Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta32213.12.20168

6232-2016 (232)

Vastine kaupunginvaltuutettu Niko Aaltosen ym. valtuustoaloitteeseen koskien Turun kaupungin ryhtymistä pikaisiin toimenpiteisiin Illoistenjärven tilan parantamiseksi (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 322

Ympäristönsuojelu vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Pekka Salminen 18.11.2016:

Kaupunginvaltuutettu Niko Aaltonen ym. on 30.5.2016 päivätyssä valtuustoaloitteessaan tuonut esille huolen Illoistenjärven vedenlaadusta sekä virkistyspalvelujen huonosta tilasta. Aloitteessa esitetään, että kaupunki ryhtyisi pikaisesti toimiin Illoistenjärven tilan parantamiseksi. Erityistä huolta kannetaan uusien kaava-alueiden rakennusaikaisten hulevesien hallinnasta. Konkreettisena ehdotuksena on myös sellaisen kunnostussuunnitelman laatiminen, jossa huomioidaan virkistysmahdollisuudet ja pääsy rantaan.

Illoistenjärven tilaa seurataan säännöllisesti, mutta sekä vesistön tilaa että kuormitusta koskevat tiedot ovat puutteellisia. Illoistenjärven vedenlaadullinen tila on ekologisen luokituksen mukaan välttävä/huono, painottuen huonon puolelle. Sinilevää esiintyy runsaasti joka kesä. Tämä aiheuttaa haasteita järven virkistyskäytölle.

Virkistyspalveluiden kehittäminen voi kattaa myös muita asioita kuin uimisen edellytysten parantamisen. Esimerkiksi pääsy rantaan sekä virkistysreitti ja nuotiopaikka vesinäkymien äärellä olisivat potentiaalisesti virkistyspalveluiden muotoja alueella. Näille oman haasteensa aiheuttaa se, että ranta-alueiden maanomistus on jakautunut useille eri tahoille.

Järven ympäristössä on myös luontoarvoja, jotka toisaalta lisäävät alueen virkistysarvoa, mutta toisaalta saattavat rajoittaa järven kunnostustoimia. Valuma-alueella sijaitsee Toijaisten luonnonsuojelualue. Illoistenjärvessä ja sen laskuojissa esiintyy viitasammakkoa, joka on liito-oravan tavoin tiukasti suojeltu ns. direktiivilaji, jonka elinympäristökin on suojeltu.

Aloite on varsin laaja-alainen ja toisaalta Illoistenjärvestä on olemassa olevaa tietoa niin paljon, että vastine kokonaisuudessaan on laadittu alustavan kunnostussuunnitelman muotoon kustannusarvioineen. Vastine esitetään oheismateriaalissa.

Oheismateriaali 1Vastine kaupunginvaltuutettu Niko Aaltosen ym. valtuustoaloitteeseen koskien Illoistenjärven kunnostusta

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää että vastineessa esitettyjä toimenpiteitä toteutetaan Ympäristötoimialla vuoden 2017 aikana suunnitelmaan sisältyvien selvitysten osalta siten kuin se on normaalien toimintamenojen puitteissa mahdollista. Mittavampien toimenpiteiden osalta toteutusta tarkastellaan vuoden 2018 tulo- ja menoarvion laadinnan yhteydessä. Vastine lähetetään toimenpiteitä varten tiedoksi myös Kiinteistöliikelaitokselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos
tpvYmpäristötoimiala, ympäristönsuojelu
vstnAaltonen Niko