Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta32313.12.20169

12620-2016 (742)

Turun kaupungin Paattisten huoltokodin jätevedenpuhdistamon tarkkailututkimus, vuosiraportti 2015 (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 323

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Pekka Salminen 29.11.2016:

Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy on toimittanut ympäristönsuojeluun Turun kaupungin Paattisten huoltokodin jätevedenpuhdistamon tarkkailututkimuksen vuosiraportin 2015. Raportti on koko laajuudessaan oheismateriaalissa.

Turun kaupungin Paattisten huoltokodin jätevedenpuhdistamolla käsitellään huoltokodissa muodostuvat jätevedet. Puhdistamo on esiselkeytyksellä ja kemiallisella jälkisaostuksella varustettu bioroottorilaitos. Puhdistamolle johdetaan pelkästään asumajätevettä. Puhdistamo on otettu käyttöön keväällä 2002. Turun kaupunki on myynyt Paattisten huoltokodin kiinteistön ja puhdistamon toiminta päättyi 1.8.2015.

Paattisten huoltokodin jätevedenpuhdistamon toimintaa sekä vesistöön johdettavien jätevesien laatua ja määrää tarkkaillaan Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoituslautakunnan hyväksymän tarkkailuohjelman mukaisesti. Päätöksen mukaan jätevedet on käsiteltävä biologis-kemiallisesti siten, että ojaan johdettavan jäteveden BOD7ATU-arvo on enintään 17,5 mg/l ja kokonaisfosforipitoisuus enintään 1,0 mg/l. Puhdistustehon tulee olla BOD7ATU-arvon ja fosforin suhteen vähintään 90 %. Arvot lasketaan vuosikeskiarvoina mahdolliset ohijuoksutukset ja poikkeustilanteet mukaan lukien.

Puhdistamolla 1.1.–31.7.2015 välisenä aikana käsitelty vesimäärä oli 1 890 m3 eli keskimäärin 8,92 m3/d. Ohituksia ei ollut. Puhdistamolle ei tuotu saostus- eikä umpikaivolietteitä. Puhdistamo täytti ympäristöluvan vaatimukset lukuun ottamatta fosforin puhdistustehoa (saavutettu puhdistusteho 88 %). Puhdistamo toimi hyvin vuoden ainoalla tarkkailukerralla huhtikuussa. Paattisten huoltokodin jätevedenpuhdistamolta vesistöön lähtevä keskimääräinen kuormitus vuoden aikana vastasi BOD7ATU:n osalta alle yhden, fosforin osalta noin yhden ja typen osalta noin 16 asukkaan puhdistamattomia asumajätevesiä.

Puhdistamon ylijäämälietesäiliöstä poistettiin lietettä välillä 1.1.–31.7.2015 kuukausittain noin 1 m3 sekä joka kolmas kuukausi 15 m3. Ylijäämäliete vietiin Biovakka Suomi Oy:n Topinojan lietteenkäsittelylaitokselle. Lietteen laatua ei tutkittu vuoden aikana.

Oheismateriaali 1Turun kaupungin Paattisten huoltokodin jätevedenpuhdistamon tarkkailututkimus, vuosiraportti 2015

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä raportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.