Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta417.01.20174
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta1831.01.20173

15907-2009 (613, 627)

Asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotus; "Mustasuo", Lentokentän, Moision ja Saramäen kaupunginosat (os. Tampereen valtatie, Mustasuontie) (34/2009) (Ks)

Tiivistelmä:

Kaavalla lisätään ja monipuolistetaan kaupungin elinkeinotonttitarjontaa, jotta kaupunkiin voidaan saada merkittävä määrä uusia työpaikkoja. Asemakaavan rakennusoikeus on yhteensä noin 250 000 k-m2.

Ksylk § 4

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Jani Eteläkoski 2.1.2017:

Saramäen kaupunginosaan on laadittu 12.1.2015 päivätty ja 9.12.2016 lausuntojen perusteella muutettu asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotus. Asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako Saramäki-38.-1-2, muutoin asemakaava-alueella laaditaan erilliset tonttijaot.

Kaava laaditaan kaupungin omasta aloitteesta.

Asemakaavan tavoitteita

Kaavan laadinnan ensisijaisena tavoitteena on ajanmukaistaa alueella jo olevia asemakaavoitettuja teollisuuskortteleita sekä suunnitella kaava-alueen kaavoittamattomille alueille uusia teollisuus- ja työpaikkakortteleita. Teollisuus- ja työpaikkakortteleiden lisääminen lentoaseman itä- ja pohjoispuolelle sisältyy maakunta- ja yleiskaavojen tavoitteisiin, kaupunkiseudun rakennemallin tavoitteisiin samoin kuin kaupungin LogiCityn tavoitteisiin. LogiCityn kokonaistavoitteena on luoda lentoasemasta ympäristöineen merkittävä työpaikka-alue, jossa hyödynnetään sujuvasti lähekkäin olevia eri liikenneväyliä ja kuljetusmuotoja. Pohjan uusille alueille luo jo olemassa olevat Saramäen ja Urusvuoren teollisuusalueet sekä olemassa olevat liikenneväylät ja -muodot eli valtatie 9, Turku-Toijalan rata ja lentoasema. Teollisuuskortteleiden ajanmukaistamisella ja lisäämisellä parannetaan kaupungin elinkeinotonttien tarjontaa sekä houkuttelevuutta ja siten pyritään lisäämään työpaikkoja kaupungissa.

Yksi Logicityn ja siten myös Mustasuon tavoitteista on hyödyntää Toijalan rataa osana teollisuuskortteleiden toimintaa. Käytännössä tämä pystytään toteuttamaan siirtämällä Mustasuontien katualue kokonaisuudessaan Tampereen valtatien varteen, jolloin kaava-alueen kohdalla olevalle suoralle rataosuudelle on mahdollista toteuttaa yritystoimintaan liittyviä pistoraiteita. Saramäen alueen terminaaliraiteistojen yleissuunnittelu liittyy tähän asiakokonaisuuteen. Lisäksi molemmissa kaavoissa varataan tilaa ns. kaksoisraiteelle, eli nykyisen pääraiteen viereen varataan tilaa toiselle pääraiteelle.

Toinen liikenneverkkoihin liittyvä merkittävä tavoite on toteuttaa asemakaavalla toinen osa kehämäistä liikenneväylää, jota on hahmoteltu niin maakuntakaavassa kuin kaupunkiseudun rakennemallissakin. Väylä saisi alkunsa Messinkikadun päästä ja jatkuisi valtatie 9:n kautta lentoaseman pohjoispuolitse Vahdontielle ja kenties joskus jopa valtatie 8:lle asti. Kehämäisen väylän ja valtatie 9:n risteyskohtaan on tarkoitus mahdollistaa uuden eritasoliittymän toteuttaminen.

Kapanalhonkadun varren ja Vanhan Moisiontien ympäristön kaavoittamattomien omakotikiinteistöjen alueita on tarkoitus osoittaa toimitilarakennusten korttelialueiksi. Tällä menettelyllä voidaan alueella olevista omakotikiinteistöistä muodostaa oma kokonaisuus sekä samalla mahdollistaa niiden käyttö asumisessa asukkaiden niin halutessa pidemmälle tulevaisuuteen.

Kaavoitustöiden edetessä tuli mukaan tarve tutkia VAK-ratapihan sijoittamista Toijalan radan yhteyteen Maa-ainespuiston ja Mustasuon kohdalle hyödyntäen samaa suoraa rataosuutta, kuin mitä on ajateltu terminaaliraiteistoillekin. Lausuntovaihe osoitti, ettei VAK-ratapihaa ole tarkoituksenmukaista eikä oikein mahdollistakaan sijoittaa Saramäkeen.

Vuoden 2015 aikana Liikennevirasto ilmoitti, että heillä olisi halua yhdistää Turun alueella olevat useat puunkuormausratapihat eli raakapuuterminaalit yhteen paikkaan ja se olisi Saramäki. Selvitettyään asiaa tarkemmin, Liikennevirasto ilmoitti vuoden 2016 alussa, ettei se aiokaan toteuttaa raakapuuterminaalia Saramäkeen. Syynä olivat liian korkeaksi kohoavat kustannukset.

Asemakaavan kuvaus

Kaava-alueen rakenne koostuu pääosin vain kahdesta käyttötarkoituksesta: teollisuus- ja toimitilarakennusten korttelialueista. Lisäksi alueella on muutama pieni liike- ja toimistorakennusten korttelialue sekä yksi huoltoaseman korttelialue. Loppuosa kaava-alueesta koostuu erilaisista suojaviheralueista sekä eri toimintojen ja laajempien yhteyksien tarvitsemista katu- ja liikennealueista.

Kaava-alueen korttelialueille osoitettu rakennusoikeus on hieman yli 250000 kem². Tästä on vanhaan kaavaan nähden uutta rakennusoikeutta n. 105000 kem².  Koska kaava-alue on pienehköjä omakotikiinteistöjä lukuun ottamatta rakentamaton, on melkein kaikki rakennusoikeus kuitenkin käytännössä uudisrakennusoikeutta.

Rakennusoikeus voisi tarkoittaa n. 930 uutta työpaikkaa.

Lausunnot ja lausuntopyyntövaiheen mielipiteet

Asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotuksesta ”Mustasuo” annetut lausunnot ja lausuntopyyntövaiheessa jätetyt mielipiteet sekä kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikön vastineet niihin, on esitetty erillisessä vuorovaikutusraportissa. Lausuntojen perusteella kaavaehdotukseen on tehty vähäisiä muutoksia.

Arviot kaavan vaikutuksista on esitetty kaavaselostuksen sivuilla 31 - 33.

Seuraava vaihe

Kaavaehdotus asetetaan nähtäville kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan hyväksymässä muodossa.

Asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotus voidaan viedä kaupunginhallituksen ja -valtuuston päätettäväksi vasta, kun maankäyttösopimus/-kset on allekirjoitettu.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus "Mustasuo"

Liite 2Tilastolomake "Mustasuo"

Liite 3Kartta "Mustasuo"

Liite 4Vuorovaikutusraportti, muut. 9.12.2016

Oheismateriaali 1Ehdotusvaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 2Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Laaditut selvitykset ja raportit, kaavahaku

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 12.1.2015 päivätty ja 9.12.2016 lausuntojen perusteella muutettu asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotus ”Mustasuo” esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako SARAMÄKI -38.-1-2.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sandelinin Koiviston kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ksylk § 18

Pöydältä 17.1.2016 § 4.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Ksylk § 4
Liite 1:Selostus "Mustasuo"
Liite 2:Tilastolomake "Mustasuo"
Liite 3:Kartta "Mustasuo"
Liite 4:Vuorovaikutusraportti, muutettu 9.12.2016

Ksylk § 18
Liite 1:Selostus "Mustasuo"
Liite 2:Tilastolomake "Mustasuo"
Liite 3:Kartta "Mustasuo"
Liite 4:Vuorovaikutusraportti, muutettu 9.12.2016