Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta30929.11.20167

10403-2015 (231)

Jätelain mukainen hallintopakkoasia; teettämisuhan asettaminen, Susanna -alus Rauvolanlahden yhteisellä vesialueella (Ys)

Tiivistelmä:

Rauvolanlahden vesialueelle on hylätty jätelain 72 §:n vastaisesti Susanna -niminen alus. Alusta ei ole siivottu alueelta toistuvista kehotuksista huolimatta, ja kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on asettanut ja tuominnut uhkasakon maksettavaksi. Tarkastuksessa 30.8.2016 on todettu aluksen olevan edelleen paikalla. Lautakunnalle esitetään, että aluksen omistaja velvoitetaan siivoamaan aluksen paikalta teettämisuhalla.

Ksylk § 309

Hallintotoimisto, lakimiesharjoittelija Kirsi Kemppi/ ympäristölakimies Nina Mattila 22.11.2016:

Kohdekiinteistö      

853-429-876-1, Turun kaupungin omistaman tilan Maijala 853-429-1-1 rannassa

Yhteinen vesialue, Rauvolanlahti, Ruskeakallion eteläpuoli

Kiinteistön haltija       

Turun kaupunki

Jätteeksi määritelty esine

Susanna -niminen alus

Velvoitettu

PMM-Yhtiöt Oy (y-tunnus 2410065-5) ja hallituksen puheenjohtaja Pasi Markkola

Asian taustat

Kyseessä on Rauvolanlahteen, Ruskeakallion edustalle toukokuussa 2015 hylätty Susanna -niminen alus. Ympäristönsuojelu on tarkastuksissaan 7.7.2015, 6.8.2015, 31.8.2015, ja 22.1.2016 todennut, että alus on paikalla ja kohteen olevan jätelain 72 §:n vastaisessa kunnossa. Ympäristönsuojelu on toistuvasti kehottanut aluksen omistavan PMM-yhtiöt Oy:n vastuuhenkilöä Pasi Markkolaa poistamaan aluksen Rauvolanlahdesta.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta velvoitti (päätös 01.12.2015 § 369) PMM-Yhtiöt Oy:n ja Pasi Markkolan yhteisvastuullisesti poistamaan aluksen kiinteistöltä uhkasakon uhalla. Lautakunta tuomitsi uhkasakon maksettavaksi päätöksellä 05.04.2016 § 94. Ympäristönsuojelu totesi tarkastuksessaan 30.8.2016 aluksen olevan edelleen paikalla.

Perustelut

Jätelain 72 §:n mukaan ympäristöön ei saa jättää jätettä, hylätä konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä eikä päästää ainetta siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaa vaaraa tai haittaa (roskaamiskielto). Jätelain 5 §:n mukaan jätteellä tarkoitetaan ainetta tai esinettä, jonka sen haltija on poistanut tai aikoo poistaa käytöstä taikka on velvollinen poistamaan käytöstä. Ympäristönsuojelun arvion mukaan huonokuntoinen alus on poistunut käytöstä ja täyttää siten jätteen määritelmän.

Jätelain 73 §:n mukaan roskaajan on poistettava roskaava esine tai aine ympäristöstä ja muutoinkin siivottava roskaantunut alue. Pasi Markkola on antanut ympäristönsuojelulle tiedon, että aluksen omistaa PMM-Yhtiöt Oy. Kaupparekisterin mukaan (5.10.2016) PMM-Yhtiöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja on Pasi Markkola. Uhkasakkolain 7.2 §:n mukaan jos päävelvoite koskee yhteisöä tai säätiötä, uhkasakko kohdistetaan joko yhteisöön tai säätiöön taikka sen päätösvaltaa käyttävän toimielimen jäseniin tai toimitusjohtajaan tai vastaavassa asemassa olevaan muuhun henkilöön. Uhkasakko kohdistetaan Pasi Markkolaan aluksen omistavan yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Uhkasakkolain 14.3 §:n mukaan teettämisuhkaa ja keskeyttämisuhkaa asetettaessa noudatetaan muutoin soveltuvin osin, mitä uhkasakosta 6, 7 ja 12 §:ssä säädetään.

Jätelain 75 §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi määrätä siivoamisvelvollisen täyttämään velvollisuutensa. Jätelain 129 §:n mukaan annettua kieltoa tai määräystä tulee tehostaa uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella, jollei se ole ilmeisen tarpeetonta. Koska toimenpiteitä ei ole suoritettu aikaisemmista kehotuksista tai uhkasakosta huolimatta, on määräyksen tehostaminen teettämisuhalla tarkoituksenmukaista.

Jätelain 139 §:n mukaan jätelain 75 §:n nojalla tehtävässä päätöksessä voidaan määrätä, että päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei hallinto-oikeus toisin määrää. Alus on ollut jo pitkään alueella ja aiheuttanut epäsiisteyttä ja maiseman rumentumista, eikä alusta ole siivottu kehotuksista huolimatta. Näin ollen päätöksen määrääminen noudatettavaksi muutoksenhausta riippumatta on perusteltua ja tarkoituksenmukaista.

Lainkohdat

Jätelaki 5 §, 72 §, 73 §, 75 §, 129 §, 139 §

Uhkasakkolaki 6 §, 7 §, 14 §, 18 §

Asianosaisen kuuleminen

Pasi Markkolalle PMM-Yhtiöt Oy:n vastuuhenkilönä on varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastine päätösehdotuksesta. Vastinetta pyydettiin 26.10 mennessä. Markkolalle myönnettiin lisäaikaa vastineen antamiseksi 21.11 asti. Vastinetta ei annettu määräajassa.

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää yllä mainituin perustein velvoittaa PMM-Yhtiöt Oy:n poistamaan kiinteistöllä 853-429-876-1 olevan Susanna -aluksen viipymättä, kuitenkin viimeistään kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista sekä toimittamaan sen asianmukaiseen vastaanottopaikkaan. Velvoite asetetaan uhalla, että laiminlyödyt toimenpiteet teetetään yhtiön hallituksen puheenjohtajan Pasi Markkolan kustannuksella.

Samalla määrätään, että tätä päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Milloin uhkasakko, teettämisuhka tai keskeyttämisuhka on asetettu kiinteää tai irtainta omaisuutta koskevan päävelvoitteen tehosteeksi, velvoitetun on omaisuuden tai sen käyttöoikeuden luovuttaessaan ilmoitettava luovutuksensaajalle, minkälainen päävelvoite ja uhka sitä koskee. Velvoitetun on lisäksi ilmoitettava uhan asettaneelle viranomaiselle luovutuksensaajan nimi ja osoite.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoPMM-yhtiöt Oy
aoMarkkola Pasi
tiedYmpäristötoimiala, ympäristönsuojelu