Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta4714.02.201711

13229-2016 (011, 015)

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan lausunto Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelmasta (Kss)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 47

Ympäristötoimiala, Kaupunkisuunnittelu, liikennesuunnitteluinsinööri Laura Pirilä 7.2.2017:

Turun kaupungin esteettömyystyöryhmä pyytää lauta- ja johtokunnilta sekä vaikuttajaryhmiltä lausuntoa Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelmasta 24.2.2017 mennessä

Lausunnossa pyydetään ottamaan kantaa ennen kaikkea suunnitelmassa esitettyjen tavoitteiden ja toimenpiteiden tarkoituksenmukaisuuteen, toteuttamiskelpoisuuteen ja konkreettisuuteen. Tämän lisäksi lausunnossa voidaan esittää näkemyksiä suunnitelman perusteella laadittaviin esteettömyyden tasoa määrittäviin kriteereihin ja käytäntöihin.

Turun ensimmäinen esteettömyyssuunnitelma 2005–2012 tarkasteli esteettömyyttä pääasiassa liikkumisen näkökulmasta. Uusi esteettömyyssuunnitelma määrittelee esteettömyyden jokaisen henkilön yhdenvertaisuudeksi osallistua yhteiskunnan toimintaan itsenäisesti ja omana itsenään. Esteettömyydessä ei ole kyse vain liikkumisen esteettömyydestä, vaan siinä otetaan huomioon myös mm. näkemiseen, kuulemiseen, kommunikaatioon ja sähköiseen viestintään liittyvät asiat.

Esteettömyyssuunnitelmassa on kolme tavoitetta, joista tärkeimpänä esitetään esteettömyysasioiden vastuun selkeyttämistä. Tähän liittyen tarkoitus on mm. määritellä esteettömyysasiamiehen asema uudelleen, kytkeä esteettömyysasiat osaksi kaupungin johtamisjärjestelmää ja selkeyttää kaupungin eri toimijoiden roolia esteettömyyden edistämisessä. Toisena tavoitteena on lisätä esteettömyystyön suunnitelmallisuutta ja vaikuttavuutta. Toimintakauden aikana tulee luoda käytännöt esteettömyyden perus- ja erikoistasojen määrittämiselle, esteettömyyskartoituksille sekä esteettömyyden huomioimiselle infra- ja tilahankkeiden priorisoinnissa. Kolmantena tavoitteena on kaupungin koko henkilöstön ja luottamusmiesten esteettömyysosaamisen ja –tietoisuuden vahvistaminen.

Ympäristötoimialaa koskevia toimenpiteitä esteettömyyssuunnitelmassa esitetään useita, kuten minkälaisia esteettömyyttä edistäviä kaavamerkintöjä ja julkisen kaupunkitilan sekä rakentamisen ohjeita pyritään jatkossa noudattamaan. Ympäristötoimiala näkee esteettömyyden ja saavutettavuuden tavoittelun tärkeänä kaupunkitilaa ja rakentamista koskevana asiana, joka liittyy aina kaavoituksesta suunnittelun kautta rakentamiseen ja ylläpitoon. Turun kaupunki on historiallinen suomalainen kaupunki, jossa suunnittelua ja rakentamista ovat ohjanneet erilaiset ohjeet ja näkökannat eri aikoina. Esimerkiksi historiallisten kaupunkikivetysten ja kulkureittien yhdistäminen nykyajan esteettömyyden moninaisiin tavoitteisiin tuo haasteita. Esteettömyyssuunnitelmassa mainitut perus- ja erikoistason määritykset on ympäristötoimialan mielestä pyrittävä tekemään laajemman työryhmän piirissä, jossa on mukana niin kaavoitus, suunnittelu, rakentaminen, ylläpito kuin vaikuttajaryhmien edustajia. Valtakunnallisen SuRaKu- ohjeistuksen perus- ja erikoistason kohteiden määritystä ei voida suoraan siirtää Turkuun vaan kaupungin tulee määritellä niiden pohjalta omat kohteensa. Esteettömyysohjeita on tähän mennessä noudatettu yksittäisissä hankkeissa, esimerkiksi muutamissa erikoistason pysäkeissä. Suunnittelukäytäntöjen yhteneväisyyteen tulee jatkossa panostaa myös esteettömyyden kannalta. Esteettömyyden edistäminen vaatii aikaa, sillä ongelmakohtia ja –alueita pystytään muuttamaan ja korjaamaan vain investointimäärärahojen puitteissa. Ympäristötoimialan ja kiinteistöliikelaitoksen yhdistämisen osana on tärkeää pyrkiä yhtenäiseen näkökulmaan esteettömyydestä koko ketjun (kaavoitus-suunnittelu-rakentaminen-ylläpito) osalta. Myös esteettömien toimenpiteiden vaikuttavuuden seuranta on oleellinen osa käytäntöjen kehittämistä ja niistä oppimista. Ympäristötoimiala kannattaa esteettömyyskoulutukseen panostamista, kunhan se koostuu eritasoisista koulutuksista.

Oheismateriaali 1Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelma

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää ilmoittaa esteettömyystyöryhmälle oheisen lausunnon Turun esteettömyyssuunnitelmasta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausEsteettömyystyöryhmä