Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta8621.03.20176

4104-2014 (662, 235)

Aluehallintoviraston päätös Saramäen maankaatopaikan ympäristöluvasta ja lupa toiminnan aloittamiseen (Ys)

Tiivistelmä:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 22.2.2017 antamallaan päätöksellä myöntänyt ympäristöluvan Saramäen maankaatopaikalle ja siihen liittyen kalliokiviaineksen louhintaan ja murskaukseen sekä seuraaviin oheistoimintoihin: ylijäämämaiden välivarastointi ja käsittely, puutarha- ja puujätteen käsittely ja välivarastointi sekä pientuojien jäte-erien vastaanottoaseman toiminta. Toiminta voidaan aloittaa muutoksenhausta huolimatta.

Ksylk § 86

Ympäristönsuojelu vs. ympäristöinsinööri Jaana Gustafsson 3.3.2017:

Kiinteistöliikelaitos on hakenut ympäristölupaa maankaatopaikalle ja siihen liittyville oheistoiminnoille Saramäen alueelle. Alue on maakuntakaavassa ja Turun kaupungin yleiskaavassa merkitty teollisuustoimintojen alueeksi. Alue on myös lentomelualuetta. Hankkeesta on tehty YVA-lain mukainen ympäristövaikutusten arviointi.

Maankaatopaikka muodostetaan mäkien välisiin laaksomaisiin painanteisiin ja kalliota louhitaan läjitystilavuuden kasvattamiseksi. Louhinnassa saadaan myös hyödyntämiskelpoista maa-ainesta. Louhinnan alkuvaiheessa murskauslaitos sijoitetaan käsittelykentälle ja myöhemmin louhinnan etenemisen mukaisesti louhinta-alueelle.

Läjitysalue on jaettu 6 osa-alueeseen, joista 5 on suunniteltu läjitettäväksi ja kuudes alue jää todennäköisesti toimimaan vielä läjityksen päätyttyä. Läjitysalueen reunoille rakennetaan penkereitä.

Alueelle tuotavista maa-aineksista mahdollisimman suuri osa pyritään ohjaamaan maa-ainespankkiin, josta niitä toimitetaan hyötykäyttöön. Lajitteluasemalle tulee pientuojienjäte-erien vastaanottoasema, jossa eri jätejakeet lajitellaan, välivarastoidaan ja kuljetetaan hyötykäyttöön, kierrätykseen tai loppusijoitukseen. Asemalla otetaan vastaan myös puu- ja puutarhajätettä. Alueelle sijoitetaan myös lumenkaatopaikka.

Ympäristöluvassa on annettu määräyksiä mm. louhinnasta, vastaanotettavista ja välivarastoitavista jätteistä, maankaatopaikalle sijoitettavienainesten määrästä ja laadusta, toimita-ajasta, vesien käsittelystä ja melusta.

Toiminnan saa aloittaa ympäristölupapäätöksen määräysten mukaisesti mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta

Oheismateriaali 1Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös 22.2.2017

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Sundqvist ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.