Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta8521.03.20175

3201-2017 (231, 032, 010)

Turun kaupungin kalastusmääräysten ja kalastusaluerajausten uudistaminen (Ys)

Tiivistelmä:

Turun kaupungin kalastusmääräykset ja kalastusaluerajaukset uudistetaan vastaamaan uutta kalastuslakia ja -asetusta sekä muita vesienhoitoon liittyviä tavoitteita.

Ksylk § 85

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Pekka Salminen 10.3.2017:

Tausta ja tavoitteet

Uusi kalastuslaki ja -asetus astuivat voimaan 1.1.2016. Lain ja asetuksen tarkoituksena on parhaaseen käytettävissä olevaan tietoon perustuen järjestää kalavarojen ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävä käyttö ja hoito siten, että turvataan kalavarojen kestävä ja monipuolinen tuotto, kalakantojen luontainen elinkierto sekä kalavarojen ja muun vesiluonnon monimuotoisuus ja suojelu.

Turun kalastusmääräyksien päivittämisellä saatetaan kalastuksen mahdollistaminen kaupungin vesialueilla uuden lain tavoitteiden ja määräysten mukaiselle tasolle. Kalastusmääräysten päivityksessä huomioidaan myös valmisteilla olevan Ruissalon hoito- ja käyttösuunnitelman päivityksen tavoitteet.

Tammikuussa 2017 järjestettiin kalastusseminaari, jossa kaupungin kalastuslupa-asiakkaille sekä sidosryhmille esiteltiin laaja-alaisesti Turun ja Saaristomeren kalakantojen ja vesien tilaa sekä kuultiin eri intressiryhmien näkemyksiä ja toiveita.

Keskeiset muutokset kalastusmääräyksiin ja -alueisiin

Yleiskalastuslupa muutetaan ruokakuntakohtaisesta henkilökohtaiseksi. Tämä selkiyttää sääntöjä ja helpottaa valvontaa. Verkkokalastuslupien ostaminen edellyttää Turun kaupungin yleiskalastusluvan ostamista, mutta tällä hetkellä sen hankinnan valvonta on mahdotonta ruokakuntakohtaisuuden vuoksi.

Yleiskalastusluvan sallimaa siian onginnassa käytettävää enimmäisvapamäärää selkiytetään siten, että yleiskalastusluvalla saa siian pohjaonginnassa käyttää enintään kolmea vapaa sisältäen valtion kalastonhoitomaksun salliman yhden vavan.

Lupatyyppien päällekkäisyyttä selkiytetään siten, että yleiskalastuslupa on edellytys kaikkien muiden virkistyskalastuslupien hankinnalle. Aiemmin yleiskalastuslupa on ollut edellytys vain verkkokalastuslupien hankinnalle.

Uusina virkistyskalastuslupatyyppeinä otetaan käyttöön sukelluskalastuslupa, tuulastuslupa sekä kalastusopaslupa. Samalla harppuunakalastuslupa poistuu yleiskalastusluvan sallimista kalastusmuodoista.

Verkkokalastusalueista Kuuvan niemen ympäristössä sijaitsevaa ns. Ruissalon aluetta ja kalastusoikeutta supistetaan äärimmäisen uhanalaisen meritaimenen kutuvaelluksen turvaamiseksi siten, että alueesta poistetaan sisääntuloväylän keskellä oleva ulommaisin erillinen alue ja verkkokalastus kielletään koko alueella kalastusasetuksen 1 §:n mukaisen niin sanotun vaelluskalojen syysrauhoituksen ajaksi 1.9. - 30.11.

Pohjoissalmen verkkokalastusalue poistetaan käytöstä kokonaan. Pohjoissalmen verkkokalastusalue on jakautunut kolmeen osaan, joista suosituin sijaitsee Pansion venesataman edustalla. Uuden kalastuslain 66 §:n mukaan on kalastus verkolla kielletty meressä kilometriä lähempänä vaelluskalavesistöön kuuluvaa jokea 15 päivästä elokuuta 31 päivään lokakuuta. Uuden kalastuslain 67 §:n mukaan kalaväylä on kolmannes keskivedenkorkeuden mukaisesta joen, salmen tai kapeikon leveydestä sen syvimmällä kohdalla ja 68 §:n mukaan kiinteiden ja seisovien pyydysten pitäminen kalaväylässä on kielletty. Pansion venesataman edustalla olevan verkkokalastusalue sijaitsee osittain 66 §:n tarkoittamalla alueella ja osittain 67 §:n tarkoittamalla kalaväylällä. Pohjoissalmen verkkokalastusalueen kaksi muuta osaa sijaitsevat Ajatinluodon ja Hiiriluodon muodostamissa lahdelmissa, jotka ovat osittain Ruissalon Natura 2000 -aluetta ja tärkeitä lintulahtia. Pohjoissalmi on äärimmäisen uhanlaisen meritaimenen vaellusreitti sekä Saaristomeren kuhan kutualuetta. Kalastuslain 63 §:n mukaan kalastusta ei saa harjoittaa siten, että estetään kalojen pääsy niiden kutualueelle taikka siten, että vaikeutetaan tarpeettomasti kalakannan hoitoa. Verkkokalastuksen harjoittaminen Pohjoissalmessa ei ole uuden kalastuslain tavoitteiden ja määräysten eikä Ruissalon hoito ja käyttösuunnitelman tavoitteiden mukaista. Sidosryhmäseminaarin jälkeen urheilukalastajilta tulleessa palautteessa on esitetty jopa kaiken kalastuksen kieltämistä Pohjoissalmessa keväällä kuhan kutuaikaan.

Pitkäsalmen verkkokalastusaluetta kavennetaan vastaamaan kalastuslain 67 §:n ja 68 §:n mukaisia ehtoja kalaväylän pitämisestä avoimena.

Opaslupa otetaan käyttöön uutena lupatyyppinä. Kalastusopastoiminnalle on jatkuvasti enemmän tilausta ja opaslupia kysellään kaupungilta vuosittain. Opastoiminta on osa suurempaa liiketoimintakokonaisuutta ja opettaa vastuullista kalastusta. Opastetuilla kalaretkillä kalaa otetaan ylös tyypillisesti hyvin vähän, joten välitön vaikutus kalakantoihinkin on vähäinen. Vakiohintaisen luvan myöntää hakemuksesta ympäristönsuojelujohtaja varmistuttuaan hakijan riittävästä ammattitaidosta.

Aurajoen kalastusta säädellään jatkossakin Lounais-Suomen kalastusalueen toimesta, jolloin ylikunnallinen jokikalastuksen ohjaaminen voidaan järjestää keskitetysti.

Airisto-Velkuan siian onginnan yhtenäislupa-alueen muodostaminen

Saaronniemi sekä Vepsän, Maisaaren ja Pähkinäisten virkistyskalastusalueet annetaan Airisto-Velkuan kalastusalueen siian onginnan yhtenäislupa-alueen osaksi siten, että Turun kaupungilla säilyy oikeus myydä näille alueille kalastuslupia. Yhtenäislupa-alueen siianongintaa koskevat määräykset ovat yhtenevät Turun kaupungin määräysten kanssa. Lupahinta on 20 Euroa ja lupamyynnistä tulee vastaamaan Airisto-Velkuan kalastusalue. Myyntitulot sijoitetaan siikaistutuksiin. Ympäristönsuojelun palvelualue valmistelee asiasta erillisen sopimuksen Airisto-Velkuan kalastusalueen kanssa.

Kalastusmääräykset tulevat voimaan välittömästi lukuunottamatta verkkokalastusaluerajauksia ja verkkokalastusmääräyksiä, jotka astuvat voimaan lohikalojen syysrauhoituksen myötä 1.9.2017.

Liite 1Turun kaupungin kalastusmääräykset

Liite 2Turun kaupungin kalastuslupatyypit ja -hinnat

Liite 3Turun kaupungin yleiskalastuslupa-aluekartat

Liite 4Turun kaupungin verkkokalastuslupa-aluekartat

Vt. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä Turun kaupungin uudet kalastusmääräykset, kalastuslupatyypit ja -hinnat, kalastusaluerajaukset sekä Airisto-Velkuan kalastusalueen esityksen siian onginnan yhtenäislupa-alueen muodostamisesta.

Kalastusmääräykset tulevat voimaan 29.3.2017 lukuun ottamatta verkkokalastusaluerajauksia ja verkkokalastusmääräyksiä, jotka astuvat voimaan lohikalojen syysrauhoituksen myötä 1.9.2017.

Lisäksi lautakunta päättää, että päätös voidaan panna kuntalain 98 §:n mukaisesti täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAiriston-Velkuan kalastusalue
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tpvYmpäristötoimiala, ympäristönsuojelu
tiedSuomela Sari


Liitteet:

Ksylk § 85
Liite 1:Turun kaupungin kalastusmääräykset
Liite 2:Turun kaupungin kalastuslupatyypit ja -hinnat
Liite 3:Turun kaupungin yleiskalastuslupa-aluekartat
Liite 4:Turun kaupungin verkkokalastuslupa-aluekartat