Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta32613.12.201612

1788-2010 (231)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös maaperän puhdistamista koskevassa hallintopakkoasiassa /Huhtamäki Oyj (Ys)

Tiivistelmä:

Lautakunta on 24.9.2013 velvoittanut Huhtamäki Oyj:n kiinteistön 853-84-24-28 (osoite Kärsämäentie 35, Turku) entisenä omistajana ja tontilla toimintaa harjoittaneena puhdistamaan tontin pilaantuneen maaperän yhtiölle asetettavan juoksevan uhkasakon nojalla. Yhtiö on valittanut päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Vaasan hallinto-oikeus kumosi uhkasakon asettamispäätöksen ja velvoitti yhtiön tekemään pilaantuneen maan puhdistusilmoituksen tai hakemaan ympäristölupaa kolmen kuukauden kuluessa päätöksen voimaantulosta. Päätöksellään 3.11.2016 korkein hallinto-oikeus on hylännyt valituksen, ja jättänyt Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen voimaan.

Ksylk § 326

Ympäristönsuojelu vs. ympäristöinsinööri Jaana Gustafsson 2.12.2016;

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 24.9.2013 tehnyt päätöksen, jossa velvoitettiin Huhtamäki Oyj juoksevan uhkasakon uhalla puhdistamaan tontin 853-84-24-28 pilaantuneen maaperän viimeistään 31.5.2014 mennessä. Lisäksi päätöksessä todettiin, että viimeistään 30 päivää ennen puhdistustyön aloittamista Huhtamäki Oyj:n tulee toimittaa Turun kaupungin ympäristönsuojelulle ilmoitus tai lupahakemus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Maaperän puhdistustavoitteeksi tulee asettaa vähintään valtioneuvoston asetuksessa maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnista (VNa 214/2007) mainitut alemmat ohjearvot. Mikäli tästä puhdistustavoitteesta halutaan poiketa, tulee ilmoitukseen tai lupahakemukseen liittää tarkennettu riskinarvio, jonka perusteella voidaan arvioida, että maaperään jäävistä asetuksen alempia ohjearvoja suuremmista pitoisuuksista ei aiheudu ympäristö- tai terveyshaittaa tai haittaa tai vaaraa pohjavedelle.

Huhtamäki Oyj on valittanut päätöksestä Vaasan hallinto-oikeudelle ja vaatinut päätöksen kumoamista, koska yhtiö on katsonut, ettei lautakunnalla ole toimivaltaa asiassa ja, että yhtiö ei ole vastuussa pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Lisäksi yhtiö on vaatinut oikeudenkäyntikulujensa korvaamista. Samat vaatimukset esitettiin myös valituksessa korkeimmalle hallinto-oikeudelle.

Vaasan hallinto-oikeus on päättänyt, että lautakunnalla on asiassa toimivalta ja, että Huhtamäki Oyj on vastuussa pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Myös yhtiön oikeudenkäyntikuluvaatimus on hylätty. Hallinto-oikeus on kuitenkin kumonnut lautakunnan päätöksen uhkasakon asettamisen osalta ennenaikaisena ja muutti lautakunnan päätöstä siten, että yhtiö on velvoitettu esittämään Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ilmoitus tai lupahakemus pilaantuneen maaperän puhdistamiseksi tontilla 853-84-24-28 kolmen kuukauden kuluessa hallinto-oikeuden päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös on annettu 3.11.2016, joten Huhtamäki Oyj:n tulee esittää ympäristönsuojeluviranomaiselle ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta 3.2.2017 mennessä.

Oheismateriaali 1Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 3.11.2016

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHuhtamäki Oy