Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta32513.12.201611

2908-2015 (742)

Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksen vuosiraportti 2015 (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 325

Ympäristönsuojelu vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Pekka Salminen 29.11.2016:

Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy on toimittanut vuosiraportin Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksesta vuodelta 2015. Yhteenveto raportista ja raportti koko laajuudessaan ovat oheismateriaalissa.

Raportin mukaan koko merialueen valuma-alueelta jäte-, joki- ja valumavesissä tullut kuormitus oli arviolta 144 tonnia fosforia ja 1 918 tonnia typpeä. Fosforikuormituksesta Aurajoen osuus oli noin 53 % ja mereen johdettujen jätevesien osuus noin 4 %. Typpikuormituksen osalta Aurajoen osuus oli noin 44 % ja mereen johdettujen jätevesien osuus noin 21 %.

Pintavesien ekologinen tila oli Suomen ympäristökeskuksen luokituksen mukaan Pohjoissalmessa ja Pitkäsalmessa sekä Vapparin pohjoisosassa huono ja muualla välttävä tai osin tyydyttävä. Merialueen hygieeninen tila oli avovesikauden laajoilla tarkkailukerroilla kesä–lokakuussa pääosin erinomainen tai hyvä, tila oli huono vain heinäkuun alussa Turussa jäteveden purkupaikalla.

Turun ympäristön merialueen yleinen käyttökelpoisuus avovesikautena 2015 oli ympäristöhallinnon soveltaman vesien yleisen käyttökelpoisuusluokituksen mukaan hyvä, tyydyttävä tai välttävä. Huonoksi luokiteltuja alueita ei ollut, ja välttäväksi luokiteltu alue oli varsin suppea. Suurin osa alueesta kuului tyydyttävään luokkaan ja vain avoimemmat alueet hyvään luokkaan.

Oheismateriaali 1Yhteenveto Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksen vuosiraportista 2015

Oheismateriaali 2Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimus, vuosiraportti 2015

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä raportin tiedoksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Van Ooikin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.