Turun kaupungin omistamille maa-alueille myönnettävien metsästyslupien periaatteet ja niistä perittävät maksut

 

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta 14.2.2017 § 49

 

Turun kaupungin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan myöntämissä metsästysluvissa noudatetaan seuraavia periaatteita:

 

1.Metsästysalueista ei solmita metsästyslain mukaisia vuokrasopimuksia, vaan metsästysseuroille ja yhdistyksille annetaan alueita koskeva määräaikainen (enintään neljä vuotta) metsästyslupa. Metsästyslupa koskee myös luvan saaneen yhteisön vieraakseen kutsumia metsästäjiä.

 

2.Metsästyslupa myönnetään pienriistalle (ml. metsäkauris), tai yleislupana metsästyslaissa määritellyille riistaeläimille ja rauhoittamattomille eläimille, pois lukien uhanalaisiksi tai silmälläpidettäviksi luokitellut lajit, sekä lajit, joiden kanta on laskussa.

 

3.Turun kaupungin omistamilla maa-alueilla saa metsästysseuralle myönnetyn luvan sallimissa rajoissa metsästää seuraavia riistaeläinlajeja: villikani, metsäjänis, rusakko, piisami, kettu, supikoira, mäyrä, näätä, minkki, villisika, hirvieläimet, kanadanhanhi, merihanhi, heinäsorsa, tavi, fasaani ja sepelkyyhky. Lisäksi lupa koskee kaikkia metsästyslaissa mainittuja rauhoittamattomia eläimiä pois lukien silmälläpidettäväksi luokiteltu merilokki.

 

4.Kaupungin maiden luovuttamisessa pyritään yhtenäisten metsästysalueiden muodostamiseen. Yhdelle alueelle voi metsästysluvan saada vain yksi metsästysseura.

 

5.Kaupungin omistamille ulkoilusaarille (Maisaari ja Vepsä) metsästysluvat myönnetään ainoastaan 15.10. - 28.2. väliseksi ajaksi. Vieraspienpetojen pyyntiin voidaan myöntää lupa myös muuhun ajankohtaan.

 

6.Luvansaajalta edellytetään, että luovutettavalla alueella harjoitetaan järkiperäistä metsästystä verottamalla riistaeläinkantaa enintään alueen tuotantokykyä vastaavaksi. Luvansaajan tulee olla selvillä alueen riistaeläinkannoista.

 

7.Metsästysluvansaajan tulee huolehtia riistaeläinten elinolosuhteiden parantamisesta esim. pesäpönttöjä asettamalla. Riistaeläinten talviruokintapaikat tulee sijoittaa riittävän etäälle vilkkaasti liikennöidyistä teistä siten, etteivät ne vaaranna liikenneturvallisuutta. Ruokintapaikkoja ei pidä perustaa kuin tarpeeseen. Luvansaajan edellytetään tehostavan haitallisten vieraspienpetojen, minkin ja supikoiran, pyyntiä.

 

8.Hirvijahdin alueista ja ajankohdista tulee sopivalla tavalla tiedottaa alueen asukkaita ja alueella liikkuvia ihmisiä.

 

9.Luvansaajan tulee vuosittain metsästyskauden päätyttyä raportoida Turun kaupungin ympäristönsuojeluun pyydetystä saaliista ja tehdyistä riistanhoitotoimenpiteistä.

 

10.Yhdistyksessä tulee olla tai sen tulee hyväksyä turkulaisia jäseniä vähintään siinä suhteessa, minkä kaupungin seuralle myöntämä maa-ala muodostaa seuran käytössä olevasta kokonaismaa-alasta.

 

11.Metsästyslupa on voimassa neljä vuotta, mutta lautakunta voi peruuttaa sen välittömästi, mikäli todetaan, ettei lupaehtoja ole noudatettu.

 

Näitä periaatteita noudatetaan ja ne kirjataan kaikkiin ympäristönsuojelujohtajan myöntämiin metsästyslupiin. Erityistapauksissa lautakunta voi määrätä noudatettavaksi myös muunlaisia ehtoja.

 

Lupapäätöksestä peritään seurakohtainen 75 €:n suuruinen lupien käsittelymaksu. Tämän lisäksi luvansaajilta peritään vuosittainen valvontamaksu, jonka suuruus porrastetaan metsästykseen osoitetun alueen koon perusteella kolmeen luokkaan. Alle 50 hehtaarin alueille maksun suuruus on 30 euroa, 50–200 hehtaarin alueille 90 euroa ja yli 200 hehtaarin alueille 120 euroa vuodessa. Maksut laskutetaan ympäristötoimialan lähettämän laskun perusteella.