Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta4614.02.201710

12763-2015 (630, 613)

Vastaus kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Niko Aaltosen aloitteeseen Kakskerrantien nelikaistaistamisen asemakaavallisista edellytyksistä (Kss)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 46

Yt, kaupunkisuunnittelun suunnitteluyksikkö, suunnittelupäällikkö Matti Salonen 6.2.2017:

Aloitteessaan puheenjohtaja Niko Aaltonen esittää asemakaavojen tarkistamista siten, että varmistetaan Kakskerrantien välin Hirvensalon silta – Seiskarinkadun nelikaistaistamisen asemakaavalliset edellytykset.

Kakskerrantien nelikaistamisen edellyttämän tilatarpeen selvittämiseksi on kaupunkisuunnittelun suunnitteluyksikössä laadittu luonnoksia kadun nelikaistaistuksesta ja Kakskerrantien mahdollisesta kehittämispolusta nelikaistaistukseen liittyen.

Vaihtoehdossa 1 (om1) Kakskerrantie on nelikaistaistettu ensisijaisesti kadun liikenteenvälityskyvyn lisäämiseksi. Ratkaisu on luonnosteltu Kakskerrantien kehittämisen 1. vaiheeksi. Hirvensalon osayleiskaavaehdotuksen mukaisen Hirvensaloon johtavan toisen sillan valmistuttua ja osan saarten autoliikenteestä siirtyessä käyttämään uutta siltaa on mahdollista harkita nelikaistaisen Kakskerrantien reunakaistojen muuttamista joukkoliikennekaistoiksi (om2). Vaihtoehdossa 3 (om3) on esitetty ratkaisu, jossa joukkoliikenteen suosinta toteutetaan rakentamalla pysäkkien yhteyteen liikennevalojen ohituskaistoja. Vaihtoehtojen 1-3 kartoissa on Kakskerrantien nykyinen asemakaavojen mukainen katualue esitetty paksulla punaisella viivalla. Asemakaavojen tarkistuksen yhteydessä valitaan vaihtoehto, johon kaavoituksessa varaudutaan. Tällöin tulee valittavaksi myös liittymätyyppi, johon Kakskerrantien ja uudelle sillalle johtavan kadun risteyksessä varaudutaan. Moikoisten ostoskeskuksen kohdalla olevan alikulun säilyttäminen nelikaistaistuksen yhteydessä on käytettävissä olevassa tilassa haasteellista. Kaavoituksessa tulee harkittavaksi alikulun korvaaminen Honkaistentien risteykseen toteutettavilla liikennevalo-ohjatuilla suojateillä. 

Katualueen tarkistuksen yhteydessä on syytä tarkastella myös osayleiskaavaehdotuksessa esitetyn korkeajännitelinjan tilavarausta. Oheismateriaalissa 4 on esitetty asemakaavan tarkistustarpeen alue. Kakskerrantien nelikaistamisen ja sen varteen mahdollisesti varattavan korkeajännitelinjan alueen edellyttämät asemakaavan tarkistukset ohjelmoidaan kaupunkiympäristötoimialan vuoden 2018 strategisessa sopimuksessa. Kaavoitus pyritään käynnistämään vuoden 2018 aikana.

Oheismateriaali 1Kakskerrantien nelikaistaistuksen mahdollinen 1. toteutusvaihe

Oheismateriaali 2Kakskerrantien nelikaistaistuksen mahdollinen 2. toteutusvaihe

Oheismateriaali 3Kakskerrantien nelikaistaistuksen mahdollinen 3. toteutusvaihe

Oheismateriaali 4Kaavatarkastelun alue

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä annetun vastauksen puheenjohtaja Niko Aaltosen aloitteeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö
aoAaltonen Niko