunnitelman 8.11.2016 § 287.

Ilmoitus asemakaavan vireille tulosta tehtiin kirjeitse osallisille 9.11.2016 (sis. 2.11.2016 päivätyn osallistumis- ja arviointisuunnitelman).

Lisäksi asemakaavan vireille tulosta tiedotettiin kuulutuksella 12.11.2016 kunnan virallisella ilmoitustaululla, Turun Sanomissa, Åbo Underrättelsenissä ja internetissä.

Varsinais-Suomen ELY-keskus järjesti yleisötilaisuuden 16.11.2016.

Mielipiteet pyydettiin 12.12.2016 mennessä. Mielipiteitä saatiin kaksi kappaletta.

OAS-vaiheen mielipiteet

Turun nuorisovaltuuston mielestä kyseisen tieosuuden kehittäminen on erittäin tervetullut. Alueen kevyen liikenteen väylä on kapea ja huonossa kunnossa, mutta tästä huolimatta nuorten pyöräilijöiden ja mopoilijoiden aktiivisessa käytössä.

Saarni Yhtiöt Oy ja Skanssin Kauppatalo Oy mielipide 13.12.2016

”Toivomme Haritun puistotien toteutumista pian ja pyydämme ottamaan huomioon liittymäsuunnittelussa tässä kirjelmässä ja liitteissä esittämämme asiat:

- Kaikissa asemakaavoissa ja osayleiskaavoissa, jotka ovat olleet lain-voimaisia vuonna 1983 tai sen jälkeen, on ollut esitettynä varautuminen läpiajoyhteyteen Uudenmaantien Haritun liittymästä Skanssin alueelle. Kaikissa kaavoissa yhteys on esitetty toteutettavaksi kiinteistömme (Nurkkalankatu 2-4) pohjoispuolitse kohti Skanssia.

- Liitteenä 1. nykyinen asemakaava ja liitteenä 2. nykyinen osayleiskaava.

Turun kaupunki pitää kyseistä yhteyttä edelleen tärkeänä. Se ilmenee mm. siten, että vahvistaessaan Skanssin alueen asemakaavoitusohjeita kaupunginhallitus muutti esittelijän esitystä niin, että läpiajon toteuttamisen mahdollisuutta ei saa uudellakaan kaavalla estää (Liite 3 A ja 3B, kaupunginhallituksen pöytäkirja). Myös aiemmissa liittymäsuunnitelmissa kyseinen yhteys Skanssin suuntaan on huomioitu (Liite 4). Kun Haritun puistotien liittymää nyt suunnitellaan, on mielestämme kaupunginkin etu jo tässä vaiheessa suunnitella liittymä tulevaa käyttöä varten riittävän väljäksi ja muutenkin sellaiseksi, että se myöhemmin on mahdollisimman vähäisin kustannuksin muutettavissa osaksi läpiajoyhteyttä Skanssiin”.

Kaavoitusyksikkö:

Asemakaavamuutoksessa on osoitettu uusi liittymä länteen, Haritun puistotietä varten. Skanssin suuntaan liittymästä liikennöidään Nurkkalankadulle ja Piispanristinkadulle, joten kaavamuutos ei estä yhteyttä Uudenmaantieltä. Skanssin maankäytön yleissuunnitelman (pvm. 19.5.2014) hyväksymisen yhteydessä on kaupunginhallituksessa (13.10.2014 Kh § 392) päätetty, ettei Skanssin alueen läpikulkua saa estää.

Asemakaavanmuutosehdotus oli nähtävillä 30.1. – 28.2.2017. Kaavanmuutoksesta ei jätetty muistutuksia.

Asemakaavanmuutosehdotus (pvm.20.1.2017) oli lausunnoilla 1.2. -3.3.2017 välisenä aikana. Kaarinan kaupunki on pyytänyt lisäaikaa 22.3.2017 asti. Lausuntojen sisältö ja vastineet on selostettu kaavaselostuksen kohdassa 4.4.3 Lausunnot.

Lausuntojen perusteella tehdyt muutokset

Sonera: Pyörätien parannus tulee vaikuttamaan Soneran olevaan verkkoon niin, että olevat kaapelit ja putket tulevat jäämään osittain pyörätien alle.

Kaavoitusyksikkö: Lisätty kaavaselostukseen.

ELY-keskus: Asemakaavassa tulisi osoittaa uudet/ainoat sallitut liittymäpaikat LT-alueelle liittymänuolin, koska maantien 110 viereisillä maa-alueilla laaditaan pienialaisia kaavamuutoksia.

Kaavoitusyksikkö: Lisätty kaavakarttaan.

ELY-keskus: Pohjavesialueen (pv-1) kaavamääräyksessä on kumoutuneita lainkohtia ja ne tulisi korjata.

Kaavoitusyksikkö: Kaavakartan määräyksiä muutettu.

Ympäristönsuojelu: Liittymäalueen länsipuolella sijaitsevaa hiekkakuoppaa on aikoinaan täytetty maa-aineksilla, jonka koostumuksesta ei ole tarkempaa tietoa. Alueella on tehty mahdollisesti myös jätetäyttöä.

Kaavoitusyksikkö: Kaavakarttaan on lisätty Haritun liittymän kohdalle pima-merkintä.

Kaistisenpolku on muutettu maantiealueeksi ja sille on lisätty liittymänuoli.

Muutokset ovat luonteeltaan vähäisiä, eivätkä aiheuta kaavan uudelleen nähtäville asettamista.

Asemakaavanmuutosehdotus, muutettu 14.3.2017 (lausunnot)

Asemakaava-alue käsittää Uudenmaantien liikennealueen sekä virkistys- ja suojaviheralueita Koivulan liittymän ja Kaarinan rajan välillä. Suunnitelmalla varaudutaan MAL-hankkeisiin kuuluvan Uudenmaantien pohjoisen pyörätien parantamiseen sekä uuden liittymän rakentamiseen. Pyörätien parantamista Turusta Piikkiöön suunnittelee ELY-keskus yhdessä kuntien kanssa.

Uudenmaantien pohjoista pyörätietä levennetään ja siirretään kauemmas alikulkutunneleiden suuaukosta. Uudenmaantien uusi valo-ohjattu liittymä rakennetaan Haritun puistotielle, siitä liikennöidään myös Nurkkalankadulle ja Piispanristinkadulle. Haritun puistotien liikennevalo-ohjattuun liittymään rakennetaan maantie 110:n liikennevalo-ohjatut suojatiet.

Kevyen liikenteen väylille tehtävät parannukset edistävät jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikkumisen turvallisuutta ja miellyttävyyttä.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää asemakaavan hyväksymisestä.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 59 §, 62 §, 63 §, 65 §, 66 §, 82 § ja 83 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus "Mt110 ja Haritun puistotien liittymä"

Liite 2Tilastolomake "Mt110 ja Haritun puistotien liittymä"

Liite 3Kartta "Mt110 ja Haritun puistotien liittymä"

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 2Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 20.1.2017 päivätyn ja 14.3.2017 lausuntojen perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen ”Mt110 ja Haritun puistotien liittymä”.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSaarni Yhtiöt Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
tpvKiinteistöliikelaitos
tiedNuorisovaltuusto
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö
tiedYmpäristötoimiala, ympäristönsuojelu
kuulVesterholm Teija


Liitteet:

Ksylk § 109
Liite 1:Selostus "Mt110 ja Haritun puistotien liittymä"
Liite 2:Tilastolomake "Mt110 ja Haritun puistotien liittymä"
Liite 3:Kartta "Mt110 ja Haritun puistotien liittymä"